“Agonal solunum nedir?” sorusunu cevaplandırmak için bu yazımızda bazı detayları sizlerle paylaşıyoruz. İlk olarak belirtmeliyiz ki solunumun önemi herkes tarafından bilinmesiyle birlikte sağlıklı bir nefes alışverişinin yaşam kalitesini etkilediği de bir gerçektir. Çeşitli hastalarda meydana gelen nefes şikayetleri erken teşhis ve tedavilerle tamamen ortadan kaldırılabiliyor. Ancak şimdi bahsedeceğimiz Agonal Solunum olarak adlandırılan durum, standart nefesten çok daha farklı bir konuyu belirtmektedir.
“Yüksek rakımda nefes darlığı neden olur?” yazımıza da göz atabilirsiniz.
Agonal Solunum Ne Zaman Ortaya Çıkar?
Agonal Solunum, yavaş bir biçimde meydana gelen, derin ve horlama sesinin eşlik ettiği bir türdür. Bu durum hastaların arrest olduğu aşamada meydana gelmektedir. Arrest ise kalbin durmasıyla birlikte kan dolaşımının durması anlamını taşıyor. Genellikle kalp ritim bozukluklarıyla meydana çıkan bu olay, ciddi sağlık problemlerine sebep olmaktadır.
Agonal Solunum görülen hastalarda beynin oksijensiz kalması sebebiyle henüz yaşam fonksiyonlarını devam ettiren hücreler birkaç dakika süren bir solunum meydana getirir. Hatta bu durumu gören sağlık personelleri hastanın iyi olduğunu ve arrest geçirmediğini düşünebilir. Ancak bilinmelidir ki hastaların %40’ında arrestin ilk dakikalarında Agonal Solunum mutlaka gözlenir. Doktorun bu noktada yapması gereken durumu fark ederek erkenden kardiyak arrestini tedaviye başlamasıdır.
Hastada Agonal Solunumu Anlamak
Kalp ritim problemleriyle ortaya çıkan birçok sorundan olan beynin oksijensiz kalması durumu, geri döndürülemez ve kalıcı hasarlara yol açabilir. Bu nedenle, teşhis aşamasında dikkat edilmesi gerekenler arasında;
- Normal solunum biçimi,
- Hastadan yanıt alabilme,
- Nefesin derinden ve yavaş olup olmadığı,
- Solunumun horlamaya benzeyip benzemediği yer almaktadır.
Ritim bozuklukları olanlarda veya kaza durumlarında, teşhisi çok önemli olan bu sonrası, hastanın yaşam destek ünitesine bağlanması gerekir. Erken müdahale sayesinde kalıcı olabilecek sorunların önüne geçilecektir.
Sıkça Sorulan Sorular
Agonal Solunum Ne Zaman Olur?
Kalp kan pompalamayı durdurduğunda beyne oksijen gitmez. Bu durumda, bazı beyin hücreleri yaşam faaliyetine devam ettiği için derinden ve horlamaya benzer bir solunum ortaya çıkar.
Agonal Solunum Kimlerde Görülür?
Kalp ritim bozukluğu olanlarda ve şiddetli kazaya maruz kalmış kişilerde görülebilir.
Agonal Solunum Sonrası Ne Yapılır?
Hastanın durumuna göre yaşam destek ünitesine bağlanması gerekmektedir.