Sağlık

Ağız Kokusu Nasıl Geçer?

Ağız Kokusu Nasıl Geçer?

Ağız kokusu zaman zaman herkesin başına gelen, rahatsız edici bir durumdur. Her ne kadar pandemi sebebiyle pek çok yerde maske kullanmak zorunda olsak da başkaları için de rahatsızlık verici olabilir. Çoğu zaman utanmamıza neden olabilecek bu durum, aslında son derece yaygın görülen bir sorundur. Peki, pek çok insanın günlük yaşamını etkileyen ağız kokusu nasıl geçer? Gelin bu rahatsızlık verici durumdan kurtulmanın yollarına birlikte bakalım.

Ağız Kokusu Nasıl Oluşur?

Ağız Kokusu Nasıl Oluşur?
Ağız kokusunun oluşmasına sebep olan birkaç farklı durum vardır.

Ağız kokusundan kesin olarak kurtulmanın yolu nedenini anlamaktan geçer. Nedenleri anladığınızda sorunu kökten çözebilirsiniz. Genellikle ağız kokusunun ana kaynakları şunlardır:

  • Yiyecek ve içecek kaynaklı koku
  • Ağız kuruluğundan kaynaklanan koku
  • Bakteri kaynaklı koku

Eğer ağız kokusu hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz Ağız Kokusunu Anlamak Ve Sınıflamak adlı çalışmayı inceleyebilirsiniz.

Yiyecek ve İçeceklerden Kaynaklanan Kötü Koku

Yiyecek ve İçeceklerden Kaynaklanan Kötü Koku
Bazı yiyecek ve içecekler ağız kokusunun oluşmasına yol açar.

Bazen ağız kokusu sadece beslenmemizle ilgilidir. Ağız kokusuna neden olduğu kesin olarak bilinen “suçlular” sarımsak, soğan, alkol ve kahvedir. Ayrıca çoğumuzun bildiği gibi sigara da nefeste belli bir süre kötü kokuya neden olur.

Yiyecek içecek kaynaklı durumlarda ağız kokusu geçicidir ve gerçek bir tıbbi sorun değildir. Ancak yine de hoş değildir ve rahatsız edicidir. Özellikle bir randevunuz olduğunda veya sevdiklerinizle keyifli bir sohbet halindeyseniz.

Ağız Kuruluğundan Kaynaklanan Koku

Ağız Kuruluğundan Kaynaklanan Koku
Uzun süreli ağız kuruluğu koku oluşumuna sebep olur.

Tükürüğümüz bakterilere karşı doğal antikorlar içerir. Ağız kuruluğu çekenler genellikle aynı zamanda ağız kokusuna da yakalanırlar! Ağız kuruluğu genellikle sıvı eksikliğinden, aşırı ısınmış odalardan, soğuk algınlığından veya bazı ilaçlardan kaynaklanır. Vücudumuz stres ve öfke halinde bile tükürük üretimini azaltır.

Ağızda oluşan kuruluk, ağzımızı bakterilere karşı savunmasız hale getirdiği için ağız kokusunu da beraberinde getirmektedir.

Bakterilerden Kaynaklanan Kötü Koku

Bakterilerden Kaynaklanan Kötü Koku
Bakteriler de ağız kokusunun oluşmasına yol açar.

Sadece güçlü kokulu yiyecekler yedikten sonra değil, sıklıkla ağız kokusu çekiyorsanız, bundan genellikle ağızdaki bakteriler sorumludur. Bazı bakteri türleri, artık yiyecekleri ve ölü hücreleri parçalayarak, kötü kokan kükürt gazlarını serbest bırakır.

Bakterilerden kaynaklanan ağız kokusuna genellikle sorunun sahibi duyarsızlaşmıştı. Çünkü bu kokuya zamanla alışırız. Ancak diğer insanlar ağız kokusunun ne yazık ki farkındadır. Ayrıca mide bağırsak problemleri de ağız kokusuna neden olabilir.

Ağız Kokusundan Kurtulmak için Yapabilecekleriniz

Hoş olmayan kokuyu kısa bir süreliğine gizlemek veya en azından azaltmak için aşağıdakileri yapabilirsiniz:

Dişlerinizi düzenli fırçalayın

Dişlerinizi düzenli fırçalayın
Dişlerin düzenli fırçalanması ağız kokusunu önler.

İmkânınız varsa, yapılacak en iyi şey, yemek artıkları ve bakteriler gibi koku kaynaklarını gidermek için bir diş fırçası kullanmaktır. Nane veya mentollü diş macunu da nefesi tazeler ve hoş olmayan kokuları kısa süreliğine kapatır.

Dilinizi fırçalayın

Bakteriler özellikle dilin pürüzlü yüzeyinde kendilerini rahat hissederler. Ayrıca küçük yiyecek parçaları da bir süre dilin üzerine yapışır. Bu nedenle dildeki koku kaynaklarını özel bir dil kazıyıcı ile çıkararak ağız kokusunu azaltabilirsiniz. Bunu düzenli olarak yaparsanız, sadece kötü kokuları gidermekle kalmaz, aynı zamanda yeni oluşacak kokuyu da önlersiniz.

Su ile iyice durulayın

Dişlerinizi fırçalamanız mümkün değilse, acil önlem olarak en azından ağzınızı bol su ile çalkalayabilirsiniz.

Ağız gargaraları kullanın

Ağız gargaraları kullanın
Ağız ve diş sağlığı için gargara kullanımı da önemlidir.

Ağız gargaraları koku için popüler ilaçlardır. Bazıları sadece bir süreliğine kötü kokuları maskelemekle yetinir. Diğerleri ise bakteri önleyici etkiye sahip olan gargaralardır. Bunlar, kötü kokuyu gidermesi beklenen klorheksidin gibi aktif maddeler içerir. Ne yazık ki, bu aktif maddeler “iyi” ve “kötü” bakterileri ayırt edemez ve bu nedenle uzun vadede sağlıklı ağız florasını etkiler. Bu tür gargaraları ancak diş hekimi tavsiye ettiyse düzenli olarak kullanmalısınız.

Çay ağacı yağı içeren gargaralar

Çay ağacının yapraklarından elde edilen uçucu yağ, güçlü bir antibakteriyel ve dezenfektan etkiye sahiptir. Ancak çay ağacı yağı yüksek konsantrasyonlarda ağız mukozasını tahriş eder. Bir bardak suya sadece birkaç damla koyun ve elde edilen solüsyonla gargara yapın.

Tuzlu solüsyonlarla durulayın

Tuzlu solüsyonlar antibakteriyel gargaralardan daha naziktir. Tuz ayrıca zararlı bakterileri de engeller, ancak doğal ağız florasına daha az zarar verir.

Sakız, şeker ve pastiller tüketin

Sakız, şeker ve pastiller tüketin
Tükürük salgılanmasını sağlayan besin türleri ağız kokusunu önler.

Bu küçük yardımcılar her cebe sığar ve bu nedenle ağız kokusu için denenmiş ve test edilmiş bir acil çözümdür. Ayrıca sakız vb. tükürük üretimini uyararak ağızda bakteri önleyici bir ortam sağlar.

Ağız Kokusunu Gidermek için Tüketebilecekleriniz

Soğan sarımsak gibi yiyecekler kötü kokuya neden olabilir. Ancak tüketebileceğiniz bazı şeyler de kötü kokuların maskelenmesine veya güzel kokulara neden olacaktır. İşte o besinler:

Narenciye

Taze limon veya portakal suyu da tükürük salgısını artırır. İçerdiği asit nedeniyle hemen sonrasında dişlerinizi fırçalamamalısınız!

Yoğurt

Yoğurt 
Laktik asit içeren yoğurt, ağız ve diş sağlığı için önemlidir.

Yoğurt, yalnızca bağırsak florası için değil ağız ve mide florası için de faydalıdır. Değerli laktik asit bakterileri içerir. Ayrıca zararlı paslandırıcı bakterileri uzak tutarak ağız kokusunun giderilmesine de yardımcı olurlar.

Baharat

Baharatçıların rafında ağız kokusu için sayısız ev ilaçları bulabilirsiniz. Denenmiş ve test edilmiş bir önlem karanfil çiğnemektir. Anason, rezene, kakule, ardıç meyveleri, tarçın veya zencefil de yardımcı olabilir. Bu baharatlar antibakteriyel etkiye sahiptir ve yoğun aromaları ile kötü kokuları örter.

Çeşitli Bitkiler

Baharatları saf haliyle çok yoğun bulursanız, mutfak bitkilerini de deneyebilirsiniz. Taze maydanoz, sarımsak ve soğan buharını nötralize eder. Alternatif olarak adaçayı, papatya veya fesleğen çayı ile gargara yapın.

Siyah Çay

Siyah Çay
Siyah çay bakterileri önleyerek ağız kokusunun oluşmasına da engel olur.

Siyah çay, zararlı bakterileri engelleyen polifenollerde yüksektir. Bu nedenle ağız sağlığını destekler. Düzenli tüketildiğinde maalesef dişlerinizi lekeleyebilse bile ağız kokusunun giderilmesine yardımcı olur.

Zeytin veya Susam Yağı

Bitkisel yağlar da antibakteriyel etkiye sahiptir ve bu nedenle ağızdan gelen kötü kokularla savaşabilir. Ağzınıza bir yemek kaşığı yağ koyun ve sıvıyı yavaşça bir yandan diğer yana çekin.

Düzenli Beslenme

Sadece belirli yiyecekler değil, aynı zamanda diyetler ve oruçlar da bazen ağız kokusundan sorumludur. Açlık zamanlarında vücut, nefesinizde koklayabileceğiniz aseton maddesini serbest bırakır. Ayrıca çiğnenecek bir şey olmadığında daha az tükürük üretilir. Bu gibi durumlarda küçük bir öğün bile ağız kokusunu azaltabilir.

Ağız Kokusundan Tamamen Kurtulmak için Ne Yapmak Gerekir?

Ağız Kokusundan Tamamen Kurtulmak için Ne Yapmak Gerekir?
Birkaç yöntemi deneyerek ağız kokusundan tamamen de kurtulabilirsiniz.

Tüm bu araçlar ve önlemler, yalnızca ağızdaki hoş olmayan kokuları hızla gidermek veya en azından maskelemek için “ilk yardım” olarak anlaşılmalıdır. Sarımsak veya soğan aromaları için bu önlemler genellikle yeterlidir. Bununla birlikte, düzenli olarak ağız kokusu çekiyorsanız bunun nedenini bulmalısınız.

Belki de dişlerinizi çok az koruyup, onları bakterilere terk ediyorsunuz. Bu mikroplar, özellikle dişler arasındaki boşluklar gibi ulaşılması zor yerlerde ideal koşullar bulur. Katı plak bir kez oluştuğunda, dişleri düzenli olarak fırçalamak bile yeterli olmaz. Bu gibi durumlarda sadece profesyonel diş temizliği yardımcı olabilir.

Ağız kokusu ayrıca diş çürüğü , diş eti iltihabı, periodontal hastalık , diş kökü iltihabı, ağız boşluğunda apse veya fistül gibi hastalıkların bir göstergesi olabilir. Bunu ancak diş hekimi belirleyebilir. İyi diş hijyeni ile bile kontrol altına alınamayan kalıcı ağız kokusu bu nedenle her zaman bir doktor tarafından açıklığa kavuşturulmalıdır!

Ağız ve diş sağlığınıza gerekli özeni gösterdiğinizde ağız kokusu probleminiz de büyük oranda çözülecektir. Bu nedenle Evde Diş Taşları Nasıl Temizlenir? başlıklı yazımıza da göz atmanızı öneririz.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir