En yararlı içeceklerden biri olan kefir, Kafkasya kökenlidir. Probiyotik besinlerden biri olan kefirin insan sağlığına pek çok faydası vardır. Gençlik iksiri olarak da adlandırılan kefirin, hamilelik döneminde tüketilmesinin doğru olup, olmadığı merak konusu olmaktadır. Hamilelikte kefir ne zaman içilmeli? Zararları var mı?” sorusunun cevabına bağlı olarak bu dönemde kefir içmek, anne adayları için son derece yararlıdır.
Yapılan bilimsel araştırmaların sonuçlarına göre gebelik döneminde kefir içilmesinin anne ya da bebek sağlığına hiçbir zararlı etkisi bulunmamaktadır. Aksine hamile kadınların yaşadığı bazı sağlık sorunlarının azalmasında kefirin çok büyük faydaları vardır. Yine de anne adaylarının kefir tüketmeye başlamadan önce doktorlarına sorması en iyi yoldur. Gebelikte kefir kullananlar, bu dönemde en büyük sorunlardan biri olan sindirim sistemi problemlerinin de doğal yollarla önüne geçmektedir.
Hamilelikte Kefir İçmenin Faydaları Nelerdir?
Anne adaylarının hamilelik döneminde tüketmesi gereken en yararlı gıdalardan biri olan kefir, fermente edilmiş süt ürünüdür. Ayran görünümünde olan kefir süte doğrudan kefir mayasının eklenmesi ile hazırlanır. Canlı organizmalardan oluşan kefir mayası, süt ile fermente olur ve içilmeye hazır hale gelir. Hamilelikte kefirin bebeğe faydaları da çoktur. Bu nedenle pek çok kadın gebelik döneminde düzenli olarak kefir tüketmeye dikkat eder. Gebelik döneminde kefirin faydaları ise şu şekilde sıralanır:
- En iyi probiyotiklerden biri olan kefir, gebelik döneminde sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur.
- Bağırsak florasına iyi gelir.
- Hafızayı güçlendirir.
- Sinirlerin yatışmasını sağlar.
- Strese ve depresyona iyi gelir.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Yorgunluk ve halsizliğe iyi gelir.
- İştahı açar.
- Uykuyu düzene sokar.
- Uykusuzluk probleminin önüne geçer.
- Kalp hastalıklarına karşı korur.
- İçeriğinde yüksek oranlarda yer alan doğal B vitaminleri sayesinde, kan yapımına yardımcı olur.
- Kemikleri güçlendirir.
- Diş hastalıklarına iyi gelir.
- Cildi korur ve güzelleştirir.
- Saçların güçlenmesi sağlar, kırılmasını önler.
- Mide hastalıklarına iyi gelir.
Görüldüğü üzere kefirin insan sağlığına pek çok faydası vardır. Bütün bu faydalarına ek olarak yaraların çabuk iyileşmesini sağlar. Huzursuz bağırsak sendromu ve ülser gibi hastalıkların oluşmasını önler. Düzenli olarak tüketildiği takdirde, gebelik döneminin rahat geçmesine büyük katkısı vardır. Kefir tek başına ayran gibi içilebildiği gibi yemeklerle beraber de tüketilir.
Hamilelikte Kefir Ne Kadar Tüketilmeli?
Anne adaylarının en çok merak ettiği bir diğer soru “Hamilelikte kefir ne kadar tüketilmeli?” olmaktadır. Genel olarak gebe olan kadınların günde 200 ml, yani 1 su bardağı kefir içmesi yeterlidir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus düzenli olarak her gün 1 bardak kefir içilmesidir. Bu sayede vücuda etkisi tam olur. Sütte yer alan bütün yararlı maddeleri içeren kefir, aynı zamanda doğal içeriğinde yer alan 61 çeşit mikroorganizma ile mucize bir içecek olarak kendini gösterir.
Hamilelikte Kefir Bebeğe Kilo Aldırır mı?
Anne adaylarının en çok araştırdığı konulardan bir diğeri de “Hamilelikte kefir bebeğe kilo aldırır mı?” konusudur. Doğal içeriğinde yer alan vitamin, mineral ve yararlı maddeler ile kefir insan metabolizmasını hızlandıran bir özelliğe sahiptir. Bu sayede kilo vermeye yardımcı olur. Uzun süre tok tutan bir besin olmasından dolayı, açlık krizlerinin de önüne geçer. Bütün bunlara bağlı olarak gebelik döneminde anne karnındaki bebeğin kilo alması söz konusu değildir. Düzenli olarak içilen kefir sayesinde anne karnındaki bebek daha sağlıklı gelişir. Anne adayları rahatlıkla her zaman kefir içebilir.
Kefiri Kimler Tüketemez?
Kefir çok yararlı bir besin olmasının yanı sıra, bazı kişilerde sahip olunan sağlık sorunları nedeniyle tüketilmemesi gerekir. Probiyotiğe alerjisi olanların kefir içmesi istenmeyen sağlık sorunlarına yol açar. Bu kişilerin kefir içmemesi gerekir. Aynı zamanda laktoza toleransı olmayan kişilerin de kefiri doktor kontrolünde alması lazımdır.
Hamilelikte kefirin zararları genel olarak yoktur. Yine de yukarıda belirtilen durumlardan ötürü anne adaylarının doktora danışarak kefir içmesi en iyi yoldur. Günde bir bardaktan fazla kefir içilmesi de istenmeyen bazı sorunlara neden olabilir. Mide aşırı yüklü iken kefir içilmemesi, doktorlar tarafından tavsiye edilir. Görüldüğü üzere kefir hamile kadınlar için bazı noktalara dikkat edilerek her zaman tüketilmesi gereken çok değerli bir besindir.
Sık Sorulan Sorular
[toggle title=”Meyveli Kefir Hamilelere Zararlı mı?” state=”close”] Gebelik döneminde anne adaylarının meyveli kefir tüketmesinde hiçbir sakınca yoktur.[/toggle]
[toggle title=”Hamilelik Döneminde Yaşanan Kabızlığa Kefir İyi Gelir mi?” state=”close”] Kefir, sindirim sisteminin ve bağırsakların iyi çalışmasına yardımcı olan bir besindir. Düzenli olarak tüketilmesi hamilelik döneminde yaşanan bağırsak sorunlarına ve kabızlığa iyi gelir.[/toggle]
[toggle title=”Kefir Günün Hangi Saatinde İçilmeli?” state=”open”] Hamile olan kadınlar kefiri günün her saatinde tüketebilir. Bununla beraber ara öğün olarak içilmesi tavsiye edilir.[/toggle]