Kaburga; göğüs kemiği ve omurlar ile bağlantılı bir yapıda olan ve 24 adet yassı kemikten oluşan kemikler bütünüdür. Kaburgalar dışarıdan gelecek olan tehlikelere karşı organları büyük oranda korumaktadır. Kalp ve ciğerleriniz işlevlerini rahatça yerine getirmek için kaburgalardan oluşan göğüs kafesine ihtiyaç duyar. Peki, kaburgalar ezilirse ne olur? Kaburga ezilmesi ne kadar sürede iyileşir?
Kaburgalar bazen darbe ve kazalar sonucu incinme, ezilme ve kırılma durumlarıyla karşı karşıya kalmaktadır. Darbeye maruz kalınmasa da ters bir hareket yaptığınız durumlarda da acı hissedebilirsiniz. Kaburga ezilmesi belirtileri bu acı hissinin geçmemesi ve nefes almada güçlük oluşturması ile ortaya çıkabilir. Böyle bir durumla karşılaştığınızda mutlaka doktora başvurmalısınız.
Rahatsızlıklarda bir uzmandan destek almak, yaşadığınız ağrı ve acının sebeplerini size net olarak gösterecektir. Eğer ciddi bir durum varsa doktorunuz uygulayacağı tetkik ve tedaviler ile bu durumu kontrol altına alacaktır. Zedelenme ve incinme oranınıza göre tedavilerde farklılıklar olması gayet olağandır. Kemik hasarları ciddi ve önemsenmesi gereken bir konu olduğu için tedavi uygulamalarına tam uyum göstermek önemlidir.
Şişlik ve morluk gibi belirtileri beraberinde getiren kaburga ezilmeleri, hafif düzeyde dahi olsa da iyileşme süreci iki ila üç haftayı bulabilmektedir. Ağır yaralanmalarda ise görülen semptomların süresi sekiz haftayı aşabilir. Kırıklar ile oluşan zedelenmeler, sigara içen ve öksürük oranı fazla kişilerde kemiklerin kaynama süresinin uzamasına sebep olmaktadır.
Kaburga İncinmesine İyi Gelen Uygulamalar Nelerdir?
Kaburga incinmelerinde hareket kabiliyeti kısıtlanmakta ve bazen ağrıların düzeyi artabilmektedir. “Kaburga incinmesine ne iyi gelir?” sorusu; bu rahatsızlığı yaşayanların oldukça merak ettiği bir konudur. İlk aşama olarak, tedavi için mutlaka profesyonel destek almanız gerektiğini hatırlatmakta fayda var. Alternatif tedavilerin destekleyici özelliklerinden faydalanmadan önce gerçek bir tedavi almak; riski yüksek olan kaburgalar için büyük önem arz ediyor. Ağrılara iyi gelen bazı uygulamalar:
- Doktorunuzun verdiği ilaçları kullanırken ağrılarınız devam ediyorsa, ağrıyan kısımlara buz tedavisi uygulayabilirsiniz. İyileşme süreçlerinde destekleyici olduğu bilinen buz, şişme ve ağrılara oldukça iyi gelmektedir.
- Ezilmeler için ılık duş ve nemli bez ile yapılan kompresler faydalı olmaktadır.
- Bolca dinlenmek ve yarım dik pozisyonda uyumak, hareketlerdeki zorlanmaları azaltacaktır.
- İyileşme süreçlerinde üst solunum yolu enfeksiyonlarından korunmaya özen göstermek gerekmektedir.
- Karın kaslarınızı ve diğer kaslarınızı zorlamak, ağrılarınızı arttıracağı için bu durumdan kaçınmalısınız.
Bu uygulamalar sayesinde iyileşme sürecinde ağrılarınızı mümkün olduğunca azaltabilirsiniz.
Kaburgalarınızı Sarmaktan Kaçının
Kaburga tedavilerinde eski dönem uygulamaları arasında yer alan göğüs kafesi bölgesini bandaj ile sarma işlemini kesinlikle uygulamayınız. Bandaj ile bölgeyi sıkıştırmak nefes alımlarında yaşanan zorluğu arttıracaktır. Daha yüzeysel hale gelen nefes alımları, ciğerlerinizde çeşitli tahribatlara neden olur ve ardından zatürre gibi rahatsızlıklar yaşayabilirsiniz. Özellikle yaşı ilerlemiş hastaların bu yöntemden uzak durmaları solunum rahatsızlıklarının artmasına engel olacaktır.
Artık yeni dönem tedavi yöntemlerinde sargı ile sarma yöntemi önerilmiyor. Güçlü ağrı kesicilerin olması ve iyi geldiği anlaşılmış yatış pozisyonları sayesinde ağrıların etkisi oldukça azaltılmaktadır. Egzersiz uygulamaları hakkında da bilgi edinmek, bu süreçte işinizi kolaylaştırabilir. Aslında kaburga ezilmesi durumunda çok fazla egzersiz önerilmemektedir.
Dinlenmek, en iyi tedavi yöntemlerinden biri olduğu için kendinizi yormanız ağrılarınızın geçmemesine sebep olacaktır. Bu yüzden iyileşme süreciniz yavaşlayabilir. Ancak çok fazla yatmak canınızın sıkılmasına sebep olabileceği için bu süreçte gerinme egzersizleri sizi rahatlatacaktır. Aynı zamanda nefes egzersizleri yapmak, ağrılarınız yüzünden yüzeysel nefes alımların zararını azaltmanıza fayda sağlayacaktır.
Kaburgalarda yaşanan sorunlardan bir diğeri olan iki kaburga arası sertlik hakkında detaylar için: İki Kaburga Arasında Sertlik Neden Olur?
Sıkça Sorulan Sorular
[toggle title=”Kaburga Ağrısı İçin Hangi Doktora Gidilmeli?” state=”close”]Kaburga ağrısı hissedildiği zaman mutlaka uzman hekimlere görünmek gerekir. Nöroloji ve ortopedi bölümlerine başvuru yapılmalıdır. [/toggle]
[toggle title=”Öksürürken Kaburga Kırılır mı?” state=”open”]Orta yaş sonrası kişiler için öksürürken kaburga kemiklerinin çatlama ve kırılma ihtimali bulunmaktadır. Öksürme esnasında göğüs kafesi alt kaburgalarının yan kenarları zarar görebilmektedir.[/toggle]
[toggle title=”Düşünce Kaburga Kırılır mı?” state=”close”]Sert ve aynı zamanda esnek olan kaburga kemiklerinin kırılıp kırılmayacağı çarpmanın şiddetine göre değişmektedir. [/toggle]