SağlıkNe, Ne Değildir?

Böbrekte Anjiomyolipom Nedir? Kanser midir?

Böbrekte anjiomyolipom

Anormal kan damarları, düz kas ve olgunlaşmış yağ dokusu içeren tümörlere anjiomyolipom denmektedir. Bu kitleler böbrek içlerine zarar verebilen ve kanama yapan özelliğe sahip oldukları için önemsenmesi gereken kitlelerdir. Böbrekte kitle saptanması halinde derhal bir üroloğa başvurmak çok önemlidir. Diğer tüm tümörlerde olduğu gibi iyi veya kötü huylu tümör olup olmadığı tespit edilmelidir. Peki, böbrekte anjiomyolipom nedir?

Benign tümör özelliğine sahip anjiomyolipom, kanser olmayan bir tümördür. Genellikle yavaş büyüyen ve yayılım alanı sınırlı olan iyi huylu kitlelerdir. Kapsül benzeri bir zar ile çevrili oldukları için yanındaki dokular ile doğrudan bağlantı kuramamaktadır. Ancak bazı olağandışı durumlarda büyüme gözlenen vakalar mevcuttur. Bu durumda kapsülsüz olma ihtimali bulunmaktadır.

Böbrekte İyi Huylu Tümör Belirtileri

Böbrekte iyi huylu tümör tanımı; kanser dışında yer alan lezyonları ifade etmek için kullanılır. Bu basit kistler; komplike kistler, kortikal ve metanefrik adenomlar, onkositom, anjiomyolipom, kistik nefroma, mikst epitelyal stromal tümörlerdir. Böbrekte kitle belirtileri ise;

  • İdrarda kanama,
  • Bel ağrısı,
  • Kilo kaybı,
  • Sebepsiz ateş,
  • Yorgunluk,
  • Bulantı ,
  • Bacaklarda ödem oluşmasıdır diyebiliriz.

Bu belirtilerden bir veya birkaçı gerçekleşirse uzman bir doktora başvurmak gerekmektedir. Tümörler vücudun istemsiz oluşum gösteren yapıları olduğu için, dışarı atılabilmek ve yok edilebilmek için belirtiler göstermektedir.

Böbrek Anjiomyolipom Özellikleri

Böbrek Anjiomyolipom Özellikleri
Dışardan gözlemlenebilen ve tanısı konulabilen tek tümör türü olması sebebiyle anjiomyolipomun belirlenmesi kolay olabilmektedir.

Anjiomyolipom, sarı ve gri renklerde görülmektedir. Yuvarlak biçimli veya oval biçimli olarak büyüme göstermektedir. “Anjiomyolipom büyür mü’’ sorusu, “evet” olarak cevaplandırılmalıdır. Lokal yapısı nedeniyle bening bir tümördür. Elbette lokal durumda kalıp yayılmaması, tedavi edilmesine gerek olmadığı yönünde bir kanaat oluşturmamalıdır. Semptomlar dikkatle takip edilmeli ve tümörün özelliği belirlenmelidir.

Dışardan gözlemlenebilen ve tanısı konulabilen tek tümör türü olması sebebiyle anjiomyolipomun belirlenmesi kolay olabilmektedir. İlk belirlemelerin ardından, hastanın durumu ve tümörün boyutuna göre tedavi şekillenmektedir. Yaşı ilerlemiş hastalarda erken tedavi oldukça önemlidir.

Böbrekte Anjiomyolipom Tedavisi Nedir?

Anjiomyolipom tedavisi, tümörün özelliklerine ve büyüklüğüne göre çeşitlilik gösterir. Böbrekte bulunan tümörün anjiomyolipom olması durumunda tanı koyulma aşamasında avantaj bulunmaktadır. Bu durum tedaviye başlanabilmesi adına yardımcı olmaktadır.

Anjiomyolipom radyolojik olarak görüntülenme yöntemiyle tespit edilebilen tümör olması sayesinde tanı konması kolaydır. Hastalığa tanı koyma sürecinde tomografi ve ultrasonografi yöntemlerinden faydalanılabilir. Hastanın sahip olduğu özellikler ve tümör üzerindeki semptomlar tedavi için yol haritasını belirler.

4 santimetreden büyük olan anjiomyolipom, semptomların etkisiyle özellikle hamile kadınların kanama yaşaması riskini arttırmaktadır. Kanama riski barındıran ve 4 santimetreden büyük lezyonlar için cerrahi eksizyon müdahalesi uygulanır. Ekstra büyüklüğe sahip olan anjiomyolipom için radikal nefrektomi işleminin yapılması gerekir.

Böbrekte kitle belirtileri görmeniz halinde mutlaka konunun uzmanına başvurun. Yapılacak görüntülemeler sonucunda tümör tespit edilirse, vakit kaybetmeden üroloğa danışmalısınız. Özellikle hızlı büyüyen kitleler embolize edilmelidir. Ayrıca cerrahi müdahale gerekebileceğinden sağlık adına risk almadan doktora başvurmak, oluşabilecek tehlikelerin önüne geçecektir.

Böbrek Anjiomyolipom Ameliyatı

Böbrek Anjiomyolipom Ameliyatı
Robotik cerrahi ile anjiomyolipom ameliyatı, hastaların avantajını arttırmaktadır.

Anjiomyolipom, erken dönemde belirti vermeyebilmektedir. Genel olarak başka hastalık veya tedaviler içerisinde yapılan ultrason görüntülemesinde belirlenebilir. Bununla birlikte ileri evreye ulaşan tümörler, idrarda görülecek kan ile kendisini gösterebilir.

Erkeklerde bu tümörün görülme ihtimali kadınlara oranlara üç kat daha fazla olmaktadır. Böbrek anjiomyolipom ameliyatı klasik yöntemle yapılırsa, kaburga kemiklerinin bir kısmının alınabilmesi ve akciğerin zar bölümünün zarar görmesi riskleri bulunmaktadır. Fakat geliştirilen robotik cerrahi yöntemi ile riskler bertaraf edilebilmektedir. Ameliyat sonucunda hastalar 3 gün içerisinde taburcu olabilmektedir.

Robotik cerrahi ile anjiomyolipom ameliyatı, hastaların avantajını arttırmaktadır. Böbrek üzerindeki işlemler ile böbreğin bir bölümü veya yalnızca tümörlü kısım alınır. Bu yöntem sayesinde büyük ameliyatlara gerek kalmaz. Hastaların merak ettiği bir diğer durum, “Anjiomyolipom ağrı yapar mı?’’ Kullanılan yöntem sayesinde çok fazla ağrı çekilmemektedir. Ayrıca yaranın fıtıklaşması, kanama ile birlikte enfeksiyon riski de oldukça düşüktür.

Ameliyat sırasında alınan böbrek parçasından kalan kısım dikişle kapatılır. Müdahalenin gelişmiş teknoloji eşliğinde yapılması ve uzmanlar tarafından tamamlanması, tümörden kurtulma evresini kısaltır. Ameliyat sonrasında ağrının çok olmaması sayesinde, ağrı kesici kullanımı ciddi şekilde düşmektedir.

Kısa sürede hastaneden taburcu olan hastalar, ortalama bir hafta içinde normal hayatlarına dönebilmektedir. Sağlık ile ilgili durumlarda doktora gitmenin gerekliliği kesinlikle unutulmamalıdır. Tüm faydalı içerikleri ile yazbuz.com okuyucularını aydınlatmaya devam etmektedir.

Sıkça Sorulan Sorular

Böbrekte Kitle Neden Oluşur?

Sebepleri tam olarak bilinemeyen kitlelerde özellikle aşırı kilo ve sigara kullanımı oluşumu tetiklemektedir. Sağlıklı bir yaşam, hastalıkları oluşmadan önlemek için en temel adımlardan birisidir.

Böbrekte Kitle Ameliyatı Kaç Saat Sürer?

Böbrek kitle ameliyatları 30 ile 90 dakika arasında sürebilmektedir. 10 cm’den büyük kitlelerde ameliyat süreleri çok daha uzun olabilmektedir.

Her Böbrek Tümörü Kanser midir?

Böbreklerde meydana gelen tümörler iyi huylu ve kötü huylu olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. İyi huylu olan tümörler kanser tanımı içinde yer almamaktadır.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir