EkonomiFinans

Banka Kredisinin Ödemesini Geciktirirsek Ne Olur?

banka kredisinin ödemesini geciktirirsek ne olur

Günümüzde artan ihtiyaçlar için ödeme kolaylığı da düşünülerek bankalardan kredi kullanmak oldukça yaygın. Bankalar çeşitli kampanyalar ve düşük faiz oranları ile konut, araç, eğitim, tatil, tüketici gibi pek çok kalemde kredi imkânı sunuyor.  Pek çok kullanıcı, kredi taksitlerini düzenli olarak ödeyerek bu imkândan faydalanıyor. Bazen de çeşitli sebeplerden dolayı kredi ödemeleri aksayabiliyor. Bu tip durumlarda kredi taksiti bulunanların aklında “banka kredisinin ödemesini geciktirirsek ne olur?” sorusu oluyor. Bu yazımızla akıllardaki o sorunun yanıtını vereceğiz.

Kredi Taksiti Gecikmesinde Yasal Süreç

Kredi Taksiti Gecikmesinde Yasal Süreç
Bankalar kredilerinizin ödeme tarihlerini sizlere sık sık hatırlatırlar.

Kredi taksitinin gecikmesi ile banka sizinle iletişime geçer ve ilk gecikmeyi telefonla arayarak, SMS göndererek ya da e-posta yolu ile size hatırlatır. Taksitin bir kısmı ödenmiş de olsa durum yine gecikme olarak değerlendirilir ve tarafınıza bildirilir. Yaşanan gecikme Kredi Kayıt Bürosuna da bildirilir ve gecikme yapmış olmanız tüm finansal kurumların ulaşacağı bir kayıt haline gelir.

Genellikle ilk iki taksitin ödenmemesi durumunda, adresinize ihbarname gönderilir. İhbarnamede belirtilen süre bitiminde ödeme yapılmaması durumda da yasal süreç başlatılır. Bankanın avukatı ya da takip birimi durumu ele alır ve konu banka ile değil bu ilgililer ile görüşülmeye başlanır. Sürecin bu kısmına gelindiğinde genellikle haciz işlemi de başlamış olur. Haciz yolu ile de tahsil edilemeyen kredi borçları çoğunlukla varlık yönetimi şirketlerine devredilir.

Gecikme Sonucu Neler Olur?

Gecikme sonucu neler olur?
Kredi ödemelerindeki gecikmeler faiz ile sonuçlanır.

Öncelikle yaptığınız gecikme için faiz ödersiniz. Gecikme faizi oranı, aldığınız kredi faiz oranının en fazla %30 fazlası olabilir. %2 ile aldığınız kredinin gecikme faizi en fazla %2,60 olabilir. Toplamda ödeyeceğiniz aylık faiz de %4,60 olacaktır. Geç ödenen taksitler kredi sicilinizi de olumsuz etkiler ve kredi notunuzu düşürür. İleriki dönemlerde yapacağınız kredi başvuruları da olumsuz etkilenir. Bu sebeple ödemelerinizi zamanında yapmanız önemlidir. İlk ya da ikinci taksitin geç ödenmesi durumlarında bankalar çoğunlukla yeniden yapılandırma yaparak ödeme almak için gerekli düzenlemeyi sağlamaya çalışır.

Kredi Ödemesi 1 Gün Gecikirse Ne Olur?

Kredi Ödemesi 1 Gün Gecikirse Ne Olur?
Ödemeleriniz geciktikçe giderek kredi notunuz düşer.

Kredi notunuz ve icra durumu açısından borcunuzu 1 gün ya da 30 gün geç ödeme arasında çok büyük bir fark yoktur. Yani borcunuzu 1 gün de 1 ay da ödemezseniz hemen icralık olma gibi bir durum söz konusu değildir. Yapacağınız 1 günlük ödeme gecikmesi sonrası Findeks kredi notunuzda bir dönem ödeme gecikme notu görürsünüz. 30 gün geç ödeme yaptığınızda ayrıca bir aylık gecikme faizi de ödersiniz.

Nadiren yaşanan ödeme gecikmesi kredi notunuzda sert düşüşlere sebep olmaz fakat sürekli yaşanan gecikmeler notunuzu olumsuz etkiler. Sürekli gecikme yaşarsanız da sürekli gecikme faizi ödemek zorunda kalırsınız. Örneğin nisan ayı ödemesini bir ay geciktirip mayısta ödeme yaptığınızda sizden nisan ayı borcu tahsil edilir ve mayıs ayını da haziranda ödemeniz durumunda yine gecikme faizi eklenir. Bu durum ek ödeme yapmamanız durumunda borç bitene kadar devam edecektir.

Kredi Ödemeleri Geciktiğinde Ne Yapmalısınız?

Kredi Ödemeleri Geciktiğinde Ne Yapmalısınız?
Ödemelerinizi gecikmeden ertelemeniz gerekir.

Bankalara olan kredi taksitlerini ödeyememeniz durumunda şu adımları atmanız yerinde olacaktır:

  1. İlk olarak bankanızla görüşün ve kredi erteleme yapılmasını talep edin.
  2. Kredi ertelemeniz kabul edilmezse taksit sayısını artırmayı teklif edin. Böylece ödemekte zorlanmayacağınız bir miktar belirleme imkânınız olacaktır.
  3. Kredi ödemesi bir kredi kartı borcu ise asgarisini muhakkak ödeyin. Kredi kartı borcuysa ne yapın edin asgarisini ödemeye uğraşın.
  4. Ödeyememe durumunuz uzamadan; yani kredi notunuz düşmeden hemen başka bir bankadan daha uzun vadeli bir kredi alarak mevcut borcunuzu kapatmaya çalışın. Başka bir banka ile uzun taksitli olacak şekilde anlaşma yapın, diğer banka borcunu kapatın.
  5. Ödemelerinizi gününde yapabilmek için gerekli tüm tedbirleri alın.

Banka Kredisinin Ödemesi Yapılmazsa Ne Olur?

Banka Kredisinin Ödemesi Yapılmazsa Ne Olur?
Ödemelerinizi uzun süre gerçekleştirmezseniz icra ve haciz işlemleri başlatılır.

Peki kredi borcu ödenmezse ne olur? Tüm çabanıza rağmen ödeme yapamıyorsanız, ödeme yapamadığınız 3 ay sonrası 7 gün ek süre tanınır. Yine ödeme yapmazsanız icra ve haciz işlemleri başlar. Ödemediniz taksit ev kredisi taksiti ise 3 ay sonunda ev satışa çıkarılır. Bunun dışındaki kredilerde ise banka hesabı, arsa, araba, ev, evinizdeki eşyalara haciz gelir. Üzerinizde mal yok ise mevcut işinizden aldığınız maaşın %25’ine haciz uygulanır. Bankalar ya da varlık şirketi maaşın %25’inden fazlasına el koyamazlar. Birden fazla haciz olması durumunda ise alacaklılar sıraya girer ve bir borç bitince diğeri ödenecek şekilde maaşınızın dörtte biri oranındaki kesinti borçlar bitene kadar devam eder.

Eğer ödemelerinizi zamanında yapma konusunda zorluk çekiyorsanız ek gelir elde etmeyi deneyebilirsiniz. Bu konuda bilgi edinmek için En İyi Pasif Gelir Kaynakları başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir