Sağlık

Bebeklerde Kafatası Kırıkları Ne Kadar Sürede İyileşir?

Bebeklerde Kafatası Kırıkları Ne Kadar Sürede İyileşir?

Ebeveynler için “Bebeklerde kafatası kırıkları ne kadar sürede iyileşir?” sorusunun cevabı fazlasıyla merak konusudur. Beyin dokusunu baştan sona çevreleyerek koruma görevi gören yapıya, kafatası adı verilir. Bu bölüm, kemik ve kıkırdaktan oluşur. Düşme, çarpma ve kaza gibi nedenlerden ötürü kafa bölgesine alınan darbeler, önemli problemlere neden olabilir. Bu dönemlerde gerçekleşen kırıklar, ciddi travmalar yaratabilir ve geri dönüşü olmayan problemler ortaya çıkarabilir. Bu yüzden iyileşme süreci dikkate alınarak doktor kontrolü altında tedavi edilmesi gerekir.

Bebeklerde Kafatası Kırığı Belirtileri 

Baş bölgesinde çok fazla kan damarı olduğu için herhangi bir darbe, önemli hasarlara neden olabilir. Özellikle yeni doğan bebeklerde kafa travması sonucunda vertigo, sıvı birikimi ve iletişim sıkıntısı gibi hastalıklar ortaya çıkar. Bu yüzden herhangi bir belirti olduğunda, hızlı bir şekilde önlem alınması gerekir. Travmanın olduğu yerde şişlik ve kanama bu semptomlar arasında bulunur. Diğer yandan bebeklerde kafatası kırığı belirtileri aşağıdaki gibidir: 

  • Bebeklerin göz çevresinde veya kulak arkasında morarmaların olması 
  • Sıklıkla kusma ve öğürme yaşanması
  • Burun, kulak gibi organlardan şeffaf ve yoğun sıvı gelmesi 
  • Yüksek ağrıdan kaynaklı sürekli ağlama

Tüm bu belirtiler, olay anından hemen sonra gerçekleşebileceği gibi birkaç gün içerisinde de ortaya çıkabilir ve bebeklerin tepkilerinde farklılıklar yaşanabilir. Bu yüzden ‘’kafatası kırığı tehlikeli mi?’’ sorusuna farklı yanıtlar verilebilir. Çarpmanın etkisine bağlı gelişen süreç, gerekli tedavi yapıldığında hasarsız atlatılabilir. Geçici veya kalıcı olarak görülen sıkıntılar ortaya çıkabilir. Ancak darbenin boyutuna bağlı ciddi hasarlarda görülebilir. 

Bebeklerde Kafatası Kırığı İyileşme Süreci  

Bebeklerde Kafatası Kırıkları Ne Kadar Sürede İyileşir?
“Bebeklerde kafatası kırıkları ne kadar sürede iyileşir?” sorusunun cevabı, her yaş grubuna ve metabolizma hızına bağlı olarak değişebilir.

Her yaş grubunun metabolizması ve vücut direnci farklı olduğu için kemik kırıklarında da iyileşme süreci değişiklik gösterir. Özellikle bebeklik ve çocukluk çağı en çok darbelerin yaşandığı dönemdir. Oldukça riskli olan bu kazalar 24 ile 48 saat içerisinde gözlem altına alındığında hasarsız ilerleyebilir. Süreç doğru bir şekilde ilerlemediğinde ise kafatası kırılması beyin kanaması gibi büyük sonuçlar ortaya çıkabilir.  

Küçük yaşlarda kemiklerin yapısı oldukça sağlıklıdır. Rahatlıkla eğilip bükülme özelliğine sahiptir. Bu yüzden tedavi süreci de erişkinlere göre kısadır. Kafatası kırıklığının şiddetine bağlı ortalama 3 ile 4 haftalık bir iyileşme süreci bulunur. Olay anında ilk müdahalenin yapılmış olması da bu süreyi düşüren etkenlerdendir. 

Anne sütü, iyileşme sürecindeki en önemli besin takviyesidir. Ek gıdaya geçmiş bebeklerde süt içmek de kemiklerin güçlenmesine yardımcı olur. Aynı zamanda fizik tedaviyle kırıklar kontrol altına alınabilir. Daha ciddi problemlerde ise ameliyat süreci başlar. Bebekler, baş bölgesine darbe aldığında, zaman kaybı olmadan doktora götürülmeli ve iyileşme süreci planlı ilerlemelidir.

Bebek sağlığıyla ilgili farklı içerikler için “Bebeklerde Vücutta Kırmızı Lekeler Neden Olur? Tehlikeli mi?” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir