Geçmişten bugüne gelen söylentilerden biri, ceviz ağacının altında bitki yetişmeyeceği ve bu ağacın altına oturulmayacağıdır. Konuşulanlar tamamıyla doğru değildir ancak haklılık payı da olabilir. Ağızdan ağza dolaşan bilgiler doğrultusunda “ceviz ağacının altında neden bitki yetişmez?” sorusu sıklıkla sorulur. Peki, gerçekten de ceviz ağacının altında bitki yetişmez mi? Merak edilen bu sorunun cevabını içeriğimizin devamını okuyarak öğrenebilirsiniz.
Ceviz ağacı, yapısı gereği sülfür salgıladığı için bu ağacın altında bitki yetişmesi daha zor bir hal alır. Fakat yapılan çalışmalar, sülfür gazına rağmen bazı durumlarda bu canlının altında bitki yetiştiğini göstermektedir.
Geniş ve büyük yapısı ile birçok yerde rastlayabileceğiniz ceviz ağacı, aslında harika gölgelik alanlar yaratmaktır. Vücut için de oldukça faydalı olan cevizin yetişmesini sağlayan bu ağacın altında, bitki yetişmesi bazı durumlardan kaynaklı zorlaşır. Bunların en büyük nedeni, ceviz ağacının sülfür denilen bir gaz salgılamasıdır. Fakat ceviz ağacının altında bitki yetişmeme sebepleri arasında sadece bu gaz yer almaz.
Ceviz ağacı, yapısı gereği oldukça iridir ve yaprakları sıktır. Bu sebeple altına yüksek oranda gölge düşer ve alt kısımları güneş görmez. Neredeyse her bitkinin güneş yardımıyla yetiştiği düşünüldüğünde bu durum, ceviz ağacının altında bitki yetişmesini engeller.
Ceviz Ağacının Altında Bitki Yetişir Mi?
Ceviz ağacı, faydalı olduğu kadar çeşitli olumsuz sonuçlara yol açabilen bir bitkidir. Örneğin, ceviz ağacının yıldırımı çekeceği, bu yüzden yağmur yağarken ağacın altına oturulmaması gerektiği hakkında bazı söylentiler mevcut. İnanışın ortaya çıkmasındaki en önemli etkenlerden biri de sülfür gazıdır. Bilimsel olduğu iddia edilen bu açıklamaların kısmen yanlış olduğu söylenebilir. Çünkü aslında sülfür gazı insanlar ve diğer canlılar için çok da tehlikeli bir madde değildir.
Ceviz ağaçlarının gövdelerinde juglon adı verilen kimyasal bir madde bulunur. Fakat bu maddenin söylenenin aksine insanlar ya da diğer canlılar için çok tehlikesi bulunmaz. Ek olarak bilimsel olduğu söylenilen ceviz ağacının altında bitki yetişmemesi durumu da tamamıyla doğru sayılmaz. Ceviz ağaçlarının altında, kendi fidanları dahil olmak üzere birçok farklı türde bitki yetişebilir. Fakat ceviz ağaçları, diğer ağaç türlerinde olduğu gibi toprakta bulunan mineral ve suyun büyük bir kısmını kendine aldığından çevresinde bitki yetişmesi zor bir durum haline gelebilir.
“Ceviz ne zaman budanır?” yazımız da ilginizi çekebilir.
Ceviz Ağacının Altında Hangi Bitkiler Yetişir?
Geniş dalları ve sık yaprakları bulunan ceviz ağacının altında, yetiştirilen bitkiler merak edilen konular arasında yer alıyor. Gerek salgıladığı kimyasallar gerekse fiziksel özellikleri dolayısıyla ceviz ağacının altında her bitki kolay kolay yetişmez. Fakat bu ağacın altında da yetişmeye uygun olan bazı bitkiler mevcuttur. Eğer ceviz ağacının altına doğru bitki ekimi gerçekleştirilirse verimli sonuç alabilmek olasıdır. Bu doğrultuda yetişebilecek bitkilerden bazıları şunlardır:
- Çalılar: Çalılar, hızlı yetişme ve zahmet gerektirmeyen bakımı ile ceviz ağacının altında kolaylıkla yetişebilir. Siyah frenk üzümü, kuş üzümü ve siyah çilek gibi çalılar kolay kök salan ve her koşulda bitki veren meyveler olduğundan bu ağaç altında yetişen bitkilerdir.
- Baharatlar: Çeşitli baharatlar, gölgelik alan sevdiği için ceviz ağacının altında rahatlıkla yetişir. Nane, kırlangıç otu, fesleğen ve maydanoz gibi baharatların yetişmesi için ağacın altı oldukça uygundur.
- Çiçekler: Gölgeye ve neme ihtiyaç duymayan çiçekler de ceviz ağacının altında yetişebilir. Çiğdem, lale, ortanca, astilba gibi çiçekleri ekmek için ceviz ağacının altını tercih edebilirsiniz.
Eğer ceviz ağacının altında bir bitki yetiştirmek istiyorsanız gölgeye dayanıklı ve bakım gerektirmeyen bitkiler tercih etmelisiniz. Bu yüzden bitki ekiminden önce gerekli araştırmaları yapmalı ve en uygun olan bitkileri ekmelisiniz.
Ceviz Ağacının Sebep Olduğu Sülfür Gazının İnsana Zararları
Bazı bilim adamları, ceviz ağacının sülfür gazı salgıladığına dair görüşlerde bulunmuşlardır. Bu gaz, fazla solunduğu takdirde insanı zehirleyebilecek kadar tehlikelidir. Ceviz ağaçlarının ise az da olsa sülfür gazı salgıladığına dair görüşler var. Peki, bu gazın aslında insanlar için zararı nedir?
- Zehirleme durumu
- Mide bulantısı
- Baş dönmesi
- Kusma
- BaygınlıK
- Halsizlik
- Sinirlilik
Sülfür gazı diğer gazlara oranla daha ağır olduğundan hızlı bir şekilde dibe çöker. İnsanlar, ceviz ağacının altında oturduğunda ya da uyduğunda bu gaza doğal olarak maruz kalır. Böylece yukarıda verilen komplikasyonlar ortaya çıkabilir.
Ceviz Ağacının Faydaları ve Zararları
Ceviz ağacı, verdiği meyve dışında gerek dış yapısı gerek yaprakları bakımından oldukça faydalı bir bitkidir. Bu ağacın kabuğu, sağlam bir yapıya sahip olduğundan özellikle mobilya yapımında sıklıkla tercih edilir. Dış etkenlere dayanıklı ve kolay kolay kırılmayan ceviz ağacı, iç mimarlık alanında da kullanılan malzemelerden biridir.
Ceviz ağacının sülfür gazı salgıladığı, söylentiler arasında yer alan konular biridir. Sülfür gazının bazı noktalarda hem bitkiler hem de insanlar için zararı vardır. Ancak genel olarak doğa için faydalı bir gazdır. Ceviz ağacının sebep olduğu sülfür gazı ozon tabakasının onarımına yardımcı olur. Bu doğrultuda “Evin bahçede ceviz ağacı zararlı mıdır?” sorusu için “Hayır” diyebilmek mümkündür.
Sıkça Sorulan Sorular
Ceviz Ağacı Toprağı Zehirler Mi?
Ceviz ağacının köklerindeki zararlı salgı ve yapraklarının sebep olduğu sülfür gazı, yetiştiği toprağı olumsuz etkileyebilir. Bu yüzden ceviz ağacının altında bitki yetişmesi, zor olabilir.
Ceviz Ağacı Evin Yakınlarına Dikilir Mi?
Ceviz ağacının her ne kadar sülfür gazı salgıladığı söylense de bazı bilim adamları, bu durumun aksini savunmaktadır. Bu yüzden ceviz ağacı, evin yanına dikilebilir. Hatta kazık kök sistemi bulunan bu ağaç evin temelini sağlamlaştırabilir.
Sülfür Gazı Neden Tehlikeli?
Sülfür gazı, diğer gazlara göre çok daha ağırdır. Bu sebeple salgılandığı yerde anında dibe çökerek bitkilerle daha fazla temas halinde bulunarak bitkilere zarar verebilir.