Kalp krizi belirtileri hakkında bilgi sahibi olmadan önce kalp krizinin ne olduğunu bilmek daha doğru olacaktır. Böylelikle olası bir kalp krizi atağı sırasında neyle karşı karşıya olduğumuzu daha iyi biliriz.
Kalp Krizi Nedir?
Kalp krizi veya tıbbi adıyla miyokard enfarktüsü, kalbe giden kanın aniden ve ciddi şekilde azalmasıyla meydana gelen bir sağlık sorunudur. Kalp krizi sırasında, kalbe giden oksijen kesildiği için bu sorun, oksijen eksikliğinden ölüme neden olabilen tıbbi bir acil durumdur. Her yıl 1,1 milyondan fazla insan kalp krizi (miyokard enfarktüsü) geçirir. Ayrıca birçok insan için kalp krizi, koroner arter hastalığının ilk belirtisidir.
Kalp krizi ölüme neden olacak kadar şiddetli olabilir veya fark edilmeyecek kadar sessiz olabilir. Her beş kişiden birinde sadece hafif semptomlar görülür veya hiç semptom görülmez. Semptom görülmeyen vakalarda kalp krizi ancak bir süre sonra yapılan rutin elektrokardiyografi ile keşfedilebilir.
Semptomların kendini belli ettiği kalp krizi vakaları ise bazı işaretlerle anlaşılmaktadır. Kalp krizi sırasında hızlı önlem alabilmek için bu işaretlerin neler olduğuna birlikte bakalım.
Kalp Krizi Sırasında Ortaya Çıkan Belirtiler
Kalp krizi geçiren herkes aynı atak semptomlarına sahip değildir. Kalp krizi atağı sırasında kimi insan belirtilerin hemen hepsini gösterirken kimi hiçbirini göstermeyebilir. Ancak genel itibariyle atak sırasındaki belirtiler benzer şikayetlerden oluşmaktadır.
Kalp krizi geçiren her 3 kişiden 2’sinde, ataktan birkaç gün veya hafta önce:
- göğüs ağrısı,
- nefes darlığı,
- yorgunluk görülür.
Anjina (geçici göğüs ağrısı) olan bir kişi, daha çabuk yorulma belirtileri gösterebilir. Angina düzeyindeki her değişiklik ciddiye alınmalıdır.
Kalp krizi sırasında göğsün ortasında, sırtta, çene veya kollarda yayılabilen ağrı hissedebilir. Ağrı, yalnızca göğüste değil, tüm bu yerlerde hissedilebilir. Bazen ağrı, mide etrafına kadar inebilir. Ağrı anjina gibidir, ancak genellikle daha şiddetlidir. Ağrı anjinadan daha uzun sürer ve dinlenerek veya bir ağrı kesici alarak geçmez.
Kalp krizi geçiren her 3 kişiden 1’i göğüs ağrısı hissetmez. Göğüs ağrısı hissetmeyenler genellikle 75 yaş üstü kadınlardır.
Diğer yaygın semptomlar ise şunlardır:
- Baygınlık
- Ani terleme
- Mide bulantısı
- Özellikle yaşlılarda nefes darlığı
- Kalbin ağır çarpması
- Kalp krizi geçiren kişilerin %90’ından fazlasında görülen anormal kalp ritimleri (aritmiler)
- Bazen kalp krizinin ilk belirtisi olan bilinç kaybı
- Huzursuzluk, terleme, endişe ve artan stres
- Dudaklarda, ellerde veya ayaklarda mavilik
- Yaşlı insanlarda felce benzeyen semptomlar
Yaşlı insanların, özellikle kadınların, hasta olduklarını anlamaları veya tıbbi yardım almaları genellikle gençlerden daha uzun sürer. Bu sebeple yaşlılardaki belirtiler daha dikkatli değerlendirilmelidir.
Semptomların yanı sıra kalp krizinin erken saatlerinde, kalp üfürümleri ve diğer anormal kalp sesleri bir stetoskop aracılığıyla duyulabilir.
Ulusal Sağlık Sistemi tarafından hazırlanan bu çalışmaya mutlaka göz atın.
Kalp Krizi Nedenleri ve Risk Faktörleri
Kalp krizi (miyokard enfarktüsü) genellikle kalbin atardamarını tıkayan bir kan pıhtısından kaynaklanır. Arter, genellikle duvarlarındaki yağ birikintileri sebebiyle daralmıştır. Bu birikintiler yırtılabilir veya kırılabilir, kan akışını azaltabilir. Birikintiler, kanın trombositlerini yapışkan hale getiren ve pıhtı oluşturma olasılığını artıran maddeleri serbest bırakabilir.
Bazen kalbin içinde bir pıhtı oluşur ve sonrasında kalbi besleyen atardamarda sıkışır. Bu arterlerden birindeki spazm kan akışının durmasına neden olabilir.
Kanın düzensiz akışına neden olabilecek her şey kalp krizi riski oluşturmaktadır. Yanlış beslenme, genetik, sigara kullanımı bunlardan yalnızca birkaçıdır.
Kalp Krizi Teşhisi
Kalp krizi (miyokard enfarktüsü) yaşamı tehdit edebileceğinden, dikkate alınması gereken bir sağlık sorunudur. Özellikle göğüs ağrısı olan 35 yaşından büyük erkeklerin veya 50 yaşından büyük kadınların sağlık kontrollerine dikkat etmeleri gerekir. Tabii ki yukarıdaki belirtilerden her biri ya da yalnızca göğüs ağrısı her zaman kalp krizi anlamına gelmez. Kalp krizi, meydana geldikten sonraki birkaç saat içinde şu şekilde doğrulanabilir:
- Elektrokardiyografi (EKG)
- Kan testleri.
- Yukarıdaki testler yeterli bilgi vermezse ekokardiyografi yapılabilir.
Kalp Krizi Tedavisi ve Korunma Yolları
Kalp krizinden ölümlerin yarısı, semptomların başlamasından sonraki ilk 3 veya 4 saat içinde meydana gelir. Kalp krizi semptomlarının tıbbi bir acil durum olarak ele alınması çok önemlidir. Bu semptomları olan bir kişi, tıbbi personel eşliğinde bir ambulansla bir hastanenin acil servisine götürülmelidir.
Kalp krizi tedavisi ne kadar erken başlarsa o kadar iyidir. Genellikle kalp krizi geçiren bir kişiye oksijen verilir, bu da kalp dokusu hasarının daha az olmasına yardımcı olur.
Bir kişi semptomları erken fark ettiğinde ve acil tıbbi yardım istediğinde kalp krizinden kurtulma şansı artmaktadır.
Kalp kriziyle alakalı yapılabilecek en doğru şey tabi ki önlem almaktadır. Stres, alkol, sigara, dengesiz beslenme, uyku düzensizliği, öfke sorunu kalp krizi riskinizi arttırmaktadır. Tüm bunlarla birlikte kalp krizi riskini azaltmanın sizin elinizde olduğunu söyleyebiliriz.
Sağlıkla ilgili konular dikkatinizi çekiyorsa, Sağlık sayfamız içerisinde ilginizi çekecek çok sayıda başlık bulabilirsiniz.