Dünya ve ay birçok sebepten dolayı birbirlerinden farklıdır. Fakat bazı yönlerden de birbirleriyle çok fazla benzerlik gösterirler. Dünya, güneşin etrafında dönen bir gezegendir. Ay ise Dünya’nın etrafında döner ve bir gezegen değildir. Dünya ile Ay arasındaki benzerlikler ve farklılıklar elbette ki bunlarla sınırlı değildir. Devamı için yazımıza göz atabilirsiniz.
Dünya ve Ay Benzerlikleri
Dünya ve Ay’ın her ikisinde de yerçekimi mevcuttur. Fakat ağırlıkları birbirlerinden farklıdır. Dünya’nın yerçekimi 9.78m/s2’dir. Ay’ın yerçekimi ise 1.622 m/s2’dir. Ay’ın yerçekimi, Dünya’nın yerçekiminden %83,3 oranında daha düşüktür.
İkisinin de kayadan yapılmış olması Dünya ve Ay’ın bir diğer benzerliğidir. Her ikisi de Güneş Işığını yansıtmaktadır. Güneş enerjisi alırlar. Ay, Dünya’nın etrafında dönse de aynı Dünya gibi Güneş etrafında da döner. Bununla birlikte ikisi de Güneş tarafından ısıtılır.
Dünya ve Ay Farklılıkları
Birçok kişi Dünya ile Ay arasındaki benzerlikler ve farklılıklar nelerdir detaylıca bilmemektedir. Bu iki göksel cismin aralarındaki ilk büyük fark Dünya’nın gezegen, Ay’ın ise Dünya etrafında dönen bir uydu olmasıdır. Gezegen uyduları yörüngede dönerler. Dünya üzerinde yalnızca bir uydu bulunur ve o Ay olarak tanımlanır. Satürn ve Jüpiter gibi gezegenlerde ise çok sayıda uydu bulunur.
Bir diğer büyük fark Ay’ın boyutundan kaynaklanır. Ay’ın yalnızca Dünya’nın toplam çapının dörtte birine sahip olduğu gözlemlenir. Ay’ın çekim gücü de Dünya’nın çekim gücünün yalnızca altıda biridir.
En büyük farklardan diğeri de Ay’ın yüzeyinde oksijen ya da su bulunmamasıdır. Yerküre yüzeyinde, kabuğunun %70’inden fazlasını içeren su bulunur. Atmosferi de çok katmanlı olduğu için Dünya’da oldukça oksijen bulunur. Ay’ın zayıf atmosferi ve yüzeyi su ve oksijenin oluşmasını engellemektedir.
Dünya ile Ay’ın Yüzey ve Atmosferleri
Dünya ve Ay’ın yüzeyleri birbirlerinden çok farklıdır. Dünya yüzeyi sürekli olarak değişmektedir. Kabuğun yaptığı hareket, sular ve rüzgarların sebep oldukları erozyon ve canlı organizmaların tamamı bu değişikliklere katkıda bulunur. Plaka tektoniği, Dünya kabuğunun hareket ederek volkan ve dağlar oluşturmasına sebep olur. Suyun yapmış olduğu hareket yeniden şekillenmeye sebep olabilir aynı zamanda rüzgâr da suyla birlikte Dünya’yı oyabilmektedir.
Canlı Organizmalar yüzeyleri oldukça fazla değiştirirler. Sürekli bir şey inşa ederler, hareket ettirip yok ederler. Ay’ın yüzeyi genellikle hareketsizdir. Ay üzerinde erimiş bir çekirdek bulunmaz bu sebeple çok az tektonik aktivite mevcuttur. Rüzgâr yoktur ve düşük miktarlarda su kutup bölgesinde gömülü konumdadır. Yüzeyi değiştirebilecek canlı organizmalar da mevcut değildir. Ay’ın değişiklik göstermesindeki tek mühim faktör, meteorit etkisidir. Meteoritler yüzeye çarptıkları zaman krater oluşturur. Bununla birlikte Dünya’nın yüzeyi çok gençtir çünkü sürekli değişir. Ay’ın yüzeyi ise yüz milyon ila milyarlarca yaş almıştır.
Dünya ve Ay’ın atmosferleri birbirlerinden çok farklıdır. Ay’da mevcut bir atmosfer bulunduğu düşünülemez. Rüzgâr, yağmur, kar gibi doğa olayları yoktur. Dünya’da ise karmaşık bir atmosfer mevcuttur: %78 Azot, %21 Oksijen, %0,9 Argon, %0.03 Karbondioksit ve çok ufak yüzdelerde diğer elementlerden oluşur. Bununla birlikte Dünya atmosferi su buharı içermektedir:
- Troposfer,
- Stratosfer,
- Mezosfer,
- İyonosfer,
- Ekzosfer olmak üzere katmanlarına ayrılır.
Dünya ile Ay detaylıca incelendiğinde bu gibi farklar görülür.
Ay’ı ziyaret etmeyi siz de çok istiyor musunuz? Uzaya Kaç Günde Gidilir? Başlıklı yazımız bu konuda bilgi edinmenizi sağlayacak.
Sıkça Sorulan Sorular
Dünya Ay'a Yakın Olursa Ne Olur?
Aradaki bu mesafenin değişmesi yerçekimini etkileyeceğinden dolayı günümüzde yaşanan gelgitler yaklaşık 8 katına çıkarlardı.
Ay Ne Zaman Görülmez?
Yeni ay döneminde, yani ay Dünya ve Güneş arasında konumlandığında onu göremeyiz.
Ay Niye Bu Kadar Yakın?
Ay, Dünya’nın yörüngesinde sürekli hareket ettiğinden dolayı konumu da değişmektedir. Dolayısı ile bazen yakın bazen ise uzak olabilir.