Haberler

Doğum İzni 24. Haftada Ne Zaman Yasalaşacak? 

Doğum İzni 24. Haftada Ne Zaman Yasalaşacak? 

Anne olmayı planlayan veya hali hazırda hamile olan çalışan kadınların merak ettiği konulardan biri doğum izinleridir. “Doğum iznim ne kadar sürecek? Maaşımı izindeyken tam alabilecek miyim?” gibi sorular, anne adaylarının aklını kurcalıyor olabilir. Bu yazımızda “Doğum izni 24. haftada ne zaman yasalaşacak?” başta olmak üzere merak edilen sorulara cevap vermeye çalışacağız. Gelin birlikte yazımıza göz atalım.

Doğum İzni Nedir?

Doğum izni, doğum esas alınarak sürecin öncesini ve sonrasını kapsayan bir izindir. Doğum öncesi izinde, gebe çalışanın yaşayabileceği vücutsal ve hormonal değişikliklerden ötürü rahat bir süreç geçirmesi hedeflenir. Analık izni ise asıl ihtiyaç giderici olan, annenin bebeğiyle ilgilenmesi ve dinlenebilmesinin hedeflendiği, doğum sonrasını kapsayan süreçtir.

Doğum İzni Süresi Hakkında

Doğum izni
Doğum izni gebeliğin 32. haftasından itibaren başlar.

Doğum izni gebeliğin 32. haftasından itibaren başlatılması gereken, doğum öncesi ve sonrasında 8’er hafta olmak üzere kadınlara tanınan bir haktır. Çoklu gebelik durumunda doğum öncesi sürecine 2 hafta ayrıca ekleneceği yönetmelikte de yer alır.

Koronavirüs sürecinde 24-32. haftalar arasında gebelik sürecindeki kadın çalışanlara yönelik tedbir amaçlı idari izinli sayılmaya başlanmıştı. 1 seneye yakın bir süreç boyunca geçerli olan izin genelgesi geçtiğimiz aylarda yürürlükten kaldırıldı. Genelge kapsamında izinden faydalanan kadınlar 24. haftadan başlayan iznin, hamilelik sürecine yarattığı faydadan ötürü bunun sürekli olmasına yönelik isteklerini dile getirmeye başladılar. “Doğum izni 24. haftada ne zaman yasalaşacak?” sorusuna dair dair henüz açıklama yapılmasa da taleplerin değerlendirilebileceği konuşuluyor.

Doğum Sonrası Faydalanabileceğiniz Haklar Nelerdir?

Analık izni sürecini tamamlayan annelerin, izin süreci dolduktan sonra faydalanabileceği ama genelde üzerinde araştırma yapmadıkları için faydalanamadığı hakların olduğu bilinmekte. Bu haklardan birkaçını sizler için listeledik:

  • 16 haftalık izninizin sonunda, isterseniz ücretsiz izinden faydalanabileceğinizi unutmayın. Kamuda 24 ay, özel sektörde 6 aylık ücretsiz izin hakkınız var.
  • Kamuda ilk 6 ay boyunda 3 saat, sonraki 6 ayda 1,5 saatken özel sektörde 1,5 saat süt izni vardır.
  • Emziren annelerin gece vardiyasında çalıştırılamayacağı gibi, günde 7,5 saatten fazla çalıştırılmanız yasaktır.
  • Doğum öncesi 8 haftalık izninizden son 3 hafta içerisine girene kadar kullanmadığınız izinleriniz varsa, doğum sonrasındaki analık izninize bu süreyi ekleyebilirsiniz.

Bunlara ek olarak, kanunda açıklanan doğum izni konusunun detaylarının emredici nitelikte olduğu bilinmelidir. Yani izinlerin kullandırılmaması konusunda işverenin takdir hakkı bulunmamaktadır. Buna dair sorun çıkaran işverene idari para cezası uygulatabileceğinizi unutmayın.

Güncel ve ülke gündemini ilgilendiren tüm detayları Haberler sayfamızda bulabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

24. Hafta Doğum İzni Devam Ediyor mu?

Son düzenlenen genelge ile gebelikte 24. haftada başlatılan doğum öncesi izin uygulaması kaldırıldı.

Özel Sektörde Doğum İzni Zorunlu mu?

Özel ya da kamu sektöründe doğum izni, İş Kanunu'nun 74. maddesine göre zorunludur.

Doğum için Ücretsiz İzin Kimlere Verilir?

Talep edilmesi durumunda kadın çalışana, on altı haftalık sürenin tamamlanmasından veya çoğul gebelik halinde on sekiz haftalık süreden sonra altı aya kadar ücretsiz izin verilir.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir