PsikolojiKariyer

Floortime Nedir? Floortime Eğitimini Kimler Alabilir?

Floortime Nedir

Floortime adlı oyun terapisinin popüler hale gelmesiyle beraber “Floortime nedir?” sorusu sıklıkla sorulmaya başlandı. Floortime, özellikle otizm spektrum bozukluğu yaşayan çocuklar başta olmak üzere çeşitli gelişim zorlukları yaşayan bireylere yönelik bir programdır. Programın amacı gelişim bozukluğu yaşayan bireyleri belirli eğitimler doğrultusunda daha iyi bir gelişim seviyesine çıkarmaktır.

Çocuğun bireysel duygu, motor ve dil becerileri esas alınarak nasıl bir eğitim göreceğinin planlaması yapılır. Eğitim sürecinde çocuğun fonksiyonel ve duygusal gelişimi adım adım bir üst seviyeye taşınır.

Floortime Nedir ve Neleri Kapsar?

Floortime oyun terapisi, sadece çocuğa yönelik hedefleri içermez. Çocuğun sağlıklı bir gelişim süreci geçirmesinde ebeveyn faktörünün de önemli bir yeri vardır. Bu yüzden floortime yaklaşımı ebeveynler için danışmanlık desteğini de kapsar. Ebeveynlerin de etkili bir şekilde sürece dahil edilmesi çocuğun daha iyi bir şekilde ilerlemesine imkân tanır.

Floortime, ebeveyn danışmanlığının yanı sıra duyu bütünleme terapisi, özel eğitim ve konuşma terapisi gibi süreçleri de bünyesinde barındırır. Bu süreç ebeveynlerin ya da uzmanların önderliğinde gerçekleşmez.

Gelişim bozukluğu yaşayan çocuğu önder kabul etmek, floortime yaklaşımının ana prensipleri arasında yer alır. Bunun dışında floortime terapisinin temel prensipleri şunlardır:

  • Çocuğun gelişimsel düzeninin iyi bir şekilde saptanması ve buna yönelik eğitimler uygulanması,
  • Bireye verilecek eğitimlerin çocucuğun ilgi alanına göre belirlenmesi,
  • Kişinin motivasyonunu artıracak yöntemlerin belirlenmesi ve bu doğrultuda hareket edilmesi.

Prensiplere bakıldığında terapi sürecinin iyi bir gözlem yeteneği gerektirdiği de ortaya çıkar. Bu süreçte hem ebeveynlerin hem de uzmanların, çocuğu etkili bir şekilde gözlemleyerek ihtiyaç ve isteklerini iyi bir şekilde belirlemesi gerekir. Terapi süreci de belirlenen istek ve ihtiyaçlara göre şekillenir.

Floortime Oyun Terapisi Nasıl Uygulanır?

Floortime Oyun Terapisi Nasıl Uygulanır?
Floortime uygulanırken kullanılan materyal zaman içerisinde değişiklik gösterebilir.

Floortime, çocukla oturup sakin bir şekilde oyun oynamanın çok daha ötesinde bir tedavi yöntemidir. Çocuğun oyunlar sayesinde gelişme kaydetmesi amaçlanır. Bu yöntemin uygulanabilmesi için sakin bi ortama ihtiyaç vardır. Uygulama yapılacak ortam özel bir sağlık merkezi olabilir. Bunun yanı sıra ev ortamında gerekli koşullar sağlanırsa uygulama evde de yapılabilir.

Seans esnasında eğitmen ya da ebeveynler çocuğun önderliğinde çeşitli etkinlikler yapar. Etkinliklerin hiçbir yönlendirme olmadan sadece çocuğun liderliğinde yapılması terapinin kilit noktasıdır. Ebeveynler ve eğitmenler sadece çocuğun soyut ve mantıksal düşünceye odaklanmasına yardımcı olur.

Bir örnekle açıklamak gerekirse; eğer çocuk terapi esnasında oyuncak arabasına vuruyorsa ebeveyn ya da eğitmen de benzer bir yaklaşım sergileyerek arabaya dokunabilir. Sonrasında oyuncak arabanın yanına farklı bir oyuncak koyulup oyuna biraz konuşma eklenebilir. Böylelikle çocuğun iletişim kurmaya dair davranışlarında gelişme sağlanır.

Çocuğun yaşı ilerledikçe floortime materyalleri de değişir. Örneğin, çocuk başta oyuncak arabalarla ilgilenirken sonrasında boyama kitaplarıyla ilgilenmeye başlayabilir. Bu durumda terapiyi inatla oyuncak arabalarla devam ettirmek çocuğun terapiye olan ilgisinin azalmasına neden olur. Çocuğun zamanla değişen ilgi alanlarına dikkat edilerek terapiyi bu doğrultuda dönüştürmek faydalı olur.

Floortime Kimler Tarafından Uygulanır?

Floortime Kimler Tarafından Uygulanır?
Alanında uzman kişiler bu terapi yöntemini uygulayabilirler.

Floortime, gelişim bozukluğu yaşayan çocuklara yönelik olduğu için mutlaka alanında uzman kişiler tarafından uygulanması gerekir. Bu terapiyi konuşma terapistleri, çocuk psikologları ve özel eğitim öğretmenleri uygular. Terapi sürecinin daha etkili bir şekilde ilerleyebilmesi için alanında uzman kişiler biraraya gelerek ortak bir çalışma yürütür.

Örneğin, çocuk psikoloğu çocuğun gelişimini daha iyi bir şekilde gözlemlerken konuşma terapisti çocuğa daha etkili bir eğitim verir. Ebeveynler ve çocuk bakıcıları özel eğitimler sonucunda floortime alanında yetkinlik kazanabilir. Ancak eğitimlerle her ne kadar bilgi sahibi olunsa da floortime terapi sürecinin bir uzman eşliğinde ilerlemesi daha sağlıklı olur.

Ebeveynlerin ya da çocukla ilgilenen kişilerin katılımı bu süreçte oldukça önemlidir. Dolayısıyla, gerekli eğitimleri almaları terapi sürecinde daha hızlı bir ilerleme sağlanması açısından oldukça önemlidir.

Floortime Eğitimini Kimler Alabilir?

Floortime terapisinin bilinirlik kazanmasıyla “Floortime nedir?” sorusu kadar Floortime eğitimini kimler alabilir?” sorusu da merak uyandırmıştır. Özel eğitim öğretmenleri, psikologlar, fizyoterapistler ve konuşma terapistleri başta olmak üzere birçok kişi floortime eğitimini alabilir. Eğitimi tamamlayan kişiler şu konular hakkında bilgi sahibi olurlar:

  • Gelişim bozuklu yaşayan bireylerin lişki ve iletişim kurmada yaşadığı zorluklar,
  • Otizme dair temel özellikler,
  • Bireysel farklılıkların çocuğun öğrenme kapasitesine olan etkisi,
  • Floortime yaklaşımının temel prensipleri,
  • Bir terapi yöntemi olan floortime yönteminde ilişki temelli etkileşimin ve ailenin önemi.

Bunların yanı sıra eğitime katılan kişiler floortime yönteminin nasıl uygulanacağına dair yetkinlik de kazanırlar. Gelişim bozukluğu yaşayan bireylerin ebeveynleri de mutlaka floortime eğitimine katılmalıdır. Eğitim sayesinde ebeveynler çocuklarıyla nasıl iletişim kurmaları gerektiği hakkında bilgi sahibi olurlar. Buna bağlı olarak da çocuklarıyla daha etkili bir biçimde iletişim kurmaya başlarlar.

Floortime Eğitimi Nereden Alınır?

Floortime Eğitimi Nereden Alınır?
Çeşitli kurumlar bu eğitimi sertifikalı bir şekilde vermektedirler.

Floortime eğitimi, çeşitli özel eğitim kurumları aracılığıyla alınabilir. Ancak kursu alacağınız eğitmenin floortime alanında uzman olmasına dikkat etmelisiniz. Kursun içeriği genellikle aynı olsa da kurs süresi eğitim kurumuna göre değişkenlik gösterir.

Yüzeysel eğitimler yerine daha kapsamlı eğitimleri tercih edilmesi eğitimden daha fazla verim alınmasına olanak sağlar. Ayrıca eğitime katılan kişiler, gelişim bozukluğu olan bireylerle nasıl iletişim kurmaları gerektiğini daha iyi kavrar. Özel eğitim kurumlarının verdiği floortime eğitminin sonunda başarılı olan katılımcılara sertifika verilir.

Sizlere “Floortime nedir?” sorusu için sunabileceğimiz bilgiler şimdilik bu kadar. Ancak öğrenebilecekleriniz henüz bitmedi. Dilerseniz, Logoterapi Nedir? Logoterapi Yaklaşımı ve Amacı başlıklı yazımıza da göz atarak farklı yaklaşımları öğrenebilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Floortime Kimlere Uygulanır?

Otizm spekturum bozukluğu başta olmak üzere birçok gelişimsel soruna sahip olan çocuklarda kullanılabilir.

Floortime Eğitimi Ne Kadar?

Eğitimin ücreti tercih edeceğiniz kuruma bağlı olarak değişecektir. Ancak 3000 TL’den başlayan fiyatlar 7000 TL’ye kadar devam edebilir.

Neden Floortime?

Başarısı kanıtlanmış olan bu yöntem çocuklarınızın gelişimine katkıda bulunacağı için tercih edilebilir.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir