SağlıkBilim

Kenevir Yağı Kanser Tedavisinde Nasıl Kullanılır?

Kenevir Yağı Kanser Tedavisinde Nasıl Kullanılır?

Kenevir yağı, kenevir tohumlarını yüksek ısıya maruz bırakmadan presleyerek elde edilen yağdır. Yemeklerin pişirilmesinde rahatlıkla kullanılabilir ve sağlık için zararlı sayılan doymuş yağları minimum oranda içerir. Üstelik besin değeri oldukça yüksek ve kalitelidir. Aynı zamanda içerisindeki omega-3 ve GLA yağ asidi ile bağışıklık sistemini güçlendirerek akciğer kanseri ve meme kanserine karşı iyi geldiği bilinmektedir. Kenevir yağı özellikle ve özellikle akciğer kanserinin büyümesini durdurur. Peki, kenevir yağı kanser tedavisinde nasıl kullanılır?

Kenevir Yağı Nasıl Etki Eder?

Kenevir Yağı Nasıl Etki Eder?
Kenevir yağının kanser hastalarının iyileşme göstermesinde etkili olduğu düşünülmektedir.

Kenevirde bol bol aktif doğal bileşen vardır. Bunlardan biri olan kanabinoidler, kenevirin tıbbi amaçlı kullanılan aktif yapı taşlarıdır. Tetrahidrocannabinol (THC) ise en önemli bileşen olup bedenimizde yer alan endokanabinoidlere benzer nitelikte etkiler gösterir. Kanabinoidler etkilerinin birçoğunu merkezi sinir sisteminde olan CB1 reseptörlerine bağlanarak göstermektedir. Bağlandıkları bir başka reseptör olan CB2, immün sistem hücrelerinde bulunur, az da olsa beyin hücrelerinde yer almaktadır. Çeşitli kanser hücrelerinde de CB1 ve CB2 reseptörleri bulunabilmektedir.

Kanabinoidler

Kanser ile alakalı olarak kanabinoidler bulantı ve kusmanın azaltılmasında oldukça etkilidir. THC içerikli Marinol, THC’ nin sentetik analoğu nabilon içeren Cesamet ilaçları kemoterapiyle ortaya çıkan kusma ve bulantının tedavisinde ABD’li yetkililer tarafından onaylanmıştır. Kenevir özütü olan Sativex kanser ile ortaya çıkan ağrı tedavisinde Kanada’da da onay almıştı. Onkoloji bölümünde kanabinoidlerin diğer farklı faydaları iştahı açması ve kilo kaybının minimuma indirilmesidir.

Endokanabinoidler

Çoğu kanser vakasında endokanabinoidlerin ve reseptörlerinin artış gösterdiği gözlemlenmiştir, bu artışta kanserin daha agresif ilerlemesi ile alakalı olduğu gösterilmiştir. Endokanabinoidler;

  • Hipofiz adenomu,
  • Glioblastoma,
  • Menenjiyom,
  • Prostat,
  • Endometriyal sarkom,
  • Kolon kanserinde oldukça fazla salgılanmaktadır.

Kanda bulunan endokanabinoidlerin seviyesinin deneysel melanomda hastalık seyrinde artış ile ilgisi olduğu kanıtlanmıştır. CB1 reseptörleri lenfomada ve karaciğer kanserinde var olup insan epitelyal yumurtalık kanserlerinde hastalık şiddetiyle alakalıdır. Bunun yanında 4. evre kolorektal kanserli hastalarda cerrahi tedavinin devamında kötü neticelerle ilişkili olduğu ispatlanmıştır. Yüksek oranda olan CB2 reseptörlerinin meme kanserinin daha kötüye gitmesiyle alakalı olduğu saptanmıştır.

Endokanabinoidlerle alakalı yapılan çalışmalarda yukarıdaki sonuçlardan elde edilen kanabinoid reseptörlerini uyararak etki eden maddeler ile yapılan türlü çalışmalarda kansere karşı etki ettiğine dair çok fazla veri gözlenmiştir. Aynı zamanda THC benzeri bitkisel kökenliler ya da sentetik türevlerin antitümör özellik gösterdiği saptanmıştır. Bununla birlikte deneysel ortamda icra edilen kanser çalışmalarında kanabinoid tedavisi kanser hücre ölümünde etkili olmakta, damarlanmanın önüne geçmekte, metastaz, invazyon yapmayı durdurmaktadır. Kanabinoidlerin tümör karşıtı etkileri deneysel melanom, gliom, karaciğer ve pankreas kanserinde ispat edilmiştir.

Kenevir Yağı Kullanımı

Kenevir Yağı Kullanımı
Belirli aralıklarla kenevir yağının kullanılması gerekir.

Kenevir yağı başlangıç olarak günde bir kez ve 15. günün devamında günde üç defa alınmalıdır. Kenevir yağı tedavisinin bir neticesi olarak kişi ağrıları için alınan morfin miktarını azaltabilir, öfori semptomlarında bir artış gözlenebilir ve hafıza kaybı ya da uyanıklık artışı yaşanabilir.

Kenevir yağı kullanımı ile ilgili yapılan çalışmalar sonucunda, ileri kemoterapötik birimlerin hastadaki hücre patlamasını kontrol edemediğini ve ölümle sonuçlanan yan etkilere sebep olduğunu göstermiştir. Diğer yandan kenevir yağı tedavisinin, hastanın iyileşmesinde bir ilerleme sağladığı kanıtlanmıştır. Bununla birlikte ciddi yan etkileri ve psikosomatik özellikleri de bulunmaz.

Kanserojen nedir, hangi maddeler kanserojen olarak değerlendirilir, hiç merak ettiniz mi? Cevabınız evetse, Kanserojen Nedir, Kanserojen Maddeler Hangileridir? yazımıza mutlaka göz atın.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir