Rutin yaşamda birçok insanın derdi olan burun tıkanıklığı, yaşam standardını hayli düşüren bir rahatsızlık olarak karşımıza çıkar. Bu semptom halk içerisinde bilinenin aksine binbir çeşit sebeple gerçekleşebilir. Hastalığın sebebini bulmak, tedavi sürecini hızlandıracak en önemli etkendir. Burnunuzun neden tıkandığını bilmiyorsanız, doktora danışmadan önce merak ettikleriniz hakkında içeriğimize başvurabilirsiniz. Hazırsanız “Burun tıkanıklığı nasıl geçer?” sorusunu birlikte cevaplayalım.
Burun Tıkanıklığı Nedir?
Burun, solunum sisteminin başlangıç noktası olarak sistem içerisinden önemli bir göreve sahiptir. Bazı sebepler dolayısıyla burun solunumu başlatmakta güçlük çeker. Bu güçlük, burun tıkanıklığının gelişmesine neden olur.
Nazal konjesyon olarak da ifade edilen burun tıkanıklığı genel olarak yüz çevresinin iç kısımlarında bulunan sinüs yapılarının iltihaplanması sonucu ortaya çıkan rahatsızlıktır.
Burun Tıkanıklığının Sebepleri Nelerdir?
Burun tıkanıklığı, en çok nezle ve grip gibi enfeksiyon hastalıkları sonucunda ortaya çıkmaktadır. Genellikle bu sebeple ortaya çıkan burun tıkanması hastalığı, 1 hafta sonrasında azalmaya başlayarak geçer. Fakat bir şekilde geçmeyen hastalıklar aslında başka bir sağlık problemine işarettir. Bu yüzden bir sağlık kuruluşunda kontrol ettirmeniz önemlidir.
Uzun süreli bir burun tıkanıklığına sebebiyet veren bazı durumlar:
- Alerji,
- Saman nezlesi,
- Nazal polip ismi verilen burnun iç kısmı non kanseröz büyümeler ya da tümöral oluşumlar,
- Farklı kimyasallara maruz kalmak,
- Burun içi yapıları irite edici ya da uyarıcı bir maddeye maruz kalmak,
- Kronik sinüzit,
- Septum deviasyon.
Saydığımız durumlar genel olarak uzun süreli burun tıkanıklığına sebebiyet verir. Bu maddeleri daha detaylı anlatmak sizin bu konuyu anlayabilmeniz için yardımcı olacaktır.
Eğrilik Sebebiyle Oluşan Burun Tıkanıklığı
Burun içerisinde bulunan ve duvara benzeyen kısım tıp dilinde nazal septum adı ile geçmektedir. Bu kısmın eğrilmesi sonucu deviasyon oluşur. Nazal septum deviasyonu ise uzun süreli burun tıkanıklığının en sık görülen etkenleri arasındadır. Cerrahi bir müdahale ile burun içerisinde bulunan nazal septum düzeltilerek tedavi edilebilir.
Septum deviasyonu doğumdan itibaren ya da burun çevresine alınan bir travma sonucunda ortaya çıkan bir durumdur. Deviasyon yaşlanma ile beraber ilerleme gösterebilir. Durumun derecesi aslında önemli bir noktadır. Hafif derecede olan deviasyonlar belirti göstermeyebilir. Buna karşı ileri derece olanlar da ise ciddi şikayetler meydana gelebilir. Nefes almakta zorlanma, burun tıkanıklığı, burun kanaması, sinüs enfeksiyonları, tek taraflı burun kuruluğu ve horlama gibi belirtiler bu durumun belirtileri arasında yer almaktadır.
Her iki burun boşluğunda üçer adet bulunan ve halk arasında burun eti olarak bilinen yapıya konka ismi verilir. Burnun anatomik yapısını oluşturan septum eğriliği ya da bahsettiğimiz konkalarda şişme, yüz çevresinde bulunan sinirlere baskı yaparak bireyin baş ağrısı ile karşılaşmasına sebebiyet verir. Bu ağrı migren değildir. Çokça karıştırılabilse de doğru öykü ile ayırt edilebilir. Bu yüzden hastanın şikayetlerini doğru bir şekilde ifade etmesi durum içerisinde önem taşımaktadır.
Kronik Hastalık Sebebiyle Oluşan Burun Tıkanıklığı
Kronik sinüzit, sinüs olarak geçen hava boşluklarının enfeksiyon geçirmesi hali için kullanılmaktadır. Eğer durum uzun süreli ise sinüs içerisinde ödem ve mukus dediğimiz madde birikimi meydana gelebilir. Kronik sinüzitle gelen belirtiler 12 haftadan daha uzun süre boyunca devam edebilir. Tat ve koku alamama, biriken mukus sebebiyle burun tıkanıklığı, göz çevresi, alın çevresi, elmacık kemiği bölgesinde ağrı ve rahatsızlık hissi kronik sinüzitin belirtilerindendir.
Hamilelik Sürecinde Oluşan Burun Tıkanıklığı
Hamilelik sürecinde burun tıkanıklığı çok sık rastlanan bir rahatsızlıktır. Genellikle ilk 3 ay itibari ile anne adayları, burun tıkanıklığı şikayetlerinde bulunmaktadır. Bu şikayetlerin asıl sebebi, hamilelik sürecinde hormon düzeylerinin değişmesi sonucunda burunda bulunan damarlarda kan dolaşımları normalden farklılaşmasıdır. Değişim, burun tıkanıklığına sebebiyet vermektedir. Aynı zamanda burun içi yapıların değişmesine, iltihaplanmasına ve kurumasına da yol açabilir.
Covid-19 Kaynaklı Burun Tıkanıklığı
Hayatımıza giren korona virüsünün belirtileri arasında burun tıkanıklığını şikayeti de bulunmaktadır. Bu virüs sebebiyle enfekte olan bireylerde burun tıkanıklığının yanında yüksek ateş, kuru öksürük ve nefes darlığı belirtileri gözlenmektedir. Bunu daha ağır atlatan hastalarda burun tıkanıklığı hastalığı zatüre gibi yaşamı ağır şekilde tehdit edici durumlarda ortaya çıkartmaktadır.
Burun Tıkanıklığı Nasıl Tedavi Edilir?
Burun tıkanıklığını atlatmak için öncesinde doğru bir tanı konması çok mühimdir. O yüzden bahsi geçen belirtilerden herhangi birini gördüğünüzde sağlık kuruluşlarına başvurmanız büyük bir önem teşkil etmektedir. Tanı konması durumunda buna yönelik bir tedavi süreci doktor ile beraber planlanır. Eğer cerrahi bir müdahale gerekiyorsa bu yöne doğru bir süreç planlanması yapılır.
Evde Burun Tıkanıklığı Tedavisi
Burun tıkanıklığının evde tedavisi için sıkça sıcak duş tavsiye edilir. Sıcak bir duş, sıcak buhar sayesinde burun içerisinde oluşan ve tıkanıklığa sebebiyet veren mukus tabakasını azaltacak ve varsa iltihaplanma ile ilgili belirtileri azaltacaktır.
Burun tıkanıklığı durumunun bir sürü sebebi olmakla beraber birçok çözüm süreci de bulunmaktadır. Genel olarak yapılacakların listelenmesi gerekirse:
- Günlük tüketilen sıvı miktarının artması,
- Doktorlar tarafından yazılan, enfeksiyonu kıracak ilaçların doğru ve zamanında kullanılması,
- Akşam alkol ve kafein içeren içeceklerin tüketilmemesi ya da az tüketilmesi,
- Evcil hayvanların yatak odası içerisinde bulunmaması,
- Sıcak içeceklerin tüketilmesi,
- Tuzlu su ile gargara yapılması,
- Odayı nemlendirme cihazları ile temizlemek ve nemlendirmek,
- Doktor kontrolünde burun spreyi kullanımı,
- Yatak içerisinde baş kısmın gövdemizden daha yüksek şekilde ayarlanması.
Burun Tıkanıklığı Bitkisel Tedavisi
Okaliptus yağı içeren ürünler burun açma konusunda büyük bir fayda sağlamaktadır. Fakat uzman görüşler okaliptüs yağını kullanırken dikkatli olunmasını önermektedir. Alerjik bir madde olan okaliptus, özellikle küçük çocuklarda kullanılması önerilmeyen bir maddedir. Çünkü okaliptusun, çocuklar üzerinde etkisi tam olarak bilinmemektedir. Dolayısıyla tehlikeli olabilecek sonuçlar doğurabilir. Bunun yanı sıra burun içerisinde oluşan kuruluk ve tahriş için E vitamini içeren nemlendirici kremler ve yağlar tercih edilebilir.
Burun Tıkanıklığının Normal Sayılmayan Sebepleri
Burun tıkanıklığının sebepleri değişmekle beraber altında farklı sebepler yatabilir. Bu yüzden eğer ki:
- 10 günü aşkın devam eden bir burun tıkanıklığına sahipseniz,
- Burun tıkanıklığına en az 3 gün boyunca eşlik eden bir ateşe sahipseniz,
- Sinüs ağrısı ya da yeşil renkte bir burun akıntısına sahipseniz,
- Bağışıklık sistemini zayıflatacak bir hastalığınızın olması durumunda hastalığınızın ne olduğu ve açabileceği yolları uzman bir görüş olmadan keşfetmek ne yazık ki mümkün değildir.
Bu bilgileri aktarmamız, sorununuza kesin çözüm olacağı anlamına gelmemektedir. O yüzden size en yakın sağlık kuruluşlarında yardım almanız bu konu için en doğru adım olacaktır. Sağlığınızı iyi bir şekilde korumak yaşam kalitenizin en yüksek seviyede olması için mühim bir noktadır. Burun tıkanıklığı yaşamadığınız sağlıklı günler dileriz!