Aerasyon kelime anlamı ile akciğerde bulunan kirli kanın temiz kan haline gelmesidir. Aerasyon kaybı ise hücrelerde oksijen yetmediği zaman oluşan solunum bozukluğuna işaret eder. Yaygın olarak görülen bu durum ayrıca ‘havalanma kaybı’ olarak da adlandırılır. Aerasyon kaybı farklı organlarda görülür.
Çeşitli iç organlarda görülen ve ilerlediğinde önemli sağlık sorunlarına yol açabilen bu durumun tedavi edilmesi gerekir. Beyinde aerasyon kaybı yeterli miktarda oksijenin beyindeki nöron ve hücrelere ulaşmadığı zaman görülür. Havalanma kaybı vücutta aşağıdaki yerlerde görülebilir:
- Beyin
- Sinüsler
- Kulak
- Yanak ve alın
Sol maksiller sinüste aerasyon kaybı yüz bölgesindeki sinüs boşluklarında havanın azaldığına işaret eden bir terimdir. Maksiller sinüs kısımları yüzümüzdeki, özellikle üst çene bölgesindeki, kemiklerde yer alan boşluklardır. Bu boşluklarda havanın olmaması sinüs enfeksiyonlarına ve bu hastalığa bağlı olarak gerçekleşen iltihaplanmalara işaret eder.
Hastalık tomografi cihazları ve röntgenler sayesinde görüntülenebilir. Özellikle sinüs tıkanması ve sinüzit durumlarında kulak burun boğaz muayenesi önerilir. Muayene sayesinde hava kaybının nerede olduğu ve hangi seviyede olduğu anlaşılır.
Hastalığın yan etkisi olarak sinüs tıkanması, burun tıkanması, nefes darlığı gibi durumlar oluşabilir. Bunlar da kulak burun boğaz doktorları tarafından tespit edilir. Bu gibi durumlar hayatı olumsuz etkilese de nazal sprey, iltihap söktürücü ve ağrı kesicilerle tedavi sürecine başlanır.
Mastoid Hücrelerde Havalanma Kaybı Ne Demek?
Mastoid hücrelerde meydana gelen havalanma kaybı temporal kemik içerisinde yer alan hava boşluklarının gerektiğinden az hava içermesini ifade eder. Temporal kemikler kulağımızın tam altında çenemizin en üst bölgesinde bulunan boşluklardır. Mastoid hücrelerde aerasyon kaybı ise kronik inflamasyon, mastoidit gibi önemli hastalıklara sebebiyet verir.
Havalanma kaybı teşhisi için doktorunuza danışabilirsiniz. Hastalıkların tedavi sürecinde uyulması gereken doktor talimatları vardır. Antibiyotik ve iltihap söktürücü ilaç kullanımı bu hastalığın iyileşmesi için gereklidir. Ancak fazla iltihap oluştuysa bazı durumlarda farklı ilaçlar da verilir. Burun tıkanıklığı ve sinüzit sebebiyle nefes alımı zorlaştıran durumlar ortaya çıkabilir. Bu sebeple doktor ek olarak burun spreyi gibi hava alımını artıran ilaçların kullanımını önerir.
“Diaforez nedir?” yazımız da ilginizi çekebilir.
Sıkça Sorulan Sorular
Havalanma Kaybı Hangi Durumlarda Ortaya Çıkar?
Akut olarak seyreden hastalıkların sonucu olarak havalanma kaybı görülür. Özellikle orta kulak iltihabından sonra enfeksiyon sebebiyle aerasyon sorunları çıkar. Erken teşhis edilirse komplikasyon ilerlemeden durdurulabilir.
Sağ Maksiller Sinüste Aerasyon Kaybı Nasıl Tedavi Edilir?
Sağ maksiller kısmında sinüs aerasyon kaybı teşhisi konulduysa öncelikle doktorunuzun yazdığı gerekli reçeteli ilaçları almanız gerekir. Ancak aerasyon veya havalanma kaybı gibi durumlarda genellikle iltihap durumunun önlenmesi için antibiyotik tedavisine başlanır. Sinüs tıkanıklığına ise burun spreyleri sunulur.
Sol Mastoid Aerasyon Kaybı Durumunda Nelere Dikkat Edilmelidir?
Sol mastoid durumu teşhis edildiğinde tedavi sürecinde kendinizi izlemeniz gerekir. Sürecin iyiye ya da kötüye gittiğini takip ederek doktorunuzdan ilacın dozunda değişiklik yapmasını isteyebilirsiniz. İlaçlar düzgün kullanıldığında bu durumda iyileşme görülür. İyileşme durumu görülmediğinde ilaç değişikliği talep edebilirsiniz.