“Bebeklerde doyma hissi ne zaman başlar?” sorusu, özellikle yeni doğum yapmış anneler ve bebeği olan ebeveynler tarafından sıkça merak edilir. Beslenmenin ilk bir yılı; bebeklerin büyümesi, gelişimi ve sağlıklı bir yaşam sürdürmeleri açısından çok büyük önem taşır. Bu dönemdeki hatalı beslenme biçimleri, ilerleyen yaşlarda; obezite, alerjik hastalıklar veya beslenmeye bağlı kronik hastalıklara zemin oluşturabilir.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), bebeklerin mümkünse ilk 6 ay boyunca sadece anne sütüyle beslenmesini önermektedir. 6. Aydan itibaren ek gıdaya başlanabilir. Emzirme, ek besinlerle beraber 2 yaşına kadar sürdürülmelidir. Bu rutin, bebekler için en sağlıklı ve güvenilir beslenme biçimidir.
Ebeveynler, ilk süreçte bebeğin ihtiyaçlarını anlamakta zorluk yaşayabilirler. Yenidoğan bebeklerde tokluk hissi; çocuğun ne zaman acıktığı, ne sıklıkta ve kaç kere emzirilmesi gerektiği, ne zaman uykusunun geldiği veya yeterince uyuyup uyumadığını anlamak bebekle ebeveyn ilişkilerinde öğrenilen süreçlerdendir.
Bebeğin Doyduğunu Nasıl Anlarız?
Bebeklerin yeterli beslendiğini ve doyduklarını anlamanın en iyi yolu zaman içerisindeki bedensel gelişimlerini/kilo artışlarını gözlemlemektir. Yeterli gelişim gösterememesi, normalden az idrar yapıyor olması (gün içinde 6 kereden daha az), idrarının koyu renkli ve keskin kokulu olması gibi belirtiler bebeğin doymadığının göstergeleridir. Bununla beraber emdikten sonra doyduğunu;
- Emmenin yavaşlaması
- Bebeğin biberonu ya da memeyi bırakması
- Huzursuzluğunun azalması
- Hareketlerinin sakinleşmesi
- Düzenli ve sağlıklı kilo artışı
- Düzenli bağırsak hareketleri (bezinin günde 6-8 kez arası değiştirilmesi)
- Bedeninin rahatlaması (örneğin ellerini sıkıyorken serbest bırakması)
Gibi işaretlerden anlayabilirsiniz.
Anne sütüyle beslenen bebeklerin ayda en az 500 gr süt almaları gerekmektedir. Daha azı, anne sütünün yetmediği anlamına gelebilir. Bunun yanı sıra bebeğinizin emme refleksi, her zaman açlık anlamında değildir. Bebekler, ilk 5 ay emme hareketini refleks olarak gerçekleştirir.
Bebeklerin saç rengi ne zaman belli olur? Yazımıza göz atarak bilgi alabilirsiniz.
Emen Bebek Neden Doymaz?
Emdiği halde doymadığı düşünülen bebeklerde anne sütünün yetersizliği akla gelen ilk sebeplerdendir. Ancak bu tespit yapılmadan önce emzirme tekniklerinin doğruluğu, bebeğin gelişimini engelleyen herhangi bir hastalık bulunup bulunmadığı gibi unsurlar göz önüne alınmalıdır.
Uzmanlara göre anne sütüyle beslenen ancak gelişimi ve kilo alımı yetersiz bebeklerin beslenme süreçlerinde en sık rastlanan sorun, bebeğin beslenmesi sırasında hatalı emzirme teknikleridir. Bebeğiniz;
- Kilo alıyor (aylık yaklaşık 500 gram veya daha fazlası) / gelişiyor,
- Bezini günde en az 6 defa ıslatıyor ise doyuyor demektir.
Bebeğin sık ağlaması, emmesine rağmen rahatlayamaması gibi belirtiler, sütün yetmediği anlamına gelebileceği gibi; ebeveynler açısından yanıltıcı olabilmektedir. “Sütüm var ama bebeğim doymuyor.” gibi şikayetler ortaya çıkabilir. Kimi zaman anne sütü yetersiz olmamasına rağmen yenidoğan bebeklerde tokluk hissi oluşmaz. Ebeveynin bu durumda dikkat etmesi gereken unsurlardan biri, bebeğin anne sütünün en son gelen yağ bakımından zengin kısmını içmesini sağlamaktır.
Bebekte doyma hissi, anne sütünün bu kısmıyla oluşur. Bu nedenle bebeğin yaklaşık 20-30 dakika boyunca emmesi gerekir. Annenin emzirme şekli de büyük önem taşımaktadır. Bebeğin doğru teknik ve yeterli süre emmesine rağmen doymadığı düşünülüyorsa uzman görüşü almak gerekir.
Doymayan Bebek Uyur Mu?
Uyku, bebeğinizin büyüme ve sağlıklı gelişimi açısından beslenme kadar büyük önem teşkil eder. Yenidoğan bebeklerin uykuda geçirdikleri süre yaklaşık 16-18 saat arasında değişiklik gösterir. Bu süre boyunca ortalama 4 ila 6 kere uyanırlar. Beslenme miktarı ve emmesi, kaliteli uyuması açısından önemli bir etkendir.
Bebeğin uykuya dalamamasının ya da uykudan sık uyanmasının sebeplerinden biri açlıktır. Gün içerisinde yeterince beslenmediğinde uykulu ve halsizdir. Beslenmenin yeterli olmaması, gece uykusundan uyandırabilir. Ancak gece uyanmayan yenidoğan bebeğinizi, yaklaşık 2-3 saatte bir uyandırıp beslemeniz gerekir.
Sıkça Sorulan Sorular
Aç Olan Bebek Ne Yapar?
Doymayan bebekler; kol ve bacaklarını sürekli hareket ettirmek, parmağını, dudağını ve dilini emmek ve fısıldama, iç çekme, küçük sesler çıkarma gibi hareketler yaparlar. Bebeğinizin sık ağlaması, derin uykuya dalamaması, bezinin günde 6 kereden az kirlenmesi gibi işaretler doymadığı anlamında gelir.
Doymayan Bebek Kaka Yapar mı?
Doymayan fakat gelişimine yetecek kadar besin alan bebekler, açlık sinyalleri olduğunda dahi sindirim gerçekleştirirler. Bebeğinizin gün içerisinde kirlettiği bez sayısıyla kakasının kıvamından (açık sarı, yumuşak ve pötürlü) yeterli beslenip beslenmediği anlaşılır. Altını günde 6 ila 8 kez kirletmesi yeterlidir. Gaz problemi yaşayan bebeklerde bu durum, sık ama az kaka yaparak gerçekleşmektedir.
Sütü Az Olan Anne Ne Yapmalı?
Yapılan araştırmalar; stres, yanlış emzirme teknikleri, bebeği emzirmekten kaçınmak gibi faktörlerin anne sütünü azalttığını göstermektedir. Bununla beraber; bol bol emzirmek, çok su içmek, anne sütünü artırmaya yardımcı besinlerle sık beslenmek veya sütü sağmak sütü artırıcı etki gösteren yöntemlerden bazılarıdır.