Sağlık

İki Kaburga Arasında Sertlik Neden Olur?

İki kaburga arasında sertlik

Kaburgalar arasında sertlik, ağrı, sancı gibi belirtiler önemli sorunlara işaret edebilir. Kalp ve ciğerler başta olmak üzere gövdedeki birçok organı koruyan kaburgalardaki belirtilere dikkat edilmelidir. “İki kaburga arasında sertlik neden olur?” gibi bir endişeniz varsa en yakın zamanda önlemlerini almalısınız.

İki Kaburganın Arasında Ne Var?

İnsan vücudundaki kaburgalar omurga ile birleşip vücudun iki yanını ve ön bölgesini koruyan bir yapıdadır. Güçlü kemik parçalarından oluşan iki kaburga kemiğinin ortasında ise sternum adı verilen ve iki kaburgayı bir arada tutan göğüs kemiği bulunur. Halk arasındaki adı iman tahtasıdır. Tıp ve biyolojide yassı kemik türlerinden sayılır.

Kaburgalar Arası Sertliğin Sebebi

Kaburgalar Arası Sertliğin Sebebi
Kaburgalar arası sertliğin sonuçlarından biri de skolyoz olabilir.

Sternum denilen yassı kemik kimi insanlarda normalde fazla çıkık veya çökük olabilir. Çökük olduğu vakalar pektus ekskavatum veya kunduracı göğsü olarak adlandırılırken “İki kaburga arasında sertlik neden olur?” sorusunun cevabı olabilecek diğer vaka ise pektus karinatum olarak adlandırılır. Halk dilinde ise “güvercin göğüs” adı verilir. Özetle;

  • Göğüs içeri doğru ise pektus ekskavatum (kunduracı göğsü)
  • Göğüs dışarı doğru ise pektus karinatum (güvercin göğüs)

Sternum kemiğinin çocukluktan itibaren dışa çıkık olmasıyla teşhis edilir. Ergenlikle bu kemik büyümesi iyice fark edilir olur. Bu durumun sebebi ise doğumdan sonra bireyin, göğüs duvarının gelişimi esnasında yaşadığı bir sorunla alakalıdır.

Normal şartlarda kaburga kemiklerini göğüs kemiğine bağlayan kıkırdaklar düz eklem şeklindedir. Ancak anormal bir durum gelişir ve kıkırdak normalde fazla büyürse, kemiklerin birbirine bağlandığı yerler normalden uzun olur. Bunun sonucu olarak ise göğüs dışarı doğru çıkıntı yapar. Bu da kaburgaların arasında kalan kısmın sert ve çıkık olmasına sebep olur. Güvercin göğüs hastalarının durumu kontrol altında tutması ve doktor muayenesinden geçmesi gerekir. Bu vakaların %12’sine “skolyoz” teşhisi konmaktadır.

Güvercin Göğüs Nasıl Tedavi Edilir?

Güvercin göğüs davisinde cerrahi operasyon ve cerrahi operasyona gerek olmayan yöntemler kullanılabilir. En doğru tedaviyi belirlemek için kemik bozukluğunun deformasyon durumu saptanmalıdır.

Güvercin göğüs tedavisinde cerrahi operasyon dışında ortez adı verilen tedavi yöntemi kullanılır. Ayarlanmış bir çelik korse takılarak kemiğe dıştan baskı yapılır. Doktor tavsiyesi ve tarifi ile evde rahatlıkla kullanılabilir. Tedavi süresi ve sıklığı ise göğüs cerrahları tarafından belirlenir.

Kaburga Sorunlarında Hangi Doktora Gidilmelidir?

Kaburga Sorunlarinda Hangi Doktora Gidilmelidir
Darbeye bağlı ağrılarda ortopedi veya nöroloji muayenesi gerekebilir.

Kaburga vücudun en önemli bölgelerinden biri olduğu için tedavisi ihmale gelmez. Darbeye bağlı ağrılarda ortopedi veya nöroloji muayenesi gerekebilir. Fakat sebepsiz bir ağrı söz konusu başvurulacak birim dahiliye olmalıdır. Dahili doktorları ilk muayene ve tetkiklerin ardından gerekli yönlendirmeyi yapacaktır.

Farklı sağlık içeriklerini okumaktan keyif alıyorsanız, size bir önerimiz daha var: Diz Kapağı Ağrısı Neden Olur?

Sıkça Sorulan Sorular

Kaburgada Sertlik Neden Olur?

Kas spazmı, göğüste yaralanma, kemik hastalıkları, kaburgada meydana gelen kırıklar ya da iltihaplanmalar nedeniyle kaburgada sertlik oluşabilir.

İki Kaburga Kemiğinin Arasında Ne Var?

İki kaburga kemiği arasında lif ve eklem bulunur.

Kaburga Altındaki Şişlik Neden Olur?

Kaburga altında şişliğin oluşmasının en temel sebebi o bölgeye bir darbe alınmış olması olabilir.

 

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir