Sağlık

Covid Hastaları için Beslenme Önerileri

Covid 19 hastaları için beslenme önerileri

Her türlü sağlık sorununda doğru beslenme hayati önem taşır. Yediğimiz şeyler bizleri olumlu ya da olumsuz etkileyebilme özelliğine sahiptir. Bu durum son zamanlarda her birimizi etkileyen Covid sorunu için de geçerlidir. Covid hastaları için beslenme önerileri alarak bu zorlu süreci daha kolay atlatabilirsiniz.

Öncelikle bilmeniz gereken şey dengeli beslenmenin önemidir. Dengeli beslenen insanlar, daha güçlü bağışıklık sistemlerine sahiptir. Ayrıca dengeli beslenenler, daha düşük kronik hastalık ve bulaşıcı hastalık riskine sahiptir. Dengeli beslenme ile vücudumuz daha sağlıklı  olma eğilimindedir.  Bu nedenle vücudunuzun ihtiyaç duyduğu gıdaları tüketmemiz gerekir.

Vitamin, mineral, protein ve antioksidanları almak için her gün çeşitli taze ve işlenmemiş gıdalar tüketmelisiniz.  Yeterince su içmelisiniz. Aşırı kilo, obezite, kalp hastalığı, felç, diyabet ve belirli kanser türleri riskinizi azaltmak için şeker, yağ ve tuzdan kaçınmalısınız.

Taze ve İşlenmemiş Gıdalar Tüketin

sebze
Covid hastaları için beslenme önerileri içerisinde, gerçekleştirilmesi gereken taze besinler tüketilmesidir.

Paketli ve işlenmiş gıdalar genellikle günlük besin ihtiyacımızı karşılamak için yeterli değildir. Ancak taze ve işlenmemiş gıdalar vücudumuz için gerekli besin değerlerine sahiptir. Besin olarak neyi tüketmemiz gerektiğini bilmek sağlığımız için atacağımız önemli bir adımdır. Bu anlamda günlük beslenme düzeninin olmazda olmaz ürünleri vardır:

  • Meyveler
  • Sebzeler
  • Baklagiller
  • Sert kabuklu yemişler
  • Tam tahıllar
  • Hayvansal gıdalar

Tüm bu ürünler dengeli biçimde tüketilmelidir. Böylelikle Covid sebebiyle düşen bağışıklık yeniden kazanılacaktır.

Biraz sebze ve meyveden, biraz tahıl ve baklagillerden oluşan bir günlük yemek listesi, covid hastaları için faydalıdır. Ayrıca haftada 2-3 kez beyaz ve kırmızı et tüketilmesi de gerekir.

Atıştırmalıklar için şeker, yağ veya tuz oranı yüksek yiyecekler yerine çiğ sebzeleri ve taze meyveleri seçmelisiniz. Sebze ve meyveleri fazla pişirmeyin, bu önemli vitaminlerin kaybına neden olabilir. Konserve veya kuru sebze ve meyve kullanmak zorundaysanız tuz veya şeker eklenmemiş çeşitleri seçin.

Bol Bol Su İçin

Su yaşamın her anı için gereklidir. Su, kandaki besinleri ve bileşikleri taşır, vücut ısınızı düzenler. Ayrıca yeterince su içen bir vücut daha hızlı yenilenecektir. Her gün 8-10 bardak, yetişkin bir birey için gerekli olan su miktarıdır.

Su, vücudumuz için en iyi seçimdir. Ancak limon suyu, bitki çayları gibi su içeren diğer içecekleri, meyveleri ve sebzeleri de tüketebilirsiniz.  Çok fazla kafein tüketmemeye dikkat edin. Şekerli meyve suları, şuruplar, meyve suyu konsantreleri, gazlı ve gazsız içecekler şeker içerdiğinden bunlardan kaçının.

Doymamış Yağ Ürünlerini Tercih Edin

covid 19 hastaları için beslenme önerileri
Beslenme açısından doymamış yağlardan ziyade, doymuş yağları tercih edebilirsiniz.

Doymuş yağlar yerine doymamış yağlar tüketin. Bunlardan bazıları:

  • Balık yağı,
  • Avokado yağı,
  • Fındık yağı,
  • Zeytinyağ,
  • Soya yağı,
  • Kanola yağı.

Kırmızı et yerine beyaz eti tercih edebilirsiniz. Kırmızı et kolestrolde ani artışlara sebep olabilir. Ayrıca genellikle yağ oranı düşük balıkları tercih etmelisiniz. Yağ ve tuz oranı yüksek olduğu için özellikle işlenmiş etlerden kaçının. Salam, sosis, sucuk gibi şarküteri ürünlerini tüketmeye bu süreçte ara verebilirsiniz. Mümkünse, süt ve süt ürünlerinde yağ oranına dikkat edin. Bu ürünlerin az yağlı veya yağsız versiyonlarını tercih edin.

Covid ile mücadele ederken trans yağlardan kaçınmanız önerilir. Aslında hasta olsun ya da olmasın, trans yağ herkesin hayatından çıkarması gereken bir üründür. Trans yağlar genellikle şu ürünlerde bulunur:

  • İşlenmiş gıdalar,
  • Fastfoodlar,
  • Aperatif yiyecekler,
  • Kızarmış yiyecekler,
  • Dondurulmuş yiyecekler,
  • Margarinler.

Tuz ve Şeker Tüketimini Sınırlandırın

Yemek pişirirken ve hazırlarken tuz ve yüksek sodyumlu çeşnilerin miktarını sınırlayın. Soya soru, balık sosu gibi ürünler yüksek sodyum ve tuz içermektedirler. Ayrıca hazır çorbalar, hazır yemek çeşnileri de yüksek miktarda tuz içerebilirler.

Günlük tuz alımınızı 5 gr’ın (yaklaşık 1 çay kaşığı) altına düşürün ve iyotlu tuz kullanın. Tuz ve şeker oranı yüksek yiyeceklerden kaçının. Hemen tüm paketli atıştırmalıklar yüksek oranda tuz veya şeker içermektedirler.

İçecekler konusunda da şekere dikkat etmelisiniz. Gazlı içecek ve şeker içeriği yüksek diğer içecek alımınızı sınırlayın. Örneğin meyve suları, meyve suyu konsantreleri ve şuruplar, aromalı sütler ve hazır ayranlar yüksek miktarda tuz veya şeker içerebilirler.

Kurabiye, kek ve çikolata gibi tatlı atıştırmalıklar yerine taze meyveleri tercih edin.

Dışarda Yemek Yemeyin

fastfood yemek
İyileşme sürecinde dışarıdan yemek yemeyi tercih etmeyin.

Diğer insanlarla temas oranınızı veya COVID-19’a maruz kalma şansınızı azaltmak için evde yemeyi tercih edin. Öksüren veya hapşıran kişilerle aranızda en az 1 metre mesafe bırakmanızı öneririz.  Restoran, kafe gibi kalabalık sosyal ortamlarda bu her zaman mümkün değildir.

Enfekte insanlardan gelen damlacıklar yüzeylere ve insanların ellerine bulaşabilir. Çok sayıda insanın kullandığı alanlarda temizlikten emin olmak her zaman mümkün değildir. Ellerin düzenli olarak yıkanıp yıkanmadığını ve yüzeylerin yeterince temizlenip temizlenmediğini anlayamazsınız. Üstelik kalabalık ortamlarda temizliğin aynı zamanda hızlı biçimde gerçekleştirilmesi gerekir. Çok sayıda insana hizmet veren yerlerde bu her zaman mümkün değildir.

Emin olmadığınız her sebep, yemek yemek için evi tercih etmenizi gerektirir. Yemek yemek için evi tercih etmek aynı zamanda sizin de bir başkasını enfekte etmenizi engeller.

İhtiyaç Halinde Profesyonel Destek Almaktan Çekinmeyin

Doğru beslenme sağlığı ve bağışıklığı iyileştiren sihirli bir değnek değildir. Ne yiyip ne yemediğimiz, sağlığımız için oldukça önemlidir. Ancak yediklerimiz tüm sağlık durumumuzu belirlemez. Mental sağlığımız ve zihinsel durumumuz genellikle beslenme alışkanlıklarımızdan bağımsızdır.

Hasta olduğu teyit edilen kişiler, profesyonel desteğe ihtiyaç duyabilirler. Bu destek, kimi zaman zihinsel sağlıkları korumaları ve doğru diyeti uygulamaları için gereklidir. Kendiniz için belirlediğiniz beslenme düzeniyle ilgili de sağlık kuruluşlarından yardım alabilirsiniz. Doktorunuz, beslenme düzeninizle ilgili sizleri yönlendirecektir.

Zihinsel sağlığınızı koruyabilmek için de psikolojik destek talebinde bulunabilirsiniz. Her türlü sağlık sorunu insan üzerinde ciddi bir stres nedenine dönüşebilir. Evde geçirilen sürenin uzaması da stres oranınızı arttıracaktır. Tüm bu olumsuz koşullardan en az biçimde etkilenmek için profesyonel destek almaktan çekinmeyin. Sağlık kuruluşları gerekli desteği sizler için sağlayacaktır.

Son olarak, bu zorlu süreci kısa zamanda atlatmanızı ve eskiden olduğu gibi kalabalık bir sofraya sağlıkla oturmanızı dileriz.

Corona gündeminden seçkiler: PCR Test Sonucu Ne Kadar Sürede Çıkıyor?

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir