Psikoloji

Psikofarmakoloji Nedir?

Psikofarmakoloji Nedir?

Psikofarmakoloji, ruh sağlığı hastalıklarında kullanılan ilaçların, canlı psikolojisi ve davranışları üzerinde meydana getirdiği etkilerini inceleyen bilim dalıdır. “Psikofarmakoloji nedir?” sorusuna yanıt arayanlar için; psikolojik hastalıkların tedavisinde kullanılan psikotrop ilaçların yan etkilerini araştıran bilim dalı olduğu bilgisini verebiliriz.

Bu bilim dalı, psikiyatri tedavisinde hastalara verilen ilaçların algılarda, düşüncelerde, duygu durumunda ve davranışlarında açığa çıkardığı değişimlerle ilgilenir. “Psikoloji” ve “Farmakoloji” dallarını birleştiren Psikofarmakoloji, ruh sağlığı uzmanlarının eğitim sürecinde önemli bir yere sahiptir. 

Psikofarmakoloji Ne İşe Yarar?

Psikofarmakoloji, Psikoloji (Ruh Bilimi) ve Farmakoloji (İlaç Bilimi) ile ortak noktada kesişen bir bilim dalıdır. “Psikofarmakoloji nedir?” kapsamına giren tüm detaylar, Ruh Bilimi ve İlaç Bilimi alanlarında eğitim almak isteyenler tarafından merak edilen bir konudur.

Sürekli gelişim içerisinde olan bu alan; ruh sağlığı, sinir hastalıkları ve semptomlar aracılığıyla sürece dahil olan ilaçların vücuttaki etkilerini araştıranların da ilgisini çeker. Çalışmalarını geniş bir madde aralığında yürüten Psikofarmakoloji, ilaçların beyinde yol açtığı kimyasal reaksiyonlara odaklanır. Ruh sağlığını tedavi etmeye yönelik hazırlanan preparatlar, beyni doğrudan ya da dolaylı yollardan etkiler.

Etken madde formülleri, kimyasal (yapay sentez yöntemiyle üretilen) ilaçların yanı sıra bitki ve hayvan gibi doğal kaynaklardan üretilen formüller de mevcuttur. Sinir sistemine etki ettiği bilinen doğal, kimyasal ya da sentez formülasyonlu Psikotrop ilaç sınıfları, aşağıda verilen başlıklar altında toplanır: 

  • Antidepresanlar
  • Antipsikotikler
  • Anksiyolitikler
  • Duygudurum Düzenleyiciler
  • Uyarıcılar

Genetik yatkınlık, çevresel faktörler, stres ve travma gibi birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkan durumlar, ruh sağlığını olumsuz etkiler. Bireyler üzerinde psikolojik ve fizyolojik değişimlere yol açan bu ruhsal hastalıklarda, bazen kısa bazen de uzun süreli ilaç kullanımı gerekebilir. 

Psikiyatristler tarafından reçete edilen ilaçlar, her canlının organizmasında farklı bir etki gösterdiği için bu komplikasyonlar  “Psikofarmakoloji nedir?” sorusuyla açıklanan bilimin araştırma konularını kapsar. 

Psikofarmakoloji Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Psikofarmakoloji Nedir?
Psikolojik rahatsızlıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar “psikofarmakoloji nedir?” sorusunun cevapları arasında yer alır.

Psikiyatrik bozukluklardan kaynaklanan semptomları hafifletmek, kontrol altına almak ve düzelmelerini sağlamak amacıyla kullanılan ilaçların etkileri, “Psikofarmakoloji nedir?” başlığı altında incelenir. Canlı metabolizmasına giren ilaçların nasıl çalıştığını araştıran bilim dalı, etken maddelerin beyin kimyasında ne tür değişikliklere yol açtığına odaklanır. 

Psikotrop ilaçların alınmasıyla birlikte, canlılarda yan etki olarak adlandırılan, psikolojik ve fizyolojik değişimler meydana gelir. Psikiyatrik hastalıkların tedavisinde öngörülen ilaçların kullanımı, uygun dozajın saptanması, hastanın verdiği yanıtların değerlendirilmesi gibi hususlara, bu alanda yapılan çalışmalar sonucunda ulaşılması mümkündür. 

Psikolojiyle ilgili daha farklı içerikler için “Histrionik Kişilik Bozukluğu Nedir? Belirtileri ve Tedavisi” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir