Diş çekiminden sonra hafif düzeyde kanama, normal kabul edilir. Ancak bazen yoğun ve durdurulmayan kanamayla karşılaşmak mümkündür. Bu durum, “Diş çekimi sonrası kanama neden durmaz?” sorusunun merak edilmesine neden oluyor. Aşağıdaki listede diş çekiminden sonra kanamanın durmamasıyla alakalı sebepleri görebilirsiniz:
- Hasta çekim öncesinde kan sulandırıcı ilaç kullanmışsa
- Hasta çekimden sonra ağrı kesici olarak aspirin kullanırsa
- Diş Hekimi’nin yaptığı anestezi etkili iğnenin etkisi geçmeden bir şeyler yiyip içtiyse
- Genetik yatkınlığı varsa
- Anestezi etkisi için yapılan iğneden sonra hekim tarafından tavsiye edilen süreyi beklemeden sıcak ya da soğuk gıda alımı yaptıysa
- Çekim sonrası yerleştirilen tamponu erken çıkardıysa
Yukarıda sıralanan maddelerde gördüğümüz üzere diş çekiminden sonra kanama sorunu çeşitli faktörlere bağlı olarak görülür. Ancak diş çekimi sonrası kanama durmuyor ise kesinlikle hemen doktora gidilmelidir.
Diş Çekimi Sonrası Kanama Ne Kadar Sürer?
Diş çekildikten sonra kanama, 2-3 saat aralığında sızıntı şeklinde ise normaldir. Eğer daha uzun süre ve yoğun miktar kanama olması durumunda acil diş hekimine uğramak gerekir.
Diş Çekimi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler?
Diş çekimi sonrası kanama durmuyor sorunu ile karşılaşmamak için bazı konulara dikkat etmek gerekir. Aşağıdaki listede diş çekiminden sonra neleri göz önüne almanız gerektiğini görebilirsiniz:
- Düzenli olarak kan sulandırıcı ilaç kullanılması durumunda çekim öncesi hekime bilgi verilmelidir. Hekimin önereceği süre (2-3 gün) öncesinde bırakılmalıdır.
- Diş hekimi tarafından yerleştirilen tampon 20 dakika bekletilmedir
- Çekim sonrası 2 saat kadar bir şey yenilip içilmemelidir
- 2 saatlik sürenin sonunda 24 saat dolana kadar fazla sıcak ve fazla soğuk gıda tüketilmemelidir.
- 2 saatlik sürenin ardından 24 saat dolana kadar çekim yapılan bölgeye bası uygulanmamalıdır.
Diş hekiminin diş çekimi sonrası kanama olmaması için önereceği kurallara uyulması hastaların problem yaşamamasını sağlar.
“Diş dolgusu yutulursa ne olur?” yazımıza göz atabilirsiniz.
Diş Çekimi Sonrası Kanama Nasıl Durdurulur?
“Diş çekildikten sonra kanama durmuyorsa ne yapılmalı?” sorusu, dişini çektirmeyi düşünen kişiler tarafından merak edilir. Diş çekimi yapan hekim, böyle bir durumda kanamayı durdurucu özel tampon yerleştirir. Bu tampon, kendiliğinden eriyen yapıya sahiptir. Eğer kanama, bu özel tampona rağmen hala geçmezse hastanelerin acil birimlerine başvurulmalıdır. Hastanede böyle olaylarda serum yoluyla müdahale edilir.
Kısacası, “20’lik diş çekimi sonrası kanama nasıl durdurulur?” sorusu için doktor ile irtibata geçilmesi gerektiğini söylemeliyiz. Hekim tarafından verilen her öneri uygulanmalıdır. Gerekli görüldüğü durumlarda hastanelerin acil birimlerine başvuru yapılmalıdır.
Sıkça Sorulan Sorular
Diş Çekiminden Sonra Kanama Durması İçin Ne Yapılır?
Doktorun yerleştireceği kanama önleyici özel tamponun erken çıkarılmaması önemlidir. Aynı zamanda belirli bir saate kadar yemek yenmemelidir. Sıcak ya da soğuk gıda ve sıvı tüketimi durudurulmalıdır. Çekilen diş bölgesine bası uygulanmamalıdır. Tüm detaylara dikkat etmenize rağmen kanama devam ediyorsa mutlaka acile gidilmelidir.
Dişimi Çektirdim Hala Kanıyor Ne Yapmalıyım?
Hiç vakit geçirmeden çekimi yapan hekime bilgi verilmelidir. Hekime ulaşılamadığı bir durum söz konusuysa hastanelerin acil birimine başvuru yapılmalıdır. Eğer 2-3 saat kadar sızıntı şeklinde bir kanama durumu söz konusuysa panik yapmamalı ama yoğun ve daha uzun süreli kanama ise mutlaka hekime ulaşılmalıdır.
Diş Çekiminden Ne Kadar Süre Sonra Kanama Durur?
2-3 saat içerisinde kanamanın durması gerekir. Burada, kanamanın sızıntı şeklinde mi yoksa daha yoğun bir şekilde mi olduğu önemlidir. Hekimin önerdiği tüm kurallara uyulmasına rağmen kanama durmuyorsa ihmal etmeden sağlık kuruluşuna ulaşmak gerekir.