Avuç içinde oluşan deri soyulması, birçok kişinin sıkça şikayet ettiği bir problemdir. Soyulma oluştuktan sonra fazla önemsenmez ancak bu sorun, ilerlediğinde ciddi zararlar verebilir. Peki, avuç içi neden soyulur? İçeriğimizde konuyla ilgili detaylı bilgi alabilirsiniz.
Temel olarak avuç içi, alt ve üst olmak üzere ikiye ayrılır. Üst tabaka, epidermis, alt tabaka ise dermis olarak adlandırılır. Epidermis tabakası, yaklaşık 0.05 mm kalınlığındadır. Bu nedenle epidermisin deriyi koruyan bir bariyer görevi üstlendiğini söylemek mümkündür.. Avuç içi soyulması, bu katmanda meydana gelir.
Avuç İçi Soyulma Nedenleri
El içi soyulması, çevresel faktörler ve kronik hastalıklar gibi birçok nedenden meydana gelebilir. Genellikle aşağıdaki sebeplerden dolayı avuç içinde soyulma yaşanması mümkündür:
- Yüksek Ateş
- Kimyasal Madde
- Yetersiz Beslenme
- Genetik Faktörler
- Egzama ve Sedef hastalığı
- Dermatit Hastalığı
- Alerjik Reaksiyonlar
- Deterjan ve Sabunlar
- Cilt Kuruluğu
- Aşırı Su ile Temas
- Ter Bezlerinin Fazla Çalışması
- Mantar Hastalığı
- Kawasaki Hastalığı
- Soğuk Hava
- Eritro Keratoliz Hiemalis Hastalığı
- Kullanılan İlaçlar
- Netherton Sendromu
- Güneş Yanıkları
Belirli dönemlerde oluşabilen el soyulması ortaya çıktığında çok dikkatli olmak gerekir. Çünkü basit gibi görünen bu problem, aslında birçok hastalığın habercisi olabilir. Tedavi edilmediğinde elde görünüş bozuklukları, ağrı, acı, yanma, kaşıntı ve kızarıklık gibi rahatsız edici sorunlar görülmesi mümkündür. Tüm bu yaşanan problemler, insan hayatını olumsuz yönde etkiler.
Avuç İçi Soyulmasına Ne İyi Gelir?
Avuç içi soyulması için birçok tedavi yöntemi bulunmaktadır. Kolay bir şekilde evde hazırlanabilen alternatif yollar, kısa sürede olumlu sonuçlar alınmasını sağlar. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:
Aloe Vera
Aloe vera bitkisinin yaprakları içinde bulunan sıvı, özellikle güneş yanması sonrası oluşan avuç içi soyulmalarında etkilidir. Bitkinin içindeki jel kıvamındaki madde soyulmanın olduğu kısma hafifçe uygulanmalıdır. Jel, soyulan kısma günde 3 defa sürüldüğünde kısa sürede soyulmaya etki eder.
Papatya Çayı
Taze olarak demlenmiş papatya çayı da el soyulması rahatsızlığına iyi gelir. Papatya çayı, ılık olarak soyulmanın olduğu bölgeye uygulanır. Yaklaşık 10 dakika bekletilir. Tedaviden olumlu sonuç alabilmek için günde 1 defa uygulanması önerilir.
Nane Yağı
Nane yağı, içeriğindeki aromatik ve onarıcı maddeler ile cilt soyulmalarına iyi gelir. Özellikle egzama ve sedef hastalıklarının tedavisinde son derece etkilidir. Nane yağı, ciltteki kuruluğu giderir. Aynı zamanda oluşan tahriş gibi problemlerin önüne geçer. Yağ, avuç içerisine hafifçe masaj yapılarak sürülür. Günde 1 kez yapılması tavsiye edilir.
Hindistan Cevizi Yağı
Hindistan cevizi yağı, avuç içi soyulmalarında en etkili ürünlerden biridir. Cilde, ihtiyacı olan nemi kazandırır ve yumuşatır. İçerisindeki yağ asitleri, soyulmanın olduğu bölgeye kolayca işleyerek yeni deri oluşumunu sağlar. Cilt yüzeyindeki kaşıntı, kuruluk ve pullanma gibi şikayetleri giderir. Ayrıca antibakteriyel özelliği sayesinde soyulan kısımdaki enfekte olma riskini azaltır.
Hindistan cevizi yağını, uygulamak oldukça basittir. Soyulmanın olduğu bölgeye tıpkı krem sürmüş gibi uygulanabilir. İşlem, gece ve gündüz 2 defa gerçekleştirilebilir. Ancak yağı sürdükten sonra ellerin yıkanmaması gerekir.
“Avuç içi sararması neden olur?” yazımıza da göz atabilirsiniz.
Aynı Sefa Bitkisi
Aynı sefa bitkisi, ciltte oluşan mantar ve egzama probleminin giderilmesinde oldukça etkilidir. Tedavi için öncelikle aynı sefa bitkisi sıcak su ile demlenir. Oluşturulan çay, ılık hale geldikten sonra eller, bu karışım ile düzenli olarak yıkanmalıdır. Yoğun aromaya sahip olan bu bitki çayını, hamile ve emziren kadınların kullanması sakıncalıdır.
Yoğurt
El derisinin soyulmasından kurtulmak için yoğurt maskesi de etkili doğal yöntemlerden biridir. Yoğurt maskesini hazırlamak için 1 kase yoğurdun içine yarım limon suyu sıkılır. Daha sonra bu karışıma bir tutam doğranmış taze nane eklenir. Hazırlanan maske, soyulmanın olduğu el içine sürülür ve 15 dakika bekletilir. Ardından bol su ile yıkanır. Yoğurt çindeki onarıcı ve nemlendirici maddeler, soyulma probleminin önüne geçer.
Salatalık Maskesi
Avuç içi deri soyulması için salatalık maskesi, etkili olan bir diğer yöntemdir. Maskeyi hazırlamak için öncelikle salatalık, kabukları ile beraber robottan geçirilir. Püre haline gelen salatalık tanecikleri, avuç içine hafif masaj yaparak sürülür. Salatalığın içerisinde cildi besleyen pigmentler bulunmaktadır. Bu pigmentler, deriyi besleyerek onarır. Özellikle cilt kuruluğundan kaynaklanan soyulmalara salatalık maskesi çok iyi gelecektir.
Yulaf Ezmesi
Yulaf ezmesi, cildin nemlendirilmesi için faydalıdır. El soyulması problemine de iyi gelir. Yulaf ezmesi maskesini hazırlamak için 2 çorba kaşığı yulaf, 1 bardak su ile karıştırılır. Karışım, yaklaşık 15 dakika bekletilir. Suyun rengi değiştikten sonra elleri, karışım içinde bir süre bekletmek gerekir. Maskeden maksimum verim alabilmek için gün aşırı düzenli olarak kullanılması önerilenler arasındadır.
Sarımsak Maskesi
Sarımsak, içerisindeki onarıcı maddeler sayesinde soyulan el içinin tedavi edilmesini sağlar. Maskeyi hazırlamak için öncelikle 10 diş kadar sarımsak soyulup ezilir. İçerisinde 1 su bardağı elma sirkesi eklenerek iyice karıştırılır. Oluşan karışım, bir pamuk yardımıyla sadece soyulan kısımlara sürülür. 10 dakika bekletildikten sonra ılık su ile durulanır. Bu maskeyi, haftada 2-3 kez yapmak yeterli olacaktır.
Doğal İçerikli Sabunlar
Günümüzde birçok kişi tarafından yaygın olarak kullanılan sıvı veya köpük formundaki el sabunları, durulansa bile elleri kurutur. Bunun sebebi, içeriğindeki bilinmeyen kimyasallardır. Sabundan kaynaklı soyulmaları, engellemek için doğal içerikli sabun çeşitlerinin kullanılması doğru olacaktır. Bu sabun çeşitleri içinde; zeytinyağlı, defne, pirinç, keçi sütü, aloe vera, kükürt vs. gibi maddeler bulunur. Doğal içerikli sabunlar maddeye göre cildi koruyarak nem oranını yükseltir.
Zeytinyağı
Avuç içi soyulması, yoğun cilt kuruluğundan kaynaklı ise elleri gün aşırı düzenli olarak zeytinyağı ile ovmak çok faydalıdır. Zeytinyağı, deri yüzeyini besler, nemlendirir ve partlatır.
Sıkça Sorulan Sorular
Kortizonlu Krem El İçi Deri Soyulmasına İyi Gelir mi?
Kortizonlu krem, içerisindeki hidrokortizon maddesi ile soyulan deriyi yenileyerek tedavi eder. Ancak bu kremlerin doktor kontrolü ile kullanılması daha doğru olacaktır.
Vazelin Kullanmak Avuç içi Soyulmalarına İyi Gelir mi?
Evet, vazelin içeriğindeki doğal yağlar ile soyulmaların önlenmesini sağlar. Vazelin kullanımından daha iyi sonuçlar alabilmek için düzenli kullanım şarttır. Bunun yanında sürülen vazelin en az 20 dakika boyunca el üzerinde bekletilmelidir.
Kışın El İçi Deri Soyulmaları Artar mı?
Evet, kış mevsiminde cilt daha çok kurur. Bu, özellikle avuç içinde soyulmalara neden olur.