
Aşı hakkında sayısız soru ve cevap bulunabilir ancak en sık karşılaşılan ve merak uyandıranların başında “Aşı neden sol kola yapılır?” sorusu gelir. İnsan sağlığı için uygulanan her şey gibi ihtimallere yer verilmeden izlenen adımların mantıklı birer açıklaması tabii ki bulunur. Bu can alıcı soruya geçmeden önce aşıyı tanımakta fayda var.
Aşı, insan ve hayvan vücuduna girerek çeşitli yollarla fiziksel sağlığı bozabilen virüs, bakteri, mikrop gibi organizmaların yıkıcı özelliklerinden kaçınmak için kullanılan sağlık önlemidir. Aşı bu konuda eğitim almış profesyoneller tarafından planlanır ve yapılır.
Aşı Nasıl Uygulanır?

Aşılama, özel tür aşılar dışında tıp dilinde subkutan olarak adlandırılan deri altı uygulaması ya da intramüsküler olarak adlandırılan kas içi uygulamalarıyla sağlanır. Adım adım kas içi aşı uygulaması aşağıdaki gibidir:
- Uygulanacak aşı kullanıma hazır hale getirilir.
- Uygun enjektör ile aşı sıvısı çekilir.
- Sol kolun sol üst kısmı uygulama için hazırlanır. Bu aşamada herhangi bir sebeple kolun sıkıştırılmamış olması ve aseptik kurallarına uygun şekilde dezenfekte edilmesi gerekir.
- Sol kolun üst kısmında bulunan deltoid kası içine yapılacak aşılama için iğne dik açıyla kola batırılır ve piston geri çekilmeden aşı sıvısı enjekte edilir.
Uygulama bittikten sonra iğnenin battığı yere temiz ve kuru pamukla hafif bası uygulanır.
Aşı Sol Kola Uygulanır mı?

Birçok kullanıcı tarafından arama motorlarına yazılan “Aşı neden sol kola yapılır?” sorusunun cevabı aslında çok kısa ve nettir. Beklenenin aksine verilen cevapların çoğunun altında çok büyük bir neden yatmaz. Sol kol seçiminin asıl sebebi, uygulama sonrası oluşabilecek komplikasyonlara karşı toplam insan nüfusunun %90’ı ağırlıklı olarak sağ kollarını kullandıklarından daha az kullanılan kol üzerinden risk alınmasıdır.
Bu neden, ortalama bir aşı uygulaması için geçerli olabilecek niteliktedir. Özel kullanım alanları ve etkileri olan aşıların da sıradan aşılarda olduğu gibi sol kola uygulama endikasyonları olabilir. Bu konuda hassasiyet gerektiren bir ihtimal gözetiliyorsa uzman hekime danışılmalıdır. Herhangi bir özel nedenle sol kol uygulamaları yasak veya tehlikeliyse uygulama öncesi sağlık personeline bilgi verilmelidir.
Verem aşısı gibi aşılardan sonra banyo yapılmaması gerektiğini biliyor muydunuz? Detaylar için Verem Aşısından Sonra Neden Banyo Yapılmaz? yazımıza göz atabilirsiniz.