Bitkiler

Orkide Yaprakları Neden Sararır? Bakımında Ne Yapılmalı?

Orkide Yapraklari Neden Sararir? Bakiminda Ne Yapilmali?

Orkideler, belirli türlere bağlı olarak boyut ve görünüm açısından geniş çeşitlilik gösteren çiçeklerdir. Bunlar genellikle; köşeli, geniş yayılan, eğimli eğrilere sahip, fırfırlı, uzun, ince ve narin yapraklardan oluşan egzotik bir şekle sahiptir. Anlam olarak; sevgiyi, mutluluğu, asaleti ve zarafeti simgeler. Her ne kadar güzel ve asil bir duruşu olsa da pek çok kişi, orkidelerin sararmasından şikayetçidir. Peki, orkide yaprakları neden sararır?

Orkide yapraklarında sararma, tipik olarak mutlaka gerçekleşir ve bu endişe gerektirecek bir durum değildir. Çünkü yaşlı yaprakların sararması ve yavaş yavaş dökülmesi, doğaldır. Ancak orkidenin tüm yaprakları sararmışsa bir terslik olduğu sonucuna ulaşabilirsiniz. Nitekim bir orkidenin yapraklarının renginin değişmesine birçok faktör etki edebilir. Bunlar; doğrudan güneş ışığı alması, düşük sıcaklıklara maruz kalması ve kök çürüklüğünün mevcut olması gibi durumlardır.

Orkide yaprakları; yeterince sık sulanmadığında, çok az sulandığında veya nem oranının düşük olduğu zamanlarda da sararma göstermektedir. Ek olarak orkidelerin su altında çok kalması; köklerin beyazlaşmasına, büzüşmesine ve ölmesine neden olur. Dolayısıyla buruşuk, ölmekte olan kökler, orkideye su ve besin taşıyamaz. Bu durum, orkide yaprak sararması için kaçınılmazdır.

Orkidemin Yaprakları Sararıyor Ne Yapmalıyım?

Orkideler, diğer ev bitkilerine göre daha az sıklıkta sulamaya ihtiyaç duyar. Ancak bu çiçeklerin köklerinin nemini koruyabilmesi ve havadaki su buharını emebilmesi için saksı ortamında uygun bir sulama yöntemi gereklidir. Eğer orkideye yeterli miktarda su verilmezse köklere su ulaşmayacak ve bu da kurumasına, yaprakların sararmasına yol açacaktır. Eğer “Orkidemin Yaprakları Sararıyor Ne Yapmalıyım?” diye soruyorsanız, aşağıdaki talimatları uygulayarak sorunu çözebilirsiniz:

  1. Saksıyı yenileyin: Saksı altında bir drenaj deliği olma ve su kaçırma ihtimaline karşı yeni bir saksı tercih etmek oldukça önemlidir.
  2. Sulama zamanını ayarlayın: Orkide sulaması, ne çok sık ne de az yapılmalıdır. Bu bağlamda seçtiğiniz yöntem türüne göre haftada bir ya da iki kez olacak şekilde sulamak yeterlidir.
  3. Sulama yöntemini ayarlayın: Orkide sulamak için tercih edilen 3 yöntem vardır. Bunlar; daldırma, buz küpleri kullanma ve doğrudan sulamadır. Zamanlamaya dikkat etmek koşuluyla istediğiniz yöntemle sulama yapabilirsiniz.
  4. Sulama suyunu ayarlayın: Orkide sulama suyu, temiz olmalı ve oda sıcaklığında dinlenmelidir.
  5. Sulama sıklığını ayarlayın: Sulama sıklığı, orkideler için hayati önem taşır. Fazla ve sık sulama köklere hasar verir. Bu sebeple haftada bir kez veya aynı ölçekteki suyu iki farklı güne bölmüş bir şekilde işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

Yukarıdakilere göre “Orkide Yaprakları Neden Buruşur?” sorusuna cevap verebiliriz. Çünkü orkide toprağı ve gübresi gibi faktörler, buruşma ve sararma üzerinde büyük bir etki sahibidir. Orkide toprağı, bitkiye özeldir. İçerisinde çeşitli torf ve liflerle hazırlanan bir karışıma ihtiyaç duyar. Aynı zamanda gübre kullanımı, çiçeklendirme için önemlidir. Fakat bu noktada orkide toprağı, diğer bitkilere kıyasla daha farklı bir yapıdadır ve sıvı gübre kullanmak gerekir. Aksi bir kullanım durumunda orkide köklerinde çürüme ya da hastalanma meydana gelebilir.

Son olarak genel bir kural kapsamında orkideleri ilkbahar ve yaz aylarında 7 günde bir, sonbahar ve kış aylarında da 14 günde bir sulamak gerekir. Ancak bu aralıklarla sulama yaparken her zaman saksıdaki toprağın üst kısmı kuru olmalıdır.

Orkidenin Sararan Yaprağı Kesilir Mi?

“Orkidenin sararan yaprağı kesilir mi?” sorusu, orkide besleyenler tarafından sıklıkla araştırılır. Sararan yaprağı kesmek, bitki için hayati tehlike taşır. Çünkü böyle bir durumda kopma yerinde açık yara kalacak ve dolayısıyla bu bölüme orkideye zarar verebilecek mantar patojenleri enfekte olacaktır.

Orkide yaprakları hakkında bilinmesi gereken en önemli bilgi, bu bitkilerin tipik olarak; sararan, büzüşen, kahverengiye dönen ve sonunda kendi isteğiyle düşen yapısıdır. Nitekim doğal yolların getirisi olarak yapraklar düştüğünde bağlantı noktasında yara oluşmayacak ve sadece kapatılacaktır.

Orkide Bakımı Nasıl Olmalı?

Orkide Bakimi Nasil Olmali?
Orkidenin bakımına dikkat ederek sağlıklı şekilde yetiştirebilirsiniz.

Orkide dünyasında yeniyseniz bakımından korkmanıza gerek yoktur. Çünkü neye ihtiyaç duyduklarını öğrenmek için biraz zaman ayırırsanız orkideyi yetiştirmenin metodunu kavrayabilirsiniz.

Orkideler, geleneksel saksı bitkilerinin aksine epifit yapıdadırlar. Yani toprakta değil ağaçların kabuklarına tutunarak büyürler. Dolayısıyla çok ilgiye ihtiyaçları yoktur. Bu noktada gerçek şu ki orkide bakımı, bilinenin aksine zor değil sadece farklıdır. Yetiştirilmesi zor olduğu konusunda bir şehir efsanesine sahip olsalar da aslında mükemmel ev bitkileridir. Aşağıdakilere dikkat ederek siz de orkide yetiştirebilirsiniz:

  • Işık: Orkidelerin çoğu parlak fakat dolaylı ışığa ihtiyaç duyar; doğuya veya batıya bakan bir pencere pervazı genellikle mükemmeldir. Çok fazla ışık, yaprakları yakabilir. Bu nedenle doğrudan güneş ışığına maruz kalması, bitki için iyi değildir.
  • Sulama: Çoğu iç mekân orkidesi, nemli, tropik bölgelerden gelir ve dolayısıyla nemli bir atmosfere ihtiyaç duyarlar. Bu noktada merkezi ısıtmalı evlerin çoğunda hava kurudur. Dolayısıyla yaprakları her iki ila üç günde bir ılık su kullanarak sulamak veya saksıyı nemli çakıl dolu bir tepsinin üzerine koymak gerekir. Ancak mutlaka yapraklara su püskürtmekten ve fısfıs kullanmaktan kaçınmalısınız.
  • Gübreleme: Gübreleme, orkideleri çiçek açmaya teşvik etmek için gereklidir. Aynı zamanda bitkinin sağlığı için de önemlidir. Orkideye göre gübreler farklılık gösterse de bunlar için özel kompostlar vardır. Ancak bu süreçte kullanım, ne çok fazla ne de az olmalıdır. Çünkü fazla gübre kullanmak köklerin geç kurumasına ve çürümesine sebep olur.
  • Saksılama: Saksı kullanımı, bitkiye göre farklılık gösterir. Bu bağlamda Güve orkide yetiştiriyorsanız yeşil köklerinin fotosentez yapmasına izin vermek için onları şeffaf kaplarda bulundurmanız gerekir. Dendrobium ve Simbidyum orkidelerinin fotosentetik kökleri yoktur ve opak saksılarda yetiştirilebilirler. Vanda orkideleri için herhangi bir saksıya ihtiyacı yoktur ve boş vazolara konulabilir veya tele asılabilir. 

Uygun bakımla bir orkide, her yıl evinizi renklendirebilir ve sonsuza kadar yaşayabilir. Bu bitkiler, çiçek açması açısından mükemmel bir değerdir. Bakımlı ve çeşitli bir orkide koleksiyonu yılın her günü sürekli çiçeklenme sağladığı için iyi bir orkide bakımı da evinizde asalet yaratır. 

Starliçe bakımı hakkında yazımızı okuyarak gerekli bilgilere ulaşabilirsiniz.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir