Bitkiler

İncir Fidanı Ne Zaman Dikilir?

İncir Fidani Ne Zaman Dikilir

İncir fidanı, farklı iklim çeşitlerinde ve toprak tiplerinde dikimi mümkün olan bir meyvedir. İncir meyvesinin ana vatanı, Orta Doğu ve Asya’dır. Farklı yüksekliklere de dikilebilir. Diğer meyve ağaçlarına göre her konuda daha az seçicidir. İncir dikim aralığı ise incir seven insanların çoğunluğunun merak ettiği bir noktadır. Peki, incir fidanı ne zaman dikilir?

İncir fidanının dikilmesinden çok kısa süre önce kök tuvaleti gerçekleştirilmelidir. Fidanın dip noktasına sulama havuzu yapılmalı ve bitkinin ilk suyu dökülmelidir. İncir fidanı dikim aşamasında ip, lastik gibi malzemelerle çaprazlama şekilde bağlanmalıdır. Dikilen incir fidanlarının arasında nefes alabilecekleri uzunlukta mesafe bırakılmaya dikkat edilmesi gerekir.

İncir dikim aralığı için en ideal zaman dilimi kış uykusu vaktidir. İncir ağacı, kış aylarında soğuk havalarda yaprak dökmektedir. Yapraklarının olmadığı zamana da kış uykusu vakti denilmektedir. Bu sebeplerden ilkbahar dönemi incir dikim aralığı açısından idealdir.

İncir fidanına bol sulama yapılarak toprakta tutulmasının sağlanması gerekir. 20 metre ve üzerinde bir boya ulaşmış incir fidanları meyve verebilir. İncir ağacının meyve vermesi için ortalama 2-3 yıllık bir zaman aralığı gerekir.

Dikenli İncir Hangi Ayda Dikilir?

Dikenli İncir Hangi Ayda Dikilir
Dikenli incir ya da Hint inciri, ilkbahara aylarında dikilmelidir.

“Dikenli incir hangi ayda dikilir?” sorusuna cevap verilmeden önce dikenli incir hakkında bilgi sahibi olunmalıdır. Dikenli incir ülkemizde Ege ve Akdeniz’de üretimi yapılan bir türdür. Genellikle Adana, Antalya ve Mersin taraflarında daha fazla yetiştirilir ve Hint inciri şeklinde de isimlendirilir. Kaktüs çeşidi olması nedeniyle oldukça uzun süre su verilmeden yaşaması mümkündür.

Dikenli incirin ideal dikim zamanı ilkbahar dönemidir. Dikiminden sonra 3. yıldan itibaren dikenli incir fidanından meyve almaya başlanabilir. 8 yıllık bir sürede ise tam verime ulaşılabilir. Dikenli incirin toplam meyve verme süresi 20 yıl veya üzeridir. Ülkemizde bu tür incirin hasat edilmeye başlanması temmuz ayına, sıcak havalara denk gelir. Hasat ağustos, eylül ve ekim ayları boyunca gerçekleştirilmeye devam eder.

Tüplü İncir Fidanı Ne Zaman Dikilir?

Tüplü İncir Fidanı Ne Zaman Dikilir?
Tüplü incir fidanı, her mevsim dikilebilir.

“Tüplü incir fidanı ne zaman dikilir?” sorusunun cevabının yeterince anlaşılabilmesi için önce bu incir türü hakkında bilgi elde edilmelidir. Tüplü incir fidanı, kökleri saksının ya da plastik torbanın içinde aşılanmış veya çelik yardımı ile üretimi gerçekleştirilmiş olan incir fidanı çeşididir. Tüplü incir fidanının farklı türleri de bulunmaktadır. Bunlar arasında; Aydın sarısı inciri, Bursa siyahı inciri, beyaz lob incir, siyah orak inciri sıralanabilir.

Tüplü incir fidanlarının yılın 12 ayı boyunca dikilmesi mümkündür. Dikim aralıklarının bu kadar geniş olması sebebiyle sıklıkla tercih edilebilmektedirler.

İncir varsa ceviz de yanında güzel gitmez mi? Peki ceviz budama hakkında neler biliyorsunuz? İşte detayların hepsi Ceviz Ne Zaman Budanır? Ceviz Ağacı Budama Teknikleri Nelerdir? içeriğimizde…

Sık Sorulan Sorular

[toggle title=”İncir Fidanları İçin Kış Uykusu Vakti Neyi İfade Eder?” state=”close”] İncir fidanları için kış uykusu vakti ağacın, kış aylarında soğuk havalarda yaprak döktüğü ve yapraklarının olmadığı zaman dilimini ifade eder.[/toggle]

[toggle title=”Yılın 12 Ayı Boyunca Dikilebilen İncir Fidanı Türü Nedir?” state=”close”] Yılın 12 ayı boyunca dikilebilen incir fidanı türü tüplü incirdir. Tüplü incir bu özelliği sayesinde oldukça fazla öne çıkmaktadır.[/toggle]

[toggle title=”İncir Fidanlarının Meyve Vermesi İçin Ne Kadar Zaman Gerekir?” state=”close”] İncir fidanlarının meyve vermesi için ortalama 2-3 yıllık bir süre gerekir.[/toggle]

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir