Amerikalı bir fizikçi olan Chester Floyd Carlson, devrim niteliğinde bir cihazın mucididir. “Chester Carlson neyi icat etti?” sorusunun yanıtına gelecek olursak ünlü fizikçi, kserografi olarak da adlandırılan fotokopi makinesini icat etmiştir. 1930 yılında California Teknoloji Enstitüsü Fizik Bölümü’nü bitiren Chester, belirli bir süre boyunca Bell Telephone Company’de çalıştı. Daha sonrasında ise buradan ayrılarak New York’ta P.R. Mollary Company’nin patent bölümüne girerek çalışmasını sürdürdü.
Patent bölümünde çalışırken patent çizimlerini çoğaltma aşamasının uzun ve zor bir süreç olduğunu farketti. Bu süreci kolaylaştırmak için hızlı ve Pratik bir şekilde çizimin kopyasını alabileceği yöntemler aramaya başladı. Chester’in yöntemler aradığı dönemde, çoğu şirket fotoğraf çekerek ya da çeşitli kimyasal yollar aracılığıyla kopya üretmeye çalıştı.
Xerografi Cihazını İcat Etme Süreci
Carlson daha önce denediği çeşitli yöntemlerden esinlenerek elektrostatiğe yöneldi. Dört yılın ardından yaptığı çalışmalar sonuç verdi ve 1938 yılında kserografik kopyayı elde etmeyi başaran ilk kişi oldu. Buluşa Xerografi adı verilirdi. Xerografi, Yunancada yazma ve kuru anlamlarına geliyordu. Carlson’un mucidi olduğu bu icat, tarayıcı, faks ve dijital baskı sitemlerinin geliştirilebilmesine zemin hazırlamıştır.
Chester Carlson, 1940 yılında icadının patentini alsa da ilerleyen dönemlerde ürünü tanıtma ve pazarlama konusunda birtakım sıkıntılar yaşadı. Ürününü götürdüğü yirmiden fazla şirket, makinenin yatırım yapmaya değmeyeceğini düşünüp Carlson’ı geri çevirdi. Carlson’ı geri çeviren şirkerler arasında General Electric, IBM ve Kodak gibi bilinen markalar da bulunuyordu.
Battelle Anıtsal Enstitüsü, Carlson’ın uzun uğraşları sonucunda 1944 yılında ürüne yatırım yapmaya ikna oldu. 1947 yılında ise Xerox Corporation şirketi, kserografinin bütün ticari haklarını satın aldı. 11 yılın ardından da ilk fotokopi makinesini piyasaya sürerek tarihe geçtiler.
Chester Carlson’ın Hayatı
8 Şubat 1906 tarihinde dünyaya gelen Chester Carlson, maddi imkansızlıklar nedeniyle 12 yaşındayken iş hayatına adım attı. İşin yanı sıra bir taraftan da okula devam etti ve zaman içerisinde bilime büyük bir ilgi duymaya başladı. Bilimsel buluşların gündelik hayatın gidişatını değiştirmesine hayranlık duyuyordu.
Yoksulluktan hem kendisini hem de ailesini kurtarabilmenin yolunun kendini geliştirmesinden ve bilim alanında ilerlemesinden geçtiğine inanıyordu. Alexander Graham Bell ve Thomos Edison gibi başarılı mucitlerin hayatlarını okuyarak ilham aldı. Çalışmanın getirdiği zorluklara ragmen yılmadan kendini geliştirmeye çalıştı ve bu doğrultuda bilimsel icatları daha yakından takip etmek için defterlere notlar almaya başladı.
Annesinin ölümünden sonra, bilime olan ilgisi Chester’ı ayakta tutan tek neden haline gelmeye başladı. Bu yüzden de bilime daha fazla merak salmaya başladı. Defterine not olarak kaydettiği icatlar, hayal dünyasını geliştirmesine büyük katkı sağladı. Fizik ve matematikten yüksek notlar alarak da bilimsel anlamda ne kadar başarılı olabileceğini kanıtladı.
Eğitimini tamamladıktan sonra Bell Telephone Labratories’te araştırma mühendisi pozisyonunda çalışmaya başladı. Başta ABD olmak üzere dünya piyasalarını sarsan 1929 Bunalımı, Chester’ın çalıştığı şirketi de etkiledi. Bunun sonucunda da Chester işsiz kaldı. Ancak sonrasında patent bürosunda işe girmesi, fotokopi makinesini icat etmesini sağladı.
Chester Carlson’ın Bilime Katkıları
Carlson’ın büyük icadından önce kağıt üstündeki herhangi bir bilginin ya da çizimin çoğaltılması uzun bir sürece yayılıyordu. Bu durum çeşitli sektördeki işlerin yavaş ilerlemesine neden oluyordu. Bilginin paylaşılması da zor bir haldeydi.
Fotokopi makinesinin icadıyla beraber kağıt üzerindeki bilgilerin yayılması ve kullanılabilmesi daha kolay bir hale geldi. Birçok farklı proje de fotokopi makinesi sayesinde hızlı ve pratik bir şekilde tamamlandı. Carlson’ın icadı haberleşme alanında bile çeşitli gelişmelerin yaşanmasına ortam hazırladı.
Yazılı iletişimi farklı bir boyuta taşıyan faks makineleri, Carlson’ın icadının geliştirilmesiyle ortaya çıkmıştır. Günümüzde hala faks makineleri ile belge gönderimi gibi önemli işlemler yapılır. Ayrıca faks makinesi, farklı iletişim araçlarının gelişmesine de önayak olmuştur. Bu yüzden Chester Carlson’ın birçok ürünün icadına katkısı dokunmuştur.
Sıkça Sorulan Sorular
Chester F. Carlson Neyi İcat Etmişti?
Chester Floyd Carlson, fotokopinin mucididir.
Fotokopi Makinesini Kim İcat Etti?
İlk fotokopi makinesi, 1938 yılında Chester Carlson tarafından icat edilmiştir.
Fotokopi Makinesi Türkiye'ye Ne Zaman geldi?
Fotokopi makinesi, ülkemizde 1949 senesinde Xerox firması tarafından piyasaya sunuldu.