Ne, Ne Değildir?

Kahvesiyle Ünlü Ülkeler

kahvesiyle ünlü ülkeler

İçeriğindeki kafeinin etkisiyle enerjik ve uyanık olmamızı sağlayan kahve, 17. yüzyıldan sonraki yayılışıyla her ülkede farklı bir kültürel kodlamayla tüketile gelmiştir. Dünyanın her yerinde farklı bir yapıya ve karakteristiğe bürünen kahvenin kültürlerdeki yerine ve tüketim biçimine odaklanacağımız yazımızda 15 farklı ülke ve kahve kültürünü inceleyeceğiz. Kahvenizi hazırladıysanız işte sizin için derlediğimiz kahvesiyle ünlü ülkeler…

1200 yıllık tarihiyle insanlık tarihinde önemli bir yer edinmiş olan kahve, ilk olarak Habeşistan’ın Kaffa bölgesinde ortaya çıkmıştır. Kahve çekirdeklerinin günümüze uzanan yolculuğu oldukça dikkat çekicidir. Uzun yıllar boyunca sadece belli bir bölgede kalan kahve; Önce meyve olarak Etiyopya’da sonra da içecek olarak Arabistan’da yaygınlaşmış ve ancak 17. yüzyılda tüccarlar tarafından Avrupa’ya kadar ulaştırılmıştır.

Türkiye: Yorgunluk Kahvesi

Türk kahvesi
Türk kahvesi

Türkiye’de dilimize genellikle yorgunluk kahvesi olarak yerleşen Türk kahvesi, soluklanmak için durakladığımız kahvehanelerde ya da misafirliğe gittiğimiz evlerde sıkça ikram edilen bir kahve türüdür. Gerek isteğe göre değişen şeker miktarı gerekse keskin kokusuyla dimağımızda hoş bir duygu bırakan Türk kahvesi, bugün yurtdışına da ihraç edilen ve aranan bir lezzettir.

Kültürel olarak kız isteme merasimleri ve kahve falıyla özdeşleşen bu kahve türü, özellikle acımsı tadıyla sevilerek içilir. Kırk yıllık hatırla anılan Türk kahvesi, dünyanın en ince öğütülen kahveleri arasındadır.  Türk kahvesi, gerek kahve öncesi ağzın yeni lezzete alıştırılması gerekse telvenin giderilmesi için bir bardak su ile beraber ikram edilir. Bazı durumlarda nane likörü ya da acıbadem likörü de türk kahvesinin yanında tercih edilebilmektedir.

Almanya: Alkolle Harmanlanan Bohem Lezzet

Pharisaer
Pharisaer

Almanya’nın kendi kültürüyle harmanlayarak sunduğu ve farklı biçimlerde ikram edilebilen Pharisaer, ülkenin kökenini ve kültürünü oldukça yansıtan bir lezzet olarak biliniyor. Alman bohem tarzıyla örtüşen bir yapıya sahip Pharisaer kahvesi, özellikle sert alkollü içeceklerle birlikte sunulmaktadır. Kahveye yapısı bakımından oldukça yakışan rom, en çok tercih edilen alkollü içeceklerden biridir. Almanya’da tüketimi yaygın olan ve sevilen bazı kahve türlerini ve servis şekillerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

  • Pharisaer: Alkollü içeceklerle beraber servis edilen sert ve keskin kokulu kahve türü.
  • Filtre Kahve: Almanya’da tüketimi yaygın olarak görülen filtre kahve, özellikle rom ve krema ile beraber servis edilir.
  • Eiskaffee: İngilizce ice coffee olarak bilinen bu kahve türü, soğuk ve özellikle buzlu olarak tercih edilen kahve çeşididir. Eiskafee, Almanya’nın özümsediği lezzetlerden biridir.

Meksika: Cafe de Olla

Cafe de Olla
Cafe de Olla

Meksika kendine has kahvesi Cafe de Olla ile özdeşleşmiştir. Kültürel yapısında oldukça önemli bir yere sahip olan bu kahveyle Meksika özel olarak üretilen kil kaplar içerisinde hazırlanıyor ve özenle pişiriliyor. Belirtilen bu kil kaplar, özel olarak çömlekçi ustaları tarafından üretiliyor. Bu nedenle Meksika’nın bu değerli ve lezzetli kahvesi, çömlek kahvesi olarak da anılıyor.

Cafe de Olla, özellikle hoş kokusu ve yumuşak içimiyle bilinir. Kahve, kendine has kokusunu tarçından almaktadır. Ayrıca içinde bulunan piloncillo adlı şeker de lezzetinde büyük rol oynamaktadır.  Kültürel olarak da ikram edilişi Türk kahvesine benzetilen kahve, genelde kırsal kesimlerde tercih edilmektedir.

İtalya: Geleneksel Kahve Düşkünlüğü

Affogato
Affogato

Kahvenin geleneksel olarak kodlandığı en eski yerlerden biri olan İtalya, kahveye olan düşkünlüğüyle bilinir. Kahvenin yanında adından sıkça söz ettiren İtalya, yabancı ülkelerin ya da markalaşmış kahve ürünlerinin tercih edilmediği bir yer. Dışarıdan gelen kahvelerle kültürünü dönüştürmemeye kararlı görünen İtalya, aksine kendi kahve ürününü yurt dışına pazarlamak konusunda oldukça iyidir.

İtalya adı özellikle dünyaya yayılan ve yaz aylarında çokça tüketilen affogato adlı kahve türüyle anılmaktadır. Affogato, kahveli dondurma olarak da bilinen bir kahve türüdür. Affogato, dondurma üzerine kahvenin ilave edilmesiyle servis ediliyor. Dondurmalı kahveden de anlaşılacağı gibi İtalya’da genellikle ılık ya da soğuk kahve tercih edilmektedir.

İrlanda: Irish Coffee

Irish Coffee
Irish Coffee

İrlanda kültürüyle harmanlanmış özel tarif bir kahve olarak Irish Coffee, hem sıcak hem de viski ile beraber servis edilen yakıcı bir kahve. Soğuk bir iklime sahip olan İrlanda’da sıcak içeceklerin tüketimi hali hazırda yaygınken Irish Caffee, sıcak kahvenin üzerine İrlanda viskisi eklenerek daha da yakıcı hale getiriliyor. Kahvenin en üst tabakasına da krema yerleştirilerek servis ediliyor.

Irish Coffee’nin en güzel özelliklerinden biri de isteğe göre istenilen yerde yapılabilmesidir. Instant kahve ya da filtre kahveden elde edilen sıcak kahveye Irish viski ya da elde bulunan herhangi bir viski ile kolayca hazırlanabilmesidir. Krema ile de süslenince ağzınıza layık bir Irish Coffee elde edebilirsiniz.

Avusturya: Kahve Yolu

Wiener Melange
Wiener Melange

Avrupa’da kahve kültürünün taşıyıcılarından biri olan Avusturya, kahve kültürü konusunda oldukça kaliteli bir ülkedir. Kahvenin Avusturya yolculuğu, ise 17. Yüzyılda doğrudan Osmanlı toprakları üzerinden gerçekleşmiştir. Viyana’daki kültürel atmosfer de büyük oranda kahve ile şekillenmiş ve bugünkü haline ulaşmıştır.

Avusturya’daki kahve popülasyonu ise özellikle espresso üzerinden gelişmiştir. Espresso ve türevleriyle şekillenen kahve çeşitleri ülkenin genel kahve tercihini şekillendirmiştir.  Özellikle espresso, cappuccino gibi kahvelerin ağırlıklı olarak tüketildiği Avusturya, kendine özgü kahveleriyle de adından söz ettirir. Avusturya’nın kendine has kahve türlerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

  • Wiener Melange: Süt köpüğüyle servis edilen bir tür espresso olarak bilinir.
  • Kaffee Brauner: Kaffee Brauner, Türk kahvesi gibi su ile birlikte servis edilen ve damakta uzun süre tat bırakan bir kahvedir.

Küba: Küba Yudumu

Cafe Cubano
Cafe Cubano

Birbirinden farklı kültürel ürünlere ev sahipliği yapan Küba, kahve konusunda da kendine has çözümlere sahiptir. Küba kahvesi ya da yerel dille Cafe Cubano olarak anılan ve farklı isimlerle de bilinen espresso türü, oldukça eski ve köklü bir lezzet sunuyor.  Küba kahvesi; Küba yudumu, Küba shotı, Cafecito olarak da anılmaktadır.

Küba kahvesi eski tarihlerde kahvenin pişirilip tül yardımıyla süzülerek yapılan bir kahve olarak bilinir. Bu uygulama, kahve makinelerinin bulunmasından çok önce bulunmuş ve uzun yıllar uygulanmış bir yöntem olarak bilinmektedir. Genellikle sert ve acı olarak servis edilen Küba kahvesi, seker kamışı ile beraber servis edilmektedir.

İsveç: Kahve Bahane

Fika
Fika

İsveç, dünya genelinde birçok ülkeye kahve ihracatı yapan ve kahveyle özdeşleşmiş bir ülke olarak bilinir. Dünyanın en kaliteli kahvelerinin İsveç’te üretilip dağıtıldığı hemen herkesçe bilinmektedir. Kalitesi ve lezzetiyle bilinen İsveç kahvesinin yanı sıra İsveç’te kahve içme kültürünün yeri de bir başkadır.

Kahve bahane sözünü daha anlamlı bir hale getiren İsveç, kahvenin yanında yapılan muhabbetin en kıymetli sayıldığı ülkelerden biridir. İsveç’in en sevilen ve muhabbetin eşliğinde tercih edilen kahvesi ise Fika olarak bilinen nefis kahvedir. Sade ve kahvenin tadını sonuna kadar hissettiren Fika’nın yanında başka yardımcı bir içecek ise genellikle kullanılmamaktadır.

Portekiz: Yumuşak İçimli Kahvenin Adresi

Galao
Galao

Portekiz, kendine özgü birden fazla kahve çeşidine sahip bir ülkedir. Özellikle yumuşak ve espressoya benzer özellikler taşıyan kahve çeşitleriyle bilinen Portekiz, kahve kültürüyle şekillenmiş bir geleneksel yapıya sahiptir. Portekiz’in kendine has usullerle servis edilen kahve türlerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

  • Bica: Portekiz’e özgü ve espresso benzeri bir kahve olan bica, İtalya kökenli espressonun daha yumuşak bir halidir. Portekiz’deki kavurma yöntemleri ile bica ağır ağır demlenerek fincana süzülen lezzetli bir kahvedir.
  • Galao: Hafif içimli Portekiz kahvesinin üzerine süt ilave edilerek servis edilmesi halinde ortaya çıkan yumuşak içimli sütlü bir kahve türüdür.
  • Cimbalino: Portekizlerin kahveyi daha ağır hissetmek için yaptıkları daha sert bir kahve türüdür.

İspanya: Muhabbet Şahane

Cafe Carajillo
Cafe Carajillo

İspanya, birlikte vakit geçirip sohbet etmeyi ve kahveyi muhabbetlerine bahane yapmayı seven insanların ülkesidir. Vakitlerinin çoğunu kalabalık ortamlarda bir arada geçiren İspanyol halkı, kahveye büyük bir ciddiyetle yaklaşır. Oldukça yoğun kahve tüketimiyle bilinen İspanya, günün her saatine uygun bir kahve seçenekleri bulunuyor. İspanya’nın kahve çeşitlerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

  • Cafe Carajillo: İspanyolların daha ziyade akşam saatlerinde içmeyi tercih ettiği Cafe Carajillo, oldukça ağır bir kahve türü olarak bilinmektedir. Akşamüstü muhabbetlerini süsleyen bu kahvenin içerisine; konyak, viski, rom gibi içkiler de ilave ediliyor.
  • Cafe Bombon: Cafe Carajillo’ya göre daha yumuşak içimli bir kahve olan Bombon, günün her saatinde tercih edilebilen bir kahvedir.

Fas: Baharatla Bezeli Bir Kahve Hayal Edebilir misiniz?

Fas kahve
Fas kahvesi

Fas özellikle her alanda olduğu gibi kahvede de baharatı seven ve bu özelliğiyle dünyaya nam salan bir ülkedir. Fas mutfağını her anlamda şekillendiren baharat kullanımı, kendini kahvelerde de göstermektedir. Kulağa garip gelse de kahve ile harmanlanan baharatlar, usta ellerde kıvamını buluyor. Fas kahvelerinde tarçından karabibere, susamdan Hindistan cevizine birçok faklı baharat kullanılabiliyor.

Fas’ın hemen her sokağında bulunabilen baharatlı kahveler, çoğunlukla ustaların kendi karışımlarını ürettikleri farklı çeşitlerden oluşuyor.

Kenya: Dünyanın Kahve Merkezi

Kenya kahvesi
Kenya kahvesi

Kenya özellikle kahve turizmiyle adından söz ettiren bir ülkedir. Dünyanın her yerinden kahve içmek için Kenya’ya akın eden insanlar, kahve ithal etmek için de Kenya’ya başvuruyor. Özellikle kahveye kattığı tropikal havayla Kenya kahvesi dünyanın en çok tercih ettiği kahvelerden biridir. Kenya kahvesi yetiştirildiği toprakların etkisiyle limon ve bergamot aromatik esintisi taşımaktadır. Özellikle French press yöntemiyle pişirilmeye uygunluğuyla bilinen Kenya kahvesi, genellikle diğer kahvelere göre daha dayanıklıdır.

Kolombiya: Az ve Öz

Juan Verte
Juan Verte

Özellikle modern tarım ürünlerinin kullanılmadığı ve manuel yöntemlerin kahve üretimini şekillendirdiği Kolombiya, özellikle sunduğu kaliteli ürünlerle bilinmektedir. Üretim açısından büyük rakamlara ulaşamasa da kalite bakımından en iyi seçeneklerden biri olarak bilinen Kolombiya, dünyanın en kaliteli ürünlerini sunmaktadır. Arazi yapısı nedeniyle makineleşmeyi kabul etmeyen Kolombiya toprakları, kahve üretiminin doğal yollarla yapılmasına olanak sunmaktadır.

Kolombiya kahveleri farklı derecelerde ve kalitelerde sunulurken bu bölgeden elde edilen kahvelerin derecesine dikkat etmekte yarar vardır. Fuerte adıyla işaretlenmiş kahveler her ne kadar içimi yumuşak gibi görünse de yoğun tüketimde çarpıntıyla sonuçlanabilir. Kolombiya’nın en çok tercih edilen ve sevilen kahvesi ise Juan Verte olarak adlandırılır.

Norveç: Kahve Yapma Yöntemi Olarak Bozuk Para

Karsk
Karsk

Faslıların kahveye ekledikleri baharattan daha ilginç bir durum varsa o da Norveçlilerin kahveyi bozuk parayla ölçmesi. Kahveyi özellikle az kavrulmuş olarak tercih eden Norveçliler, kahvede meyvemsi tadı ve yumuşak içimi tercih ediyor. Norveç’in sunduğu kahve türlerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

  • Karsk: Karsk Norveççe enerjik, güçlü anlamında kullanılan bir kelimedir. Sıcak olarak servis edilen bir kahve kokteyli olan Karsk, fincanın tabanına yerleştirilen bozuk parayla yapılıyor. Yanlış duymadınız. Fincanın altına yerleştirilen bozuk paranın üzerine tamamen kapanacak şekilde kahve konur, ardından parayı yüzeye çıkaracak miktarda alkol eklenerek servis edilir.
  • Kokekaffe: Yapımı filtre kahveye ve yer yer de çaya benzeyen Kokekaffe, sıcak suya üstten eklenerek demlenen bir kahve türüdür. Damak tadına hitap eden kahve, hemen her yerde Norveçlilerin severek kullandığı bir üründür.

Etiyopya: Kahve Diyarı

Buna
Buna

Etiyopya kahvenin en eski diyarı olarak bilinmektedir. Dünyanın ilk kahvesinin elde edildiği bu ülkede meyvemsi ve yumuşak dokulu kahve üretimi gerçekleştirilir. Günümüzde de en yoğun kahve üretim ağına sahip olan Etiyopya’da milyonlarca insan kahve üretimi için çalışmaktadır. Ülkenin büyük oranda ekonomik geliri kahve ile sağlanırken Etiyopya kahvesi, dünya üzerindeki kahve ticaretinin %3’ünü oluşturur. Etiyopya, kahve üretiminde olduğu gibi tüketiminde de oldukça ön sıralarda durmaktadır. Dünyaya en kaliteli ve bol çeşitli ürünleri sunan Etiyopya, özel kahve pişirme yöntemleriyle de öne çıkıyor.

Buna adı verilen Etiyopya usulü kahve, cezveye benzer ancak daha geniş olan bir kap içerisinde kömürde pişiriliyor. Yine Türk kahvesi gibi küçük fincanlara konularak sunulan Buna, damakta müthiş bir lezzet bırakıyor.

Dünyanın çeşitli bölgelerinden farklı kahve çeşitlerini derlediğimiz yazımızla birçok farklı kültüre dokunduk. Üstelik biraz araştırırsanız ülkemizde çoğu kahve çeşidini bulabilir ve kendine has yöntemlerle pişirerek deneyebilirsiniz. Bütün bu tatları gidip yerinde tatmaksa elbette apayrı bir deneyim olacaktır.

Kahve içmeyi sevdiğiniz kadar şaraptan da hoşlanıyorsanız, Dünyanın En İyi Şarapları listemize de göz gezdirebilirsiniz.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir