Bitkiler

Avokado Ne Zaman Ekilir? Bakımı ve Yetiştirme Önerileri

Avokado Ne Zaman Ekilir

Avokado, bakımı zahmetli ve meyve vermesi sabır gerektiren bir bitki türüdür. Avokado ağacı dikildikten uzun bir süre sonra meyve vermeye başlar. Bu nedenle oldukça sabırlı davranmak gerekir. Peki, avokado ne zaman ekilir? Yazının tamamını okutarak avokado dikim zamanı, bakım aşamaları ve saksıda avokado yetiştiriciliği hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Avokado, besleyici yağ içeren lezzetli bir meyve olduğu için yetiştiriciği yapılmak istenir. Ancak unutulmamalıdır ki hassas, bakım gerektiren ve nazlı bir meyve olan avokadoyu ekerken bazı püf noktalarına dikkat etmek gerekir. Özellikle avokado çekirdekten yetiştirildiğinde çimlendirme işlemi ilkbahar aylarına kadar bitmiş olmalıdır. Böylece tohumu ilkbaharda toprak ile buluşturup olumlu sonuç elde edebilirsiniz.

Avokado Ağacı Nerede Yetişir?

avokado nerede yetişir
Ilıman iklime sahip bölgelerde avokado yetiştiriciliği yapılabilir.

Avokado ağacı yetiştirmek için ılıman bir alan oluşturmak gerekir. Bu nedenle ılıman iklime sahip bölgelerde avokado yetiştiriciliği yapılabilir. Aynı zamanda seralar da avokado yetiştirmek için uygun koşulları sağlamaya uygundur. Ancak Türkiye’de genellikle Akdeniz iklimine sahip yerler, avokado ağacının sıklıkla yetiştirildiği bölgelerdir.

Avokado fidanlarının dikildikten sonra büyüyüp ağaç olmaları için optimum koşullar gerekir. Bu nedenle ideal koşulları oluşturmak için öncelikle sıcaklığın uygun olması şarttır. Daha sonra uygun toprak kullanımı avokado ağacı yetiştirmek için önemlidir. Yüksek drenajlı ve alüvyon açısından verimli bir toprak türü seçilmelidir.

Avokado Ağacı Ne Kadar Büyür?

Avokado ağacı her dem yeşil olarak adlandırılan tüm mevsimlerde yeşilliğini koruyan bir bitki türüdür. Bu özelliğin başlıca nedeni ılıman iklime uygun bir tür olmasıdır. Avokado ağaçları genellikle yayvan olarak büyüyen bodur bitkilerdir. Ancak bazı durumlarda aşırı derecede boyuna uzama gösterebilirler. Yetişkin ve çok fazla yıllanmış avokado ağaçları 6 ile 20 metre arasında bir yüksekliğe sahip olabilirler.

Başlangıçta avokado fidanları ince bir yapıya sahip olsalar da yıllandıkça gövdeleri kalınlaşıp gövdeleri meyvelerini taşımak için kalınlaşır. Düzenli bir şekilde bakım yapıldıkça ağaç boy atmaya devam eder. Toprak verimi, kök sağlığı, gövde hacmi ve bakım sıklığına göre avokado ağaçlarının yüksekliği farklık gösterebilir.

Avokado Ağacı Bakımı

Avokado ağacı bakımı
Avokado ağacı bakımı püf noktalar içeren adımlardan oluşur.

Hassas ve sık bakım gerektiren avokado fidanları, ağacı dönüştüklerinde uygun koşullarda yetişiyorlarsa fazla ilgi istemezler. Avokado ağacı bakımı püf noktalar içeren adımlardan oluşur. Aşağıdaki püf noktalarına dikkat ederek bitkinizin bakımını titizlikle yapabilirsiniz:

  • Avokado fidanınızı ilk diktiğinizde sık sık sulamanız şarttır. Su bir fidanın minerallerini alması için en önemli ve vazgeçilmez maddelerden biridir.
  • Fidan 35-40 cm yüksekliğe ulaştığında güçlü gövde ve kollar elde etmek için az bir miktar budama işlemi yapmanız gerekir. Böylece gelecekte oluşacak güçlü ağaç gövdesi ve dalları için hazırlık yapabilirsiniz.
  • Avokado ağacı yetişkin hale geldikten sonra fazla su gerekmeden yaşamını sürdürebilir.
  • Yetişkin bir avokado ağacının köklerine giden toprağı düzenli olarak ayda bir havalandırarak bakım ve sulama işlemlerini yapabilirsiniz.

Avokado ağacının yerini sevmesi oldukça önemlidir. Fazla güneş ışığı almayan ancak gölge de olmayan bir açık alan avokado ağaçlarının serpilmek için seçtiği alanlardır. Özellikle ılıman iklime sahip bir bölgede ya da serada düzenli olarak bakım yapıldığında gelişim gösteren; meyveler veren bir ağaç haline gelebilirler.

Avokado Ağacı Saksıda Yetişir mi?

Avokado ağacını saksıda yetiştirmek istemiyorsanız öncelikle doğru fidanı almanız oldukça önemlidir. Aşılı bir avokado fidanı aldığınızdan emin olduktan sonra saksıya ekim aşamasına geçebilirsiniz. Aldığınız fidanı geniş bir saksıya yerleştirip biraz bastırmanız yeterlidir. 15-20 litrelik bir hacme sahip saksı içine mineral açısından zengin bir toprak yerleştirip fidanı bastırarak dikim işlemini tamamlayabilirsiniz.

Saksıda avokado ağacı yetiştirirken başlangıçta köklere bol su ilave etmek oldukça önemlidir. Daha sonra çok su gerektirmeyen bu fidanı aşırı güneş almayan bir alana yerleştirmeniz gerekir. Ilık bir balkon saksıda avokado ağacı yetiştirmek için idealdir. İç mekanda avokado ağacı bakımı yapacaksanız fidanınızı genellikle 15 günde bir sulamanız yeterli olur. Ancak sık sık bitki köklerini kontrol ederek saksıdaki toprağın aşırı kuru olmamasına dikkat etmeniz gerekir.

Evde Avokado Yetiştiriciliği

Evde avokado yetiştiriciliği
Evde avokado yetiştiriciliği az maliyet ile yapabileceğiniz bir aktivitedir.

Evde avokado yetiştiriciliği oldukça popülerdir. Özellikle balkon gibi güneş alan yerlerde bitkiler kolay bir şekilde yetiştirilebilir. Ancak avokado iç mekanlarda da yetiştirilmeye uygun bir bitki türüdür. Aşırı güneş görmeyen ve ılık iç mekanlarda rahat bir şekilde avokado yetiştirip; bitkiden meyve bile alabilirsiniz. Ancak bunun için oldukça sabırlı olmak gerekir. Çünkü avokado ağaçları yetiştikten birkaç yıl sonra ilk meyvelerini vermeye başlar.

Evde avokado yetiştiriciliği az maliyet ile yapabileceğiniz bir aktivitedir. Ancak çekirdekten avokado yetiştirmek sanıldığı kadar kolay olmayabilir. Bunun başlıca nedeni her çekirdeğin ağaç haline gelmemesidir. Aşılı bir avokado meyve verir. Bu nedenle meyve elde etmek istiyorsanız, evde yetiştirdiğiniz avokado fidanını aşılamanız gerekebilir.

Peki, tüm bunların üstüne avokado nasıl yenir, öğrenmek ister misiniz? İşte tüm detaylar Avokado Nasıl Yenilmelidir? yazımızda…

Sıkça Sorulan Sorular

Avokado Çekirdeği Direkt Toprağa Nasıl Dikilir?

Bir avokado çekirdeğini direkt olarak toprağa dikmek mümkündür. Ancak dikim yapmadan önce bir miktar su içinde çekirdeklerin bekletilmesi gerekir. Çekirdeklerin etrafındaki tabaka çatladığında tohum toprak ile buluşturulur. Çekirdeğin sivri kısmı toprağın üst bölümüne bakacak şekilde dikim yapılır.

Avokado Ağacı Yalnız Yaşayamaz mı?

Avokado ince gövdeli bir yapıya sahip olduğundan bitkiyi yalnız bırakmamak; destek çubuğu gibi sopalardan yardım almak gerekir. Avokado ağacı büyümeye başladığında yanına bir destek çıtası yerleştirilebilir.

Aşısız Avokado Meyve Verir mi?

Dikilen avokado ağaçları ilk başta hemen meyve vermeyebilir. En az 3-4 yıl geçtikten sonra avokado verdiği bilinen bu bitkiler, aşısız olduğunda da meyve vermeyebilir. Aşılama işlemi yaptıktan sonra avokado ağaçları, meyve vermeye başlayabilirler.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir