Sağlık

Burun Kabuklanmasına Ne İyi Gelir: Kolayca Uygulanabilen Tedavi Yöntemleri

Burun Kabuklanmasına Ne İyi Gelir

Burun kuruluğu rahatsızlığını sıklıkla yaşayan kişilerin en çok dile getirdiği sorulardan birisi, “Burun kabuklanmasına ne iyi gelir?” olmaktadır. Günümüzde burun kabuklanması en çok görülen rahatsızlıklardan birisi olup, burun içinin kurumasından dolayı ortaya çıkar.

Burun içi genel olarak kemikten ve mukoza adı verilen örtüden oluşur. Bu kemik ve mukoza arasında ise yumuşak dokular yer alır. Dokuların nem kaybetmesi sonucunda ise kabuklanmalar oluşmaktadır.

Burun deliklerinin içinde oluşan bu kabuklanmalar sümüklü, kuru ya da kanlı olabilir. Bu kabukların yumuşatılması ise doktor tavsiyesi ile olmak üzere çeşitli kremler ve burun spreyleriyle yapılır. Burun kuruluğu sonucunda ortaya çıkan bu kabuklanmaları önlemek için bol su içmek de en iyi yöntemlerden birisidir. Ek olarak, “Burun kabuklanmasına ne iyi gelir?” sorusuna verebileceğimiz yanıtlar elbette ki bunlarla sınırlı değil. Konu hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için yazının devamına göz atabilirsiniz.

Burun Kabuklanması Neden Olur?

Eğer  “Burun kabuklanmasına ne iyi gelir?”  sorusuna yanıt arıyorsak öncelikle problemin nedenini öğrenmemiz gerekir. Burun kuruluğu sonucunda ortaya çıkan burun kabuklanması genel olarak çevresel faktörlerden ya da kullanılan bazı ilaçlardan olabilir. Aşırı sıcak ya da aşırı soğuk havalar burun içerisinde kabuklanmalara yol açabilmektedir. Bu gibi durumlarda burun içinin nemlendirilmesi büyük önem taşır.

Düşük neme sahip olan ya da klima çalışan ortamlarda çok fazla bulunmak burun kabuklanması nedenleri arasında yer alır. Burun kuruluğuna antihistamin içeren ilaçlar neden olabilmektedir. Burun spreylerinin bilinçsiz bir şekilde çok kullanılması sonucunda da, burun içerisinde rahatsız edici kabuklaşmalar ortaya çıkar.

Kimi zamanlarda burun tıkanıklığı da kabuklanma oluşmasına yol açabilir. Peki, bu durum nasıl düzelir? Gelin, Burun Tıkanıklığı Nasıl Geçer? yazımıza göz atarak cevabını öğrenelim.

Burun Kabuklanması Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Burun Kabuklanması Tedavi Yöntemleri Nelerdir
Reçeteli ilaçları doktorunuzdan onay almadan kullanmayınız.

“Burun kabuklanmasına ne iyi gelir?” sorusunun cevabına bağlı olarak, kolaylıkla tatbik edilecek pek çok yöntem bulunur. İleri derecede burun kabuklanması yaşayan kişilerin ise mutlaka bir kulak burun boğaz doktoruna gitmesi gerekir. Doktorun verdiği ilaçlarla burun kabuklanması kısa sürede tedavi edilmektedir. Bunlara bağlı olarak burun kabuklanması tedavi yöntemleri ise şu şekilde sıralanmaktadır;

  • Burun delikleri içerisine günde 1 defa vazelin sürmek
  • Doktor tavsiyesi ile olmak üzere enfeksiyonu engelleyici özelliğe sahip olan anestezik ve antibakteriyel krem tatbik etmek
  • Burun içine deniz tuzlu sprey sıkmak
  • Okaliptüs yağı ile karıştırılan suyu buruna çekmek
  • Her gün bol miktarda su içmek
  • Buruna sıcak buhar kompresi yapmak

Burun kabuklanmaları herhangi bir enfeksiyona bağlı olarak ortaya çıkıyorsa, ek olarak antibiyotik tedavisi de doktorlar tarafından hastalara uygulanmaktadır.

Burun Üstü Kabuklanması Nedir?

Burun içi kabuklanması rahatsızlığı haricinde, burun üstü kabuklanmaları da pek çok kişide görülmektedir. Burun üstü kabuklanmaları da acı verici ve rahatsız edici bir sorundur. Çok sıcak ya da çok soğuk hava şartları, fazla sabun kullanılması, yanlış kozmetik malzemelerinin kullanımı ya da bazı alerjik reaksiyonlar burun dışında kabuklanmaya neden olur. Bu kabuklanma, kaşıntıya ve bunun sonucunda kanamalara da yol açar. Uzun süre geçmeyen burun üstü kabuklanması vakalarında ise mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna başvurmak lazımdır.

Burun Üstü Kabuklanması Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Burun Üstü Kabuklanması Tedavi Yöntemleri Nelerdir
Nemlendirme, çoğu zaman iyi bir çözümdür.

Burun üstünde kabuklanma yaşayan hastaların en çok cevabını araştırdığı sorulardan birisi, her zaman için “Burun kabuklanmasına ne iyi gelir?” sorusudur. Burun dışında olan kabuklanmaları tedavi etmek için bazı yöntemler bulunmaktadır;

  • Burun üstünde oluşan kabukları yumuşatmak
  • Doktorun verdiği antibiyotikli kremleri sürmek
  • Kabuklaşma olan bölgelere ince bir tabaka halinde vazelin tatbik etmek
  • Burun üstündeki deriye zarar veren sabun çeşitlerini ve kozmetik ürünlerini kullanmamak

Burun üstü kabuklanması vakaları tedavi edilmediği takdirde daha ağrılı rahatsızlıkların oluşmasına neden olabilir. Aynı zamanda burun bölgesinde rahatsız edici ve kalıcı izler de ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle burun üstündeki kabuklanmaların vakit geçirmeden tedavi edilmesi şarttır.

Sıkça Sorulan Sorular

Hangi yağ burun kuruluğuna iyi gelir?

Zeytinyağı ya da Hindistan cevizi yağı bu gibi durumlarda kullanılabilir.

Burnun kurumaması için ne yapılmalı?

Bol miktarda su içmek ve nemsiz ortamlarda uzun süre bulunmamak gerekir.

Burun kuruluğu nasıl anlaşılır?

Pütürlü cilt yapınız ya da acıtan çatlaklarınız varsa burnunuzda kuruluk olduğunu anlayabilirsiniz.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir