Blog nedir sorusu son dönemlerde sık sık sorulmaya başlandı. Çünkü artık internette var olmanın onlarca yolu var. Blog yaz, şarkı söyle ya da yemek tarifi ver. Tüm tercihler senin elinde ve hepsi tek tık ile elinin altında. İnternet paylaşımlarının en eski ve popülerlerinden olan blog ise günümüzde tekrar gündemde. Sanal günlük olarak kullandığımız, bazen takma isimler ile açarak içimizi döktüğümüz blog sayfaları evrimleşerek tekrar internet gündemine gelmeyi başardı. Böylesine popüler olmaya başlamışken biz de “Blog nedir ve blog yazısı nasıl yazılır?” sorularını sizler için cevapladık.
Bloglar için sanal günlükler demek daha doğru olur. Sosyal medyanın bu kadar popüler olmadığı ve görsel şovlara daha az önem verildiği dönemlerin popüler seçeneği ise blog olmaktaydı. Kendinizi yeterli gördüğünüz bir konuda ya da sadece yazı yazma ihtiyacınızın doğurduğu o duygu ile yazılarınızı bloğunuz sayesinde okuyucularınıza sunabilirsiniz. Blog yazılarınıza yorum alabilir ve paylaşıma izin verebilirsiniz. Kendi adınıza ya da kurumsal olarak oluşturacağınız blog sayfalarında konu kısıtlaması olmadan içeriklerinizi oluşturabilirsiniz. Hepimizin kaydırmaktan sıkıldığı ve farklılık aradığı şu günlerde biraz farklı paylaşım ağlarına yönelmek oldukça akıllıca bir fikir. İşte tamda bu yüzden eski bloğunuza geri dönebilir ya da yeni bir blog sayfası açabilirsiniz.
Blog Yazısı Nasıl Yazılır?
İlkokulda verilen kompozisyon ödevlerini hatırlarsınız. Dersler ile bağlantılı konularda giriş gelişme ve sonuç adımlarına uyarak kısa bir yazı yazmamız istenirdi. Blog ise bu yazılarda herhangi bir biçim ve konuya bağlı kalmadan yazılan halidir. İnternet üzerinden erişebileceğiniz ücretsiz blog oluşturma platformları ile kendinize ait blog sayfanızı oluşturabilirsiniz.
Seyahat, moda, çocuk bakımı ve kitap yorumları gibi aklınıza gelecek her konuda içeriklerinizi üretebilirsiniz. Orası sizin sanal günlüğünüz özgün olduğunuz sürece dilediğiniz kadar özgür olabilirsiniz. Kişilik haklarına saldırı ve toplumu rahatsız etmeyecek düzeylerde kendi görüşlerinizi kaleme alabilir ve etkileşimler yaratabilirsiniz. Blog yazınızı yazarken doğru Türkçe kullanımına ve noktalama işaretlerine dikkat etmek ise blog sayfanızın özenini okuyucunun daha net algılamasını sağlar. Blog yazısını yazarken en genel çerçevesi ile dikkat etmeniz gereken şunlardır:
- Başlığınız okuyucuya yazının devamını okuma isteği uyandırsın
- Paragraflarınız okuyucuyu sıkmasın ve sürükleyici bir akışı olsun.
- Uzun işlemek istediğiniz konuları iki temel başlık halinde paylaşmaktan çekinmeyin.
- İçeriklerinizi özgün bir biçimde yazmalısınız.
- Blog yazısı yazarken kullandığınız dil tutarlı ve blog profiliniz ile uyumlu olsun.
Blog Nasıl Açılır?
Blog yazılarınızı paylaşmanız için internete üzerinde en çok bilinen ve uygulanan iki yöntem vardır. Birincisi, Google hizmetlerinden biri olan blogger sekmesinde yerinizi almanız. İkincisi ise WordPress üzerinden içeriklerinizi yayınlamanızdır. Bunların yanında kendi web site adresinizi satın alabilir internet sitenizi kurabilirsiniz.
Ücretsiz blog oluşturmak için diğer yöntemlerden bazıları da her gün yenisi çıkan blog sağlayıcılarıdır. Blog açmak için;
- Blogspot
- Wix
- Tumblr
- Wannart
- WordPress gibi sitelerde içerik üreticiliğine başlayabilir ve güncel olarak blog yazılarınızı okuyucular ile buluşturabilirsiniz.
Blog Nasıl Geliştirilir?
Blog yazısı yazmak ne kadar keyifliyse bloğunuzun okuyucu sayısının artması da bir o kadar zorlayıcı olabilir. Kendinize arkadaş, takipçi ya da okuyucu tanımlamak istediğiniz kitlenize ulaşmanız için bloğunuzda dikkat etmeniz gereken bazı noktalar olabilir. Evet “içerik kraldır” fakat doğru içerik ve doğru etkileşim bileşkesinin sonuçları sizleri de mutlu edecektir. Blog sayfanızı büyütmeniz ve içerik tıklanmalarınızın artması için:
- Blog isminiz akılda kalıcı olmalıdır.
- Yazdığınız içerikler farklı konularda olabilir fakat güncellik en önemlisidir.
- Yazılarınızı görseller ile destekleyebilirsiniz. Bu görseller size ait ve sizin hayatınızdan kesitler içerirse dikkat çekiciliği artar.
- Bloğunuzun şablonu ve teması içerikleriniz ile örtüşmelidir.
- Blog yazılarınızı sosyal medya platformlarınızda da paylaşarak trafik çekebilirsiniz.
- Bireysel ya da kurumsal fark etmeksizin bloğunuza SEO çalışması düzenleyebilirsiniz.
- Reklam alabilir ve reklam konusu ile ilgili içerik sunabilirsiniz.
- Gündemi takip ederek oluşturacağınız sıcak içerikler okuyucuyu yakalamanızı sağlar.
- İçerik paylaşan platformlara katılabilir geniş kitleler ile buluşabilirsiniz.
- Blog amacınızı asla unutmayın ve buna göre bir içerik takvimine sadık kalın.
Blog yazılarınızı içinizi dökmek için yazabilir ya da yaşadığınız kasabanın haberlerini aktarabilirsiniz. Blog yazma konunuz hangisi olursa olsun unutmamanız gereken tek şey güncelliktir. İnsanlar sizlerin kalemine alıştığında ve olay örgüsünü merak etmeye başladığında devamını talep edecektir.
Eğer blog sayfalarınızda birbirinden ilgi çekici makaleler yayınlamayı düşünüyorsanız Makale Nasıl Yazılır? başlıklı yazımıza da göz atmanızı öneririz.
[…] Kişisel Blog: Genellikle kişisel hobi alanları olarak kullanılır. Influencer’ların paylaşımlar yapıp viral pazarlamaya katkı sundukları alanlardır. […]