“Kabak tohumu ne zaman ekilir?” konusu, son günlerde sebze yetiştiricileri tarafından sıklıkla araştırılmaktadır. Sağlığa faydaları ile bilinen kabak, yeterli miktarda su ve gübre verildiğinde, bahçede yetiştirilmesi en zahmetsiz sebze çeşitlerinden biridir.
Kabak tohumu için en uygun zaman genellikle ilkbahar, sonbahar ve yaz mevsimleridir. Bunun yanında sebzenin büyümesinde; tohum kalitesi, hasat verimliliği ve ekim şekli de etkilidir. Yazımızda kabak tohumu ne zaman ekilir? Bakım ipuçları nelerdir? Nasıl daha verimli olur? Hasat zamanı nedir? gibi konular hakkında detaylar verdik. Keyifli okumalar dilerim.
“Avokado ne zaman ekilir?” yazımız da ilginizi çekebilir.
Kabak Tohumu Nedir?
Kabak hem yenilen hem de süs olarak kullanılabilen bir sebze çeşididir. Birçok farklı çeşidi vardır. Bu çeşitler şu şekilde sıralanabilir:
- Bal
- Su
- Girit
- Sakız
- Süs
- Asma
- Kara
- Dolmalık
Kabak türleri kendi arasında tatlı ve tuzlu olarak ayrılmaktadır. Tüm kabak çeşitleri tohumdan üretilir. Kabağın tohumları ise bitkinin iç kısmında bulunan çekirdeklerdir.
Kabak Tohumu Nasıl Ekilir?
Kabak dikiminde ekim işleminin doğru yapılması çok önemlidir. Hem bal kabağı hem de yeşil kabak ekiminde fide yapmaktan ziyade direkt olarak tohumu toprağa ekmek daha doğrudur. Ekim işleminden önce toprakta özel ocak adı verilen çukurlar açılır. Bu ocaklara tohumlar yaklaşık 10 cm derinliğinde ekilmelidir.
Kabak ekiminin doğru toprakla yapılması da önemli bir noktadır. Ekim yapılmadan önce açılan çukurlara organik gübre dökülmelidir. Bununla birlikte toprak ısısı en az 10-20 derece olmalıdır. Ayrıca toprağa yerleştirilen tohumlar arasında en az 30 cm ölçüsünde mesafe bırakılmalıdır. Bu kabakların daha iyi gelişmesini sağlayacaktır.
Kabak Tohumu Çimlenme Süresi Nedir?
Kabak tohumu doğru koşullarda ekildiğinde çimlenmesi bir hafta içinde olacaktır. Bu süre mevsim durumu ve hava sıcaklığına göre 10 güne kadar uzayabilir.
Kabak Tohumu Kaç Günde Bir Sulanır?
Kabak tohumları ekildikten sonra toprak devamlı nemli tutulmalıdır. Fakat aşırı sulanması, bitkide çürümeye yol açar. Tohumun sulanma zamanını anlayabilmek için sabah ve akşam üzeri çıkan yaprakların nasıl olduğuna bakılması gerekir. Eğer yapraklarda sönme ya da sarkma varsa bitkinin suya ihtiyacı var demektir. Hava koşulları dikkate alınarak ortalama 3-4 günde bir sulama yapılmalıdır.
Kabak Hasadı Nasıl Yapılır?
Kabak tohumları yetiştikten sonra fide halini alır. Oluşan bu fidelere doğru bakım yapıldığında 4-8 gün içinde kabaklar görülmeye başlayacaktır.
Büyüyen kabakların hasadı sabah veya akşam saatlerinde yapılmalıdır. Eğer bu süre uzatılırsa bitkide yaşlı yapraklar oluşur ve bakımı zorlaşır.
Kabak hasadı mutlaka yağışlardan önce yapılır.
Hasat yapılırken bıçak kullanılmalı ve sap kısımları koparılmamalıdır. Toplama işlemi tamamlandıktan sonra kuruyan dallar ve çiçekler toplanır. Kalitesiz ürünler ayrılır. Toplanan kabaklar serin ve kuru yerlerde muhafaza edilmelidir.
Muhafaza edilen yerin sıcaklığı 10-20 derece arasında ve nem oranının %50-60 derece arasında olması gerekir. Ayrıca hasadı yapılan ürünler kesinlikle üst üste yığılarak depolanmamalıdır. Bu ürünün yumuşamasına ve çürümesine yol açacaktır.
Sıkça Sorulan Sorular
Kabak Tohumu Kaç Günde Çıkar?
Kabak tohumu ortalama 10 gün içinde çıkar.
Türkiye’de Kabak En Çok Hangi Bölgede Yetişir?
Kabak bitkisi Türkiye’de en çok İç Anadolu Bölgesi’nde yetişmektedir.
Kabak Güneşi Sever mi?
Kabak bitkisi mutlaka güneş gören bir alana dikilmelidir. Bu sayede daha çok verim alınacaktır.