Bitkiler

Biber Yaprakları Neden Sararır? Ne Yapılmalı?

Biber Yaprakları Neden Sararır? Ne Yapılmalı?

Biber yetiştirmek isteyenlerin, belirli zamanlarda karşılaştığı farklı sorunlar vardır. Bunlardan biri ve oldukça önemli olanı ise yaprakların sararmasıdır. Bu durum, genel olarak bitkinin zarar gördüğünü veya görebileceğini ifade eder. “Biber yaprakları neden sararır?” sorusunun yanıtını öğrenerek alacağınız önlemler sayesinde keyifle yetiştirme işlemlerine devam edebilirsiniz. 

Biber Yapraklarının Sararma Nedenleri 

Bahçe, sera veya evinizde özenle baktığınız bitkilerle ilgili problem yaşamanız, son derece can sıkıcıdır. Emeğinizin karşılığını almak ve biberlerin sağlıklı şekilde büyümesini sağlamak için öncelikle sararmalarına sebebiyet veren durumları bilmelisiniz. Genel olarak aşağıdaki nedenler yüzünden bitkileriniz zarar görebilir: 

  • Besin eksikliği, üst yaprakları ekstra parlattıktan sonra orta kısımların sararmasına yol açar. 
  • Potasyum eksikliği, “biberin alt yaprakları neden sararır?” sorusunun cevabıdır. 
  • Yeteri kadar çinkonun bulunmaması, sarı-yeşil lekeler oluşturur. 
  • Gölgeli alanlara dikilen bitkiler, güneş ışığı eksikliğinden sararır. 
  • Yanlış sulama uygulamaları, az veya çok fark etmeksizin biber yapraklarına zarar verir. 
  • Önceden kalan bitki kökleri, sararmayla birlikte çürümeyi ortaya çıkarabilir. 
  • Aşırı sıcaklık değişimleri, sararmaları meydana getirir. 
  • Böcek istilaları, renk değişimiyle birlikte dökülmeye neden olur. 
  • Çeşitli biber yaprak hastalıkları da bitkileri sarartır. 

Bakım aşamalarına tam anlamıyla hâkim olmanız durumunda çok geçmeden biber yapraklarını ve bitkinizi kurtarabilirsiniz. Aynı zamanda beklenmeyen etkileri görürseniz, acele etmeli ve doğru tedaviyi uygulamalısınız. 

Sararmış Biber Yaprakları Nasıl Tedavi Edilir? 

Biber Yaprakları Neden Sararır? Ne Yapılmalı?
Sulama işlemine dikkat ederek, biber yapraklarının sararmasını engelleyebilirsiniz.

Gerçekleşen sararmanın çok büyük oranda ve çürütecek düzeyde olmaması, yüksek ihtimalle yetişme koşulları nedeniyledir. Bu noktada öncelikle sulama işlemine dikkat etmelisiniz. Biber toprağının sürekli olarak ıslak kalmadığından emin olmalısınız. Aynı şekilde tamamen kuru olmaması da gerekir. Dengeli bir sulama yaparsanız, biber yapraklarının rengindeki düzelmeyi görebilirsiniz. 

Mümkün olduğu kadar ılık su kullanmalısınız. Soğuk veya sıcak su, bitkiye doğrudan zarar verebilir. Suyun ortalama 24-25 derece olması yeterlidir. Ayrıca toprağın nefes alabilmesi için gevşek şekilde bırakılması da çok önemlidir. Ağır, yoğun ve topaklı durumuna gelmesi, toprağın nemi yaymasını engeller. Aynı zamanda beslenme eksikliğiyle kökleri çürüterek yaprakları sarartır.  

Farklı böcek türlerinden kurtulmak için de önlem alınmalıdır. Özellikle örümcekler yaprakların öz suyuyla beslendiği için hızlıca harekete geçmelisiniz. Bitkilere zarar vermeyecek böcek ilaçlarından yardım alabilirsiniz. Bununla birlikte odun külü, yeşil çimen gibi yöntemleri de kullanmanız mümkündür. 

Sararan Biber Fidelerine Ne Yapılır? 

Ekstra korunaklı bir şekilde yetiştirilen fidelerin de zarar görme olasılığı bulunur. En büyük sorunlardan biri ise düzensiz sulamadır. Yapmanız gereken ise toprağının tamamen kurumasına izin vermemektir. Özellikle genç fidelerin yerleşik sistemle beş günde bir sulanması gerekir. Aşırı nemin alt yaprakları düşüreceğini de unutmamalısınız. 

Fosfor, potasyum ve azot gibi besinlerin eksilmemesi çok önemlidir. Aynı zamanda ortam sıcaklığının 14 derecenin altına düşmemesi için tedbir alınmalıdır. Fidelerin yeterli ışık alması gerekliliği de diğer bir dikkat edilmesi gereken noktadır. Tohumları ektikten sonra yaklaşık bir ayın ardından ek aydınlatma sağlanmalıdır. 

Biber fidelerinin sararmasında ekim yapılan mesafenin önemi de büyüktür. Çok sık şekilde ekilmeleri, köklerinin birbirine karışmasına neden olur. Aralarında en az 30-35 santimetre bırakacak şekilde dikilmeleri gerekir. Ayrıca örümcek akarları, trip ve yaprak bitlerinden kurtulmak içinse ilaçlama yapmalısınız. Bakteriyel, mantar ve viral hastalıklardan korumak adına da özel ilaçlardan faydalanmalısınız.

Çeşitli bitkilerin yapraklarının neden sarardığını merak ediyorsanız “Orkide Yaprakları Neden Sararır? Bakımında Ne Yapılmalı?” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir