Ne, Ne Değildir?

Akvaryum Suyu Neden Sararır?

Akvaryum Suyu Neden Sararır

Bir akvaryumda balık beslemek, belki de bu hayattaki en huzur verici görüntüye sebep olabilir. Fakat bazen hiç istemediğiniz sorunlarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Bunlardan biri, şüphesiz akvaryum suyunun sararmasıdır. Peki, akvaryum suyu neden sararır? Şimdi, hep birlikte bu sorunun cevabını okuyalım.

Akvaryum suyu neden sararır?” sorusunun cevabını ikiye ayırmamız gerekiyor. Birincisi, zararsız hatta bazı balık türleri için yararlı olan sararmalardır. Diğeri ise pislikten dolayı oluşan ve sağlığı tehdit eden gerçek bir sorundur. Suyun sararmasının sebeplerini aşağıdaki şekilde sıralamak mümkündür:

  • Sararmanın bir sebebi taninlerdir. Bunlar, doğal kanama durdurucular olarak bilinir ve odunlarla akvaryuma gelir. Eğer ki, dekorasyon amacıyla odun kullanıyorsanız, taninlerden dolayı akvaryum suyunda sararmalar görülür. Zaman içinde kendiliğinden bu sarılık geçer.
  • Akvaryumda çürümüş bitki artıkları varsa, bu durum çözünmemiş organik karbonlara neden olabilir.
  • Organik karbon oluşumuna sebep olan bir diğer etken, artık yemlerdir.

Özellikle organik karbon sorunundan dolayı sararma olduysa problemin önüne geçmek gerekir.

Akvaryum Suyu Sararması Nasıl Geçer?

Akvaryum Suyu Sararması Nasıl Geçer?
Akvaryum suyunun sararmasını engellemek için bazı yöntemler izlenebilir.

İçeriğimizin bu bölümüne kadar “Akvaryum suyu neden sararır?” sorusuna yanıt verdik. Tabii, bu durumu nasıl çözebileceğinizi merak edebilirsiniz. Suyun sararması sorununun önüne geçmek için öncelikle sebebini bilmeniz gerekiyor. Ardından akvaryum suyunu cam gibi yapma için aşağıdaki konulara dikkat etmelisiniz:

  • Öncelikle filtrenizin iyi çalıştığından emin olmalısınız. Düzenli olarak filtrenin bakımını yapmanız gerekiyor.
  • Düzenli şekilde dip çekimlerini yapmalısınız. Böylece artık maddeleri temizleyebilirsiniz.
  • Dip çekiminden sonra suyu düzenli şekilde değiştirmeye özen göstermelisiniz.
  • Dekorasyon amacıyla bitki kullanıyorsanız, gerektiği zaman budamalısınız.
  • Balıklara çok fazla yem vermemelisiniz.

Yukarıdakilere dikkat ettiğiniz takdirde minimal düzeydeki sararmaları ciddiye almanıza gerek yok. Balıklarınız sağlıklıysa ve bakımı ihmal etmiyorsanız içiniz rahat olsun!

Akvaryum Suyu Neden Bulanır?

Sararmaların yanı sıra akvaryumda görülen bir diğer problem bulanıklaşmadır. “Akvaryum suyu neden bulanır?” sorusu için birçok farklı neden sayabiliriz. Bunları aşağıdaki şekilde görebilirsiniz:

  • Yeni kurulan akvaryumda yıkanmamış taban malzemesi, bulanıklığa neden olabilir. Yine, yeni taban malzemesi eklendiği takdirde de bulanıklık sorunu yaşanabilir.
  • Zaman içerisinde akvaryumda yaşanan bakteri patlaması bulanıklığın bir diğer sebebidir. Aşırı yemleme, temizlenmeyen filtreler, bakteri patlaması sorunu oluşturabilir.
  • Bazen akvaryumda faydalı bakterilerin ölmesi, bulanıklığın nedenidir.

Yukarıdaki nedenlerin önüne geçmek için düzenli şekilde akvaryum bakımının yapılması gerekiyor. Peki, tüm bunların dışında akvaryum suyu neden kokar? Merak ediyorsanız yazımızı okumaya devam edin!

Akvaryum Suyu Neden Kokar?

Akvaryum Suyu Neden Kokar
Akvaryumdan gelen koku genelde çürük yumurta ve kükürt kokusu şeklindedir

Balıklarınızı beslediğiniz akvaryumdan ne kadar bakım yaparsanız yapın kötü koku sorunuyla karşılaşabilirsiniz. Aslında bunun birçok sebebi vardır. Ancak aralarında en yaygın sorun, rutubettir. Bu sorunun önüne geçmek için akvaryumun üstünün mutlaka kapalı olması gerekir.

Bazen akvaryumdan gelen koku, çürük yumurta veya kükürt kokusu şeklindedir. Bu konunun temel nedeni, akvaryum içerisinde yeterli seviyede oksijen olmamasından kaynaklanır. Sorunun önüne geçmek için kum çekilme işlemi yapmalısınız. Ayrıca değişilecek suyun içerisine düzenleyici ve bakteri kültürü ekleyebilirsiniz. Ardından iki gün boyunca yem atılmadan akvaryum karartılır.

Akvaryumun kokusu giderildikten sonra belirli aralıklarla suyun değiştirilmesi gerekiyor. Böylece balıklarınız sağlıklı şekilde yaşamaya devam eder.

Akvaryum Suyu Ne Sıklıkla Değiştirilir?

Balıkların yaşam döngüsü için su içerisindeki yararlı bakterilerin önemi büyüktür. Özellikle nitrifikasyon bakterileri, yeterli seviyede olmalıdır. Çok fazla nitrat balıkların ölmesine neden olabilir. Kirli suyun içerisinde nitrat seviyesi artar ve bu durumdan dolayı istenmeyen sorunlarla karşı karşıya kalabilirsiniz.

Su değişimi öncesinde ve sonrasında akvaryum nitrat testi yapmanızı öneriyoruz. Düzenli olarak gerçekleşen nitrat ve amonyak testi, balıkların sağlığı için çok önemlidir. Su değişiminin de düzenli aralıklarla tamamen yapmak yerine kısmi olarak yapmalısınız. Bu sayede yararlı bakteri miktarı, yeterli seviyeye ulaşır. Uzmanlar tarafından haftada bir defa kısmi olarak su ilavesi önerilir.

Akvaryum sifonu ile suyun %20’lik kısmını boşaltmalısınız. Ardından daha önceden hazırladığınız dinlenmiş suyu ilave etmelisiniz. Akvaryumdaki suyun %30’unun bir anda değişmesi, suyun dengesini değiştirir. Bu nedenle haftada bir defa sadece kısmi ilave yapmalı ve nitrat seviyesini ölçmelisiniz.

Su değişimin yanında ısının önemli bir faktör olduğunu söylemeliyiz. Eklenecek suyla akvaryumdaki suyun ısısı aynı olmalıdır. Aksi takdirde balıklar şoka uğrayarak zarar görebilir. Tüm bu faktörlere dikkat ederek balıkların sağlıklı biçimde yaşamasını sağlayabilirsiniz.

Bu tarz içerikleri okumaktan keyif alıyorsanız, Ne, Ne Değildir? sayfamızı mutlaka inceleyin

Sıkça Sorulan Sorular

Akvaryum Suyu Kaç Günde Bir Değişir?

Akvaryum suyunun değişimi, kısmi olarak haftada bir defa gerçekleştirilmelidir.

Akvaryum Suyu Nasıl Değiştirilir?

Suyu değiştirmek için akvaryum sifonuyla suyun %20’sini boşaltmalısınız. Ardından dinlenmiş suyu, yavaş yavaş ilave etmeniz gerekiyor.

Akvaryumda Su Değişimi Şart mı?

Evet, balıkların sağlıklı bir şekilde yaşaması için haftada bir kısmi su değişikliği şarttır.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir