Ne, Ne Değildir?

Türkiye’de Depreme En Dayanıklı Şehirler

Türkiye'de depreme en dayanıklı şehirler

Bir deprem ülkesi olan Türkiye’de her sene küçük ya da büyük yaklaşık 33 bin deprem olmaktadır.  Bu bağlamda deprem haritası incelendiğinde Türkiye’de depreme en dayanıklı şehirler şöyle sıralanmaktadır:

  • Trabzon,
  • Giresun,
  • Aksaray,
  • Rize,
  • Artvin,
  • Kırklareli,
  • Adana,
  • Niğde,
  • Karaman.

Ayrıca Güneydoğu’da yer alan Mardin ve Batman, Karadeniz’de ise Sinop şehrinde neredeyse hiç deprem olmamıştır. Bu şehirlerde herhangi bir deprem kaydına rastlanmamaktadır.

Belirtmekte fayda var; 2021 Deprem Haritası Türkiye’de en fazla araştırılan konular arasındadır. Zira insanlar yaşadıkları il, ilçe ve hatta evlerinin yanından fay hattı geçip geçmediğini bilmek istiyorlar. Olası bir depremle ilgili kaygılarını sonladırmak istedikleri için AFAD ve MTA fay hatları sorgulama ekranı üzerinden doğru bilgi almayı tercih ediyor.

Bu anlamda incelenen deprem risk haritasında 5 farklı risk bölgesi bulunuyor. 1. grup en yüksek deprem riskini oluştururken, 4. ve 5. grup depreme en dayanıklı şehirleri gösteriyor ki bu, en düşük deprem riskini belirtiyor. Türkiye geneline bakıldığında ise depreme dayanıklı bir şehirde yaşamanın önemi ortaya çıkmaktadır.

Ülke genelinde depreme dayanıklı şehirlerin az olması nedeniyle depreme karşı tedbir alınmayan ve depreme hazırlıksız olan bölgelerde deprem yüzlerce can almaktadır. İnsanlar kaygı ve korku içinde yaşamlarını sürdürmektedir.

Türkiye,  Kuzey ve Doğu Anadolu ile Batı Anadolu’da bulunan üçlü bir grup arasındadır. Bu anlamda ülke olarak bizi korkutan durum, bir şehirde yaşanan depremin başka bir şehirde hissedilmesidir. Örnek vermek gerekirse; Manisa depremi, etrafında bulunan şehirlerde ve hatta Ankara’da hissedilmiştir.

Bu durumun sebepleri incelendiğinde nedenin, risk bölgesi olan alan içinde yaşamak olduğu ortaya çıkmıştır. Bu yüzden depreme dayanıklı olan şehirlerde yaşamak tercih edilmeye başlanmış ve bu şehirler göç almaktadır.

Türkiye’de Depreme En Dayanıklı Şehirler Deprem Risk Haritası’nda Hangi Grupta?

Türkiye fay hattı
Türkiye’de depreme en dayanıklı şehirler, fay hattı haritasında 4. ve 5. grupta yer almaktadır.

Deprem Risk Haritası’nda belirtildiği gibi depreme dayanıklı şehirler, 4. ve 5. grupta bulunuyor. Bu doğrultuda Sinop, Trabzon, Giresun, Aksaray, Rize, Artvin, Kırklareli, Adana, Niğde, Karaman, Ankara en düşük deprem riskine sahip olan, depreme en dayanıklı şehirlerdendir.

Depreme dayanıklı şehirler, deprem kuşağına uzak olan yerlerdedir. Geçmişten günümüze dek görülmüştür ki depremler, fay hattında olan ya da fay hattına yakın yerlerde olmaktadır. Türkiye’de deprem riski en az olan yerler Anamur Silifke arasında bulunan bölge ile Tuz Gölü’dür.

Geçmişe dönüp baktığımızda görülür ki, 2016 yılında Türkiye’de 20 bin 143 deprem olmuştur. 2017 yılına kadar ise 26 bin 290 deprem kaydedilmiştir. Depremlerin yoğun olduğu alanlara bakıldığında da Ege Bölgesi ve Marmara ilk sırayı almaktadır. Marmara ve Ege Denizlerinde her gün yaklaşık 5 deprem olmuştur.

Bu yılın yedi aylık döneminde ise genel olarak deprem İstanbul, İzmir, Çanakkale, Muğla hattında görülmüştür. Bu nedenle 1. risk grubunda olan bu şehirlerde yaşayan insanlar depreme dayanıklı şehirlere göç etmekte, o şehirlerde yaşamayı, o şehirlerde konut almayı tercih etmektedirler.

Depreme Dayanıklı Şehirlerde Emlak Hareketliliği

Türkiye'de depreme dayanıklı şehirler
Türkiye’de depreme en dayanıklı şehirler konut satın almayı düşünenler için oldukça caziptir.

Son zamanlarda yaşanan depremler, insanların deprem riski az olan şehirlere ve o şehirlerde bulunan konutlara yönelmesi ile emlak piyasası hareketlendi. Yaşanan depremler sonrasında depreme dayanıklı şehirler olan, Sinop, Trabzon, Giresun, Aksaray, Rize, Artvin, Kırklareli, Adana, Niğde, Karaman, Ankara’da emlak satışlarında büyük artış olmuştur.

Depreme dayanıklı şehirlere göç eden insanlar, doğal olarak farklı bölge arayışlarına girmiştir. Ev alacak yurttaşlarımız depreme dayanıklılığı en yüksek şehirler olan Konya, Karaman, Aksaray ve Niğde’de bulunan konutların satışını yükseltmiştir. Depreme dayanıklı şehirlerde emlak hareketliliği oluşurken deprem bölgelerinde emlak piyasası durma noktasına gelmiştir.

Deprem ve Depreme Dayanıklı Şehirler

Deprem, diğer bir adıyla yer sarsıntısı, yerkabuğunda olağan dışı meydana gelen sismik dalgalanmaların yeryüzüne yansımasıdır. Yani yer kabuğu içinde olan kırılmalar sonucu meydana gelen titreşimlerin dalgalar şeklinde yeryüzüne gelmesidir.

Buradaki odak nokta, kırılmanın olduğu bölge yeryüzüne ne denli yakınsa hissedilmesi de o denli fazladır. Yani deprem riskinin az olması deprem kuşağına uzak olunması demektir. Türkiye’de bulunan fay hatları ülkeyi deprem bölgesi haline getirirken depreme dayanıklı şehirler de fay hatlarına uzak olmaları nedeniyle güven kaydederler.

Merak duygunuzu tetiklemenize yardımcı olacak tüm içeriklerimiz Ne, Ne Değildir? kategorisinde yer almaktadır.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir