Finans

Blokeli Vadesiz Mevduat Nedir? 

blokeli vadesiz mevduat hesabı

Blokeli vadesiz mevduat finansal dünyada sıkça duyduğumuz, bir banka hesabının geçici olarak kısıtlandığını veya durdurulduğunu ifade eden bankacılık terimidir. Genellikle mali ve yasal durumlardan dolayı bu işlemin uygulandığı hesaplarda bloke edilen miktar hesap sahibi tarafından kullanılamaz. Banka duruma göre vadesiz mevduat hesabını kısmen veya tamamen kısıtlayabilir. Ayrıca bloke, kişinin birden fazla hesabına da konulabilir.

İcra daireleri ya da savcılıklar tarafından diğer bankalara borçlu kişi hakkında bildirim yapılarak ve verilen mahkeme emri doğrultusunda başlatılan bu süreçte kişinin borç miktarı da göz önünde bulundurulur. Bloke işlemi hakkında daha detaylı bilgi almak için içeriğimize göz atabilirsiniz.

Banka Hesabına Bloke Konulmasının Nedenleri Nelerdir?

blokeli-vadesiz-mevduat-nedir?
Borçlar, hacizler, dolandırıcılık ve şüpheli işlemler yapıldığında vadesiz mevduat hesabınız kısıtlanır.

Hesapların bloke edilmesinin birden çok sebebi vardır. Bu nedenleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Borçlar ve Hacizler: Kişi veya işletmenin bankaya olan borcunu vadesi geldiği halde ödemediğinde hesap bloke edilebilir. Bu durum  resmi kurumlara olan borçlar için de geçerlidir. Vergi veya harç borçları gibi ödenmemiş borçlar varsa hesap bloke edilebilir. 
  • Mahkeme: Yasal bir süreç devam ederken, örneğin bir dava sonuçlanana kadar hesaptaki para dondurulabilir. Bu durum genelde bir alacak veya mal paylaşımı olduğunda ortaya çıkar.
  • Dolandırıcılık veya Şüpheli İşlem İhbarı: Şüpheli işlem veya güvenlik ihlalleri durumunda banka hesap sahibinin güvenliğini sağlamak ve dolandırıcılığı önleyebilmek için banka, hesabı bloke edebilir.
  • MASAK (Mali Suçları Araştırma Kurulu) Blokesi: Türkiye’de finansal suçları ve bununla ilgili faaliyetleri tespit etmekle görevli olan bu kurum; suç işlenerek elde edilen paraları bloke ettirme hakkına sahiptir. Kara para aklama, yasa dışı bahis yoluyla para kazanma gibi nedenler MASAK blokesine sebep olmaktadır. 

 Çalıştığınız bankaya göre değişiklik gösteren fakat bunun da mutlaka sizi bilgi sahibi yapacağını bildiğimiz, Denizbank Kredi Kartı Blokesi Ne Zaman Kalkar?  isimli içeriğimize de göz atabilirsiniz.

Temel anlamda bloke banka hesabına değil, hesap içerisindeki paraya konulur. İşlem sebebi ne ise o durum çözüme kavuşturulana dek bloke kaldırılmaz ve kişi hesabındaki tutara erişemez. 

Banka Hesabı Ne Kadar Süreyle Bloke Edilebilir?

Blokenin süresi, nedenine bağlı olarak değişkenlik gösterir. Belirli bir yasal süre bildirimi bulunmamaktadır. Bankalar, ilgili birimden emir gelmediği sürece hesabı bloke etme veya kaldırma işlemi yapamazlar. Bu süre borçların ödenmesi, yasal süreçlerin sonuçlanması gibi şartlar yerine getirildiğinde sonlandırılır. 

Hesaptaki Bloke Nasıl Kaldırılır?

Hesaptaki blokenin kaldırılma süreci, nedenine bağlıdır. Eğer borç nedeniyle işlem uygulandıysa hesap sahibinin ilgili tarafla bir anlaşmaya varmış olması gerekir. Bloke, kredi kartı veya kredi gibi nedenlerden oluşmuşsa yani ortada icralık bir durum yoksa ödeme işlemi gerçekleştiğinde bu durum otomatik olarak kalkar. 

Bloke nedeniyle dosya icralık olduysa blokenin kaldırabilmesi için borç yapılandırılır ya da belirli oranda ödemeler yapılır. Sonrasında dosyayla ilgilenen avukatın hazırladığı belge ilgili mahkemeye iletilir. Mahkeme uygun görürse blokeyi kaldırabilir. Hesap savcılık tarafından bloke edildiyse, yalnızca bu yoldan kaldırılabilir. 

Vergi, KYK borcu gibi devlet kurumlarına yapılması gereken ödemeler dolayısıyla oluşmuş blokeler vergi daireleri aracılığıyla kaldırılabilir. İlgili kurumla iletişime geçilerek borçların ödenebilmesi için yapılandırma işlemleri gerçekleştirilir. Yapılandırma sonucunda her ay tahsilat gerçekleştirilir ve hesap blokesi kaldırılır.

Hesabımda Bloke Olup Olmadığını Nasıl Anlarım?

blokeli-vadesiz-mevduat-hesabı
Bankanızın web sitesini açarak ve bankanızla iletişime geçerek blokeli vadesiz mevduat hesabınız hakkında bilgi alabilirsiniz.

Hesabınızda blokenin var olup olmadığı bilgisini direkt olarak çalıştığınız bankadan öğrenebilirsiniz. Şubeye giderek veya müşteri hizmetlerini arayarak bu konuda bilgi alabilirsiniz. Yine bankanızın mobil uygulamasını veya web sitesini kullanarak da hesap bloke bilgilerinize ulaşabilirsiniz. Bunların yanında e-Devlet banka bloke sorgulama da yapabilirsiniz. e-Devlet üzerinden kendi sisteminize giriş yaptıktan sonra arama kutucuğuna e-Haciz yazarak sorgulama yapıp bloke bilgilerinize ulaşabilirsiniz. Bu yolla bütün bankalardaki bloke bilgilerinize tek bir kanaldan erişim sağlamış olursunuz. 

Blokeli Hesaba Para Gelirse Ne Olur?

Blokeli durum devam ederken hesabınıza maaş, para transferi gibi durumlardan dolayı para gelirse hesabınıza yatırılır. Ancak bloke nedeniyle hesabınızdaki paranın kullanılması veya çekilmesi kısıtlanabilir. Bu durum bankaların işleyiş politikalarına göre de değişebilmektedir. Daha detaylı bilgi için bankanızla iletişime geçebilirsiniz. 

Blokeli Hesabım Varsa Yeni Hesap Açabilir miyim?

Blokeli bir hesabınız varken yeni hesap açtığınızda bu hesaba bloke işlemi uygulanmaz. Yani bankacılık işlemlerinizi sürdürmeniz gerekiyorsa yeni bir hesap açmanız sizin için iyi bir tercih olacaktır. Bu hesabın bloke edilebilmesi için alacaklı tarafın yeni bir başvuru yapması gerekir.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir