Bireylerin kişilik özellikleri doğdukları andan itibaren şekillenmeye başlar ve yaşam boyu devam eder. Bu özelliklerden en temel olanları ise erken çocukluk dönemininde oluşur. Elbette ki bu özellikler olumlu olabilecekleri gibi olumsuz da olabilirler. Ancak ebeveynler en çok ‘Bir çocuğun olumlu kişilik özellikleri nelerdir?’ sorusuna yanıt ararlar. Bunun sebebi ise her ebeveynin kendi çocuğunun kişilik özelliklerinin olumlu yönde geliştiğini görmek istiyor oluşudur.
Birazdan söz edeceğimiz kişilik özellikleri çocukların; fiziksel, zihinsel, sosyal ve ruhsal alanlardaki gelişimlerine bağlı olarak şekillenir. Fakat yine de bu noktadaki en önemli faktör anne-baba tutumu ile çevrenin etkisi olacaktır. Şimdi dilerseniz bir çocuğun olumlu kişilik özellikleri hakkında bilmeniz gerekenlere geçebiliriz.
Bir Çocuğun Olumlu Kişilik Özellikleri
Doğumla başlayan kişilik gelişim süreci birey altı yaşına geldiğinde neredeyse tamamlanmış olur. Her ne kadar bu gelişim ömrün sonuna kadar devam edecek olsa da temelleri bu altı yıl içerisinde atılır. Peki, bir çocuğu olumlu kişilik özellikleri nelerdir?
- Kendilerine güvenirler.
- İlgi alanlarının ve yeteneklerinin farkındadırlar.
- Önce kendileri ve ardından çevresindeki diğer insanlara saygı duymayı bilirler.
- Yaşadıkları ortam içerisinde var olan değerlerin farkında olurlar.
- Sevgi, hoşgörü, anlayış ve duyarlılık gibi duygulara sahip olurlar.
- Öğrenmeye ve gelişmeye karşı istek duyarlar.
- Doğaya ve hayvanlara sevgi duyar, bunları korumaya çalışırlar.
- Yalan, saldırganlık ve adaletsizlik gibi davranışlara sahip olmazlar.
- Dışadönük ve girişken olurlar.
- Kendi iradeleriyle doğru kararları alabilirler.
Eğer çocuğunuz yukarıdaki maddelerden en az yarısına sahipse kişiliğinin olumlu yönde geliştiğini düşünebilirsiniz. Bir çocuğun tüm bu özelliklere sahip olmasını istemenin gerçek üstü bir beklenti olacağını ve her çocuğun kişiliğinin kendine has olduğunu unutmayın.
Çocuğunuzun Olumlu Kişilik Özelliklerine Sahip Olması için Yapmanız Gerekenler
Eğer bir çocuğun olumlu kişilik özellikleri barındırmasını istiyorsanız bu noktada ebeveyni olarak en büyük sorumluluğun size düştüğünü bilmeniz gerekir. Bu konuda yapmanız gerekenleri ise aşağıda sizin için listeledik.
- İlk olarak çocuğunuzu iyi tanımalısınız.
- Çocuğunuzun kişilik özelliklerini ısrarla değiştirmeye çalışmaktansa onları kabullenmelisiniz.
- Eğer çocuğunuz olumsuz bir davranışta bulunursa yargılayıcı bir şekilde eleştirmektense olumlu davranışa yönlendirmeye çalışmalısınız.
- Çocuğunuzun olumlu bir kişilik özelliği göstermesini sağlamak için ona başka bir çocuğu örnek göstermekten ya da kıyaslamaktan kaçınmalısınız.
- Çocuğunuzun fikirlerine ve kişilik özelliklerine önem verdiğinizi ona hissettirmelisiniz.
- Çocuğunuzu farklı çevrelere gidebilme konusunda cesaretlendirmelisiniz.
- Olumlu davranışlar göstererek ona örnek olmalısınız.
- Her şeyden önce çocuğunuzun sevildiğini ona sık sık hissettirmelisiniz.
Bir çocuğun olumlu kişilik özellikleri sergileyebilmesi için yukarıdaki önerileri dikkate almanız büyük oranda yeterli olacaktır.
Bu konudaki daha detaylı bilgiye Ailede Anne-Baba Tutumlarının Çocuğun Kişilik ve Benlik Gelişimindeki Rolü adlı çalışmayı inceleyerek ulaşabilirsiniz.
Çocuğun Olumlu Kişilik Özellikleri Nelerden Etkilenir?
Ebeveynler bir çocuğun olumlu kişilik özellikleri söz konusu olduğunda oldukça dikkatli davranıyor olabilirler ancak yine de bu yeterli olmayabilir. Çünkü çocukların kişilik özellikleri anne baba tutumları gibi diğer birçok şeyden etkilenir. Aşağıdaki maddeler bunlara örnektir:
- Akran davranışları
- Akraba tutumu ve diğer yakın çevreler
- Genetik özellikler
- Kişisel deneyimler
- Günlük hayatta karşılaştıkları uyaranlar
- Benimsedikleri kurgusal ya da gerçek rol modeller
Tüm bu durumlar bir çocuğun olumlu kişilik özellikleri edinmesini sağlayabileceği gibi olumsuz özellikler de kazandırabilir. Bu noktada ebeveynlerin oldukça dikkatli olması gerekir. Ancak tekrar belirtmeliyiz ki her çocuk biriciktir ve en önemli nokta sevildiklerini hissetmeleridir.
Çocuğunuzun kişilik özelliklerini öğrebilmeniz için önce kişilik kavramı hakkında bilgi edinmeniz gerekir. Kişilik Tipleri ve Özellikleri Nelerdir? adlı yazımız bu noktada sizlere yardımcı olacaktır.
Sıkça Sorulan Sorular
Çocuğun kişiliği kaç yaşında oluşur?
Çocukların kişiliğinin büyük bir kısmı 6 yaşındayken tamamlanmış olur. Ancak karakter özellikleri ömür boyunca gelişim ve değişim göstermeye devam eder.
Çocuğu nasıl tanırız?
Çocuklarınızı iyi tanımak istiyorsanız onlarla bol bol vakit geçirmeniz gerekir. Ayrıca yalnız oldukları zamanlarda onları gözlemlemek de fazlasıyla önemlidir.
Bir çocuğun olumsuz kişilik özellikleri nelerdir?
Saygısızlık, bencillik, adaletsizlik, yalancılık, inatçılık, karşı gelme ve çalma gibi davranışlar çocuklarda görülen olumsuz kişilik özelliklerindendir.