Finans

Maaşta Sair Kesintisi Nedir?

Maaşta Sair Kesintisi Nedir?

“Maaşta sair kesintisi nedir?” sorusu, pek çok çalışanın merak ettiği konular arasındadır. Bordrolar incelendiğinde bu durumun neden kaynaklandığına dair araştırma yapılması gerekir. Bu noktada içeriğimize sair kelimesinin sözlük karşılığıyla başlayalım. Sair; öteki, başka, öbür ve diğer gibi anlamlara gelir. Maaşınızdan gerçekleştirilen kesinti de farklı sebeplere bağlı şekilde olabilir. 

İşverenler, kurumlar tarafından karşılanamayacak harcamalara kaynak yaratmak için çalışanların maaşlarına belirli oranda kesinti yansıtır. Kişi başına ödenecek tutarın çok yüksek olmaması ise fark edilmesini zorlaştırır. Aylık ücretten kesilen tutara eksik çalışma günleri gibi başka durumlar da sebep olabilir. Sürecin bu aşamasında yapmanız gerekense bordro ve maaş detaylarınızı düzenli olarak takip etmektir. 

Maaşta Sair Kesintisi Yasal mı? 

Özellikle kurumların maaşlara yansıttığı genel harcama kesintilerinin herhangi bir yasal dayanağı yoktur. Çalışanların izni olmadan yasal kesintiler haricinde hiçbir gider, fatura edilemez. Böyle bir olayla karşılaşmanız halinde kurumunuzun muhasebe departmanına ayrıntıları mutlaka sormalısınız. Böylece itiraz hakkınızın olup olmadığını da görerek ilgili tutar için sair kesinti iptali talebinde bulunmanız mümkündür. 

Maaşta Sair Kesintisine Sebep Olan Durumlar 

Maaşta Sair Kesintisi Nedir?
Maaşta sair kesintisine sebep olan durumlar, birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir.

Sair kesintisi adı altında çeşitli miktarların maaşınızdan kesilebileceğini bilmelisiniz. Aynı zamanda bordrolarda nedenlerin açık şekilde yazılmamasının şüphe uyandırması da doğaldır. Aşağıda bazı sair kesinti sebeplerini görebilirsiniz: 

  • Yol parası ödemesi 
  • Yemek bedeli 
  • Eksik çalışma süresi 
  • Banka işlem ücretleri 
  • Bağış 

Maaşınızı doğrudan etkileyen tutarlar için patronlarınıza kesinlikle danışmalısınız. Özellikler ikramiye, prim ve SGK sair kesintisi detaylarını da öğrenmeyi ihmal etmemelisiniz. Bankalar tarafından alınan ücretler içinse şubeler veya müşteri hizmetleri hatları aracılığıyla bilgi talebinde bulunabilirsiniz. Haksız bir işlem söz konusuysa iade sürecini böylelikle başlatabilirsiniz.

Maaşta Sair Kesinti Nasıl Hesaplanır?

“Sair kesinti nasıl hesaplanır?” sorusuna verilecek cevap değişkenlik gösterir. Maaş miktarı, yan haklar ve çalışma süreleri farklı olabileceği için ödenecek tutar da kişiye özel olabilir. Aynı zamanda banka işlemlerinde dosya masrafı, kredi tutarı ve para transferi gibi etkenler, kesintilerin ne kadar olacağını ortaya koyar. Bunun yanı sıra siz de haklarınızı bilerek hareket ederseniz, yapılması muhtemel haksız sair kesintilerinin önüne geçebilirsiniz. 

Maaş ödemeleri ve kesintileriyle ilgili içeriklerimiz ilginizi çektiyse “Tarım Sigortası ve Emekli Maaşı Ne Kadar?” başlıklı yazımıza da göz atabilirsiniz.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir