Bitkiler

Güllerin Yaprakları Neden Sararır? Ne Yapılmalı?

Gül yaprakları neden sararır?

Gül bitkisi, rosaceae familyasına ait, çok yıllık yapraklarını döken, gövdesi odunsu ve dikenlere sahip bir bitkidir. Her biri farklı özelliklere sahip olan binlerce gül çeşidi bulunur. Peki, güllerin yaprakları neden sararır?

Sağlıklı bir gül, yapraklarını sarartan hastalıklara karşı dirençlidir. Bu nedenle güllerinizin yapraklarında sararmalar gördüğünüz zaman gül yapraklarının sararması nedenlerine dair soruların yanıtlarını aramaya başlamalısınız. İnternette yer alan birbiriyle çelişen veya eksik talimatlarla gülünüze daha fazla zarar vermemeniz adına sizler adına bir yazı derledik. Gelin “Güllerin yaprakları neden sararır? Ne yapılmalı?” konusuna dair yanıtları hep birlikte inceleyelim.

Gül Yapraklarının Sararma Nedenleri

Gül Yapraklarının Sararma Nedenleri
Gül yapraklarının sararmasına neden olan çeşitli etkenler vardır.

Güller, kış aylarında kendini yaza hazırlamak amacıyla yapraklarını döken bitkilerdendir. Yapraklarını kaybetmek ve kış boyunca uyku durumuna girmek doğal yaşam döngülerinin bir parçasıdır. Ancak güllerinizin yaprakları sararıyorsa ve bunun olması için doğru mevsim değilse, birtakım sorunlar olduğunun habercisidir.

Bitkinizin sizlere bir yardım çığlığı göndermeye çalıştığını bilmelisiniz. Gül yapraklarının sararması sorununu çözmeden önce nedeni bulmanız gerekir. Bu nedenler ısı, sulama, besin değerleri ve bitki hastalıkları gibi birçok alt başlıkta yaşanan artış ve azalıştan kaynaklanabilir. Sizler adına ufak başlıklar altında gül yapraklarının sararması nedenlerini ve çözümlerini açıkladık.

Ph Dengesindeki Sorunlar

Güller için ideal pH 6-7 seviyeleri arasında olmalıdır. Toprağınız alkaliyse, yani pH değeri çok düşükse, güller belirli besinleri almakta zorlanır. Alkali topraksa güllerin yapraklarını sarartır. Aynı şekilde toprağın pH’ı çok yüksekse, 8,5’in üzerindeyse güller durumla mücadele edecektir.

Toprak pH ölçer olarak satılan, ucuz ve özellikle hangi besin maddelerinin çok yüksek veya çok düşük olduğunu size söyleyebilen test kitlerle pH ölçümü yapabilirsiniz. Test, size pH’nın 7’nin üzerinde olduğunu söylerse, hafif asidik toprak karışımı oluşturabilir veya yerini değiştirmeniz gerekebilir.

Gübreleme Hataları

Gülünüzün açmasını artırmak için gübrelemek önemli olsa da çok fazla gübre sararmalara neden olabilir. Bunun nedeni, yüksek düzeyde tuzun yaprakları yakmasıdır. Gübrelemeyi azaltarak bu sorunu çözebilirsiniz. Etkilenen yaprakları budayıp drenaj yaparak bol sulamayla kökleri tuz etkisinden kurtarabilirsiniz.

Sulama Stresi

Az ve fazla sulama sorunlarını ayrı ayrı ele alacağız. Güller toprağı nemli olduğunda, en iyi şekilde gelişirler. Bu yüzdendir ki, az sulayarak kuraklık stresi yaşatmak güllerinizin solması ve gül yapraklarının sararması için önemli bir faktördür. Güllerinizin kuraklık stresinden etkilendiğini düşünüyorsanız, sık sulayarak bu sorunu önleyebilirsiniz. Haftada bir kez veya hava çok sıcak ve kuruysa daha sık sulamanız gerekecektir. Suyu doğrudan köklere ulaştıracak damla sulama veya elle sulama sistemini kullanabilirsiniz.

Diğer taraftan çok fazla sulama yapmak da sararma konusunda sorumlu olabilir. Sulamayı azaltarak sorunu çözebilirsiniz. Takip için bir sulama çizelgesi oluşturabilirsiniz. Bu köklerin kurumasına ve aynı zamanda suda kalmasını önler. Çizelge oluşturamıyorsanız elinizle toprağı sulama öncesi kontrol etmeniz gereklidir. Biraz nem hissederseniz, gülünüzü düzenli sulayabilirsiniz.

Drenaj Sorunları

Sararma nedeni olan diğer bir durum ise toprağınızda drenaj yapacak bir çıkış noktasının olmamasıdır. Sulama sonrası gülünüzün tutabileceği su miktarı bellidir. Fazla su akmadığında ve toprak doygun kaldığında, güllerin kökleri oksijenden yoksun kalır. Su düzgün bir şekilde tahliye edilmezse, köklerin çürümesine ve haliyle de gül yapraklarının sararmasına neden olabilir.

Isı Maruziyeti Sorunları

Güller güneşte büyür, ancak bazen güneş kavurucu hale gelebilir. Güneş doğrudan çıplak toprağa parladığında, ısı yukarı yansır. Güllerin alt yapraklarını yakarak sararmasına ve düşmesine neden olur.

Gülünüzün toprağını çevirip, nemini koruyacak ve köklerin yaz aylarında daha serin kalmasına yardımcı olacak bir malçla sorunu çözebilirsiniz.

Isı sadece fazla maruziyet sonucu oluşmaz. Eksikliği de sararmalara neden olabilmektedir. Güller yeterince güneş ışığı almazsa yaprakları sararır ve düşer. Başarılı bir şekilde büyümek ve çiçek açmak için günde en az 6 saat güneşe ihtiyaçları vardır. Sararmış yaprakları budayıp ısı eksikliği sorununu güneş ışığını engelleyen her şeyden kurtularak çözebilirsiniz.

Besin Eksikliği Sorunları

Güller ihtiyaç duydukları besinleri topraktan alamayınca strese girerler. Güllerde, özellikle kumlu, besin açısından fakir topraklarda yetişenlerde yaygın bir besin eksikliği azottur. Gül yapraklarının sararmasına neden olur. Azot eksikliği olan güllere yardımcı olmak için, güle özgü bir gübre kullanıp, iyice sulamanız yeterli olacaktır.

Gül yaprakları magnezyum ve demir eksikliğinden dolayı da sararabilir. Bu eksikler hissedildiğinde elementlerce zenginleştirilmiş gübreler kullanımı tavsiye edilir.

Gül Hastalıkları

Güllerde sararmalara neden olabilecek birtakım hastalıklar vardır. En yaygın olanları siyah nokta, külleme ve gül mozaik virüsüdür. Karşınıza çıkabilecek diğer hastalıklar ise solgunluk hastalığı, siyah küf, gül pası, nematodlar, prodenya, koşniller, thripsler, afitler, istilacı zararlılardır. En çok karşılaşacağınız sorunlar hakkında ufak bilgiler vermemiz gerekirse;

  • Kara leke: Yapraklarda kara lekeler olarak görülen mantar hastalığıdır. Hastalık ilerledikçe yapraklar sararır. Nemli havalarda sık görülür. Önlemenin en iyi yolu, sabahın erken saatlerinde güllerinizi sulamaktır, böylece yaprakların akşam olmadan kuruması için zaman olur. Halihazırda siyah noktanız varsa, enfekte olmuş yaprakları görür görmez budamalı ve o yaprakları yakmalısınız.
  • Külleme: Güllerde sararmaya neden olabilen başka bir mantar hastalığıdır. Gül yapraklarında beyaz bir toz olarak görünür ve sonunda sararmaya neden olabilir. Küllemeyi önlemek için erken saatte sulama yapılmalı, böylece yaprakların gün içinde kuruması sağlanır.
  • Gül Mozaik Virüsü: Bu hastalığın tedavisi yoktur ve enfekte olan bitki yok edilmelidir. Gül mozaik virüsünün halkalı lekeler, dalgalı sarı ve yeşil çizgilerle kendini gösterir.

Bu hastalıklar için kimyasal karışımlar kullanacak kişiler mutlaka alışverişlerini işinin ehli bir çiçekçi veya seradan gerçekleştirmeyi ihmal etmesinler. Kimi araştırma yapılmadan alınan ürünler bitkinizi öldürebileceği gibi, diğer saksılarınıza da bulaş olmasına neden olabilir.

Saksıda Gül Yaprakları Neden Sararır?

Saksıda Gül Yaprakları Neden Sararır?
Saksıda gül yapraklarının sararması, belirli bir süre engellenebilir.

Yukarıda genel olarak “Güllerin yaprakları neden sararır? Ne yapılmalı?” konusu hakkında bilgi verdik. Lakin iç mekanlarda, balkonda ve bahçesinde gül yetiştiren onlarca kişi için de soru işaretlerini de gidermek istedik. Peki, saksıda gül yaprakları neden sararır?

  • Drenajsız saksı kullanımı: Sulama sonrası toprak doygun kaldığında, güllerin kökleri oksijenden yoksun kalır ve kökleri çürütür. Haliyle gül yapraklarının sararması da kaçınılmaz olur.
  • Güneş maruziyeti: Sıcağı seven güller, kışın soğuktan yazın da fazla sıcaktan etkilenebilmektedir. Saksınızı hareket ettirerek sorunu çözebilirsiniz.
  • Bütün bitkilerinizin dip dibe olması: Diğer saksı bitki ve çiçeklerinizden, hastalık veya mantar bulaşması sonucu sararmalar olabildiği bilinmektedir. Mesafe koyarak sorunu çözebilirsiniz.
  • Budama yapılmaması: Bu en unutulan nedenlerdendir. Kış öncesi ve çiçeklenme döneminde budama yapılması önerilir.
  • Yanlış zamanda gülün saksıya alınması: Seradan alınan saksının değişimi için en az satın alma işleminden 2 hafta sonrası beklenmelidir gülün ortamına alışabilmesi için.
  • Kalitesiz toprak seçimi: Uygun olmayan yüksek veya düşük pH’lı toprak gülünüze zarar vermektedir.
  • Bilinçsiz sulama: Toprağın suda kalması veya kuruması güle zararlıdır. Su eksikliğinden ötürü kökler ölür ve yaprakları beslemeyi bırakır. Fazla su ise köklerde çürümeye neden olur. Kontrollü sulama her zaman gülünüz için en iyisidir.
  • Yanlış saksı seçimi: Plastik veya koyu renkli saksıdaki toprağınız kuruyacaktır. Daha açık renkli saksıya geçirerek veya toprağa dikerek sorunu çözebilirsiniz.

Kök sistemini bozmak riskli olabileceğinden, diğer çözümler denedikten sonra nakli son çare olarak kullanmanız tavsiye edilir.

Çiçek bakımına ilgi duyuyorsanız, Yılan Kaktüs Ne Zaman Çiçek Açar? Yılan Kaktüs Bakımı Nasıl Yapılmalı? yazımıza da göz atabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Gül Nasıl Canlandırılır?

Vazoda beklediği için bir süre sonra solmaya başlayan gülleri, suyun altına tutarak kısa bir süreliğine yeniden canlandırabilirsiniz.

Güllerin Yaprakları Neden Sararır?

Güllerin yaprakları; besin eksikliği, ph dengesindeki sorunlar, gübreleme hataları, az sulama ya da drenaj sorunları nedeniyle sararabilir.

Gül Çiçeği Kaç Günde Bir Sulanır?

Güllere sık sık sulama yapmamız gerekir. Yaz aylarında haftada bir veya iki defa düzenli olarak sulama yapılmalıdır.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir