Sağlık

Alçılı Ayakta Yanma Hissi Neden Olur?

Alçılı Ayakta Yanma Hissi neden olur

Ayak kırıkları yaşayan hastaların en çok cevabını merak ettiği sorulardan birisi de, “Alçılı ayakta yanma hissi neden olur?” sorusudur. Ayakta kırık oluşması sonucunda, hastalar kırık olan bölgeleri koruma amacıyla uygun bir şekilde alçıya alınır. Alçılı olan ayakta yanma hissinin oluşması ise pek çok hastanın başına gelen bir rahatsızlıktır. Alçı yapıldıktan sonra kırık olan bölgede yanma hissi olması, alçı sonrası komplikasyonlarından birisidir.

Sinirlerle ilgili olan bu durum çok rahatsız edici bir boyuta ulaşırsa, mutlaka bir doktora gidilmesi gereklidir. Aynı zamanda bu yanma yanlış yapılan alçı uygulamasından sonra da ortaya çıkabilir. Çok sıkı olarak yapılan alçı uygulamaları ise sinirlere ve kırık olan bölgeye aşırı baskı yapmaktadır. Bu durumda alçılı olan ayakta yanma ve aşırı ağrılar ortaya çıkar. Dolayısıyla alçılı ayakta yanma hissinin ileri derecede hissedilmesi ya da uzun sürmesi durumunda, doktora gidilmesi en iyi çözüm yolu olur.

Ayak Alçılı İken Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir?

Ayak Alçılı İken Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir
Kırık tedavisi uzman bir doktor tarafından yapılmalıdır.

Vücut kırıkları tedavi edilebilir bir rahatsızlık olmakla beraber, tedavilerinin kesinlikle bu işte uzmanlanmış olan doktorlara yaptırılması şarttır. Bilinçsizce ve yanlış yapılan kırık tedavileri vücutta kalıcı hasarların oluşmasına neden olur. Bu nedenle kırık tedavileri için ortopedi doktorlarına başvurulması gereklidir.

Ayak kırıkları tedavisinde ise ayağın genel olarak alçıya alınması söz konusudur. Alçıya alınan ayağın iyileşme süresi ise hastaların bünyelerine de bağlı olarak en fazla 1 ay kadar sürer. Bu süre boyunca doktorun tavsiyelerinin mutlaka yerine getirmesi lazımdır. Ayaktan alçı çıkarılana kadar bu tavsiyelere uyulmaması durumunda istenmeyen komplikasyonlar ortaya çıkabilmektedir. Buna bağlı olarak ayak alçıdayken dikkat edilmesi gerekenler ise şu şekilde sıralanmaktadır;

  • Ayağı alçıya alınan hastaların kemik iyileşmesinin ve tamirinin çabuk olması için beslenmesine öncelikle dikkat etmesi gerekir.
  • Kemik kırıklarının iyileşme sürecinde, vücut daha çok efor sarf ettiğinden dolayı özellikle vitamin takviyesi yapılması ve kalsiyum içeren besinlerin tüketilmesi lazımdır.
  • Alçılı ayağın parmaklarının belirli aralıklarla kontrol edilmesi gerekir. Herhangi bir renk değişimi gözlendiği takdirde doktora bu durumu bildirmek en iyi yoldur.
  • Alçı yapılan bölgede çok ağrı olması ve uzun süre devam etmesi ise içeride bir şişme durumunun ya da kas çevresinde bir kanama olmasının işareti olabilir. Bu gibi durumlarda da mutlaka doktora gidilmesi lazımdır.
  • Alçılı olan ayağın yanması ise belli bir zaman sonra geçmezse, bu durum doktora bildirilmelidir.

Bütün bunlara dikkat edilmesinin yanı sıra, ayağı alçıda olan ve sigara kullanan hastaların bu süreçte kemiklerin kendini daha çabuk onarabilmesi için sigarayı bırakması lazımdır. Bu dönemde sigara içilmesi, kırılan kemiğin iyileşme sürecini uzatmaktadır.

Merak ettiğiniz çok daha fazla şeyi öğrenebilmek için Sağlık kategorimizi takip edebilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Ayak Kırığı Ne Kadar Sürede İyileşir?

Kırılan ayak çoğunlukla 6-8 hafta içerisinde tamamen iyileşir.

Kırıkların Çabuk İyileşmesi için Ne Yapmalı?

Kırılan bölgeyi yormamak ve sağlıklı beslenmek iyileşme sürecini hızlandırır.

Kırığın İyileşme Belirtileri Nelerdir?

Kırık kemiğin morarmaya başlaması iyileşme sürecinin belirtilerindendir.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir