Kapıya sıkışan parmağa ne iyi gelir? Tedavi yöntemleri nelerdir? Hiç bu soruların yanıtlarını araştırdığınız oldu mu? Bilindiği üzere parmaklar, gün içerisinde en çok kullandığımız organlardan biridir. El ve parmaklar ile yemek yeme, iş yapma gibi birçok eylem yapılır. Bu yüzden yoğun olarak kullanılan parmaklarımız, hasara, sıkışmaya ve darbeye karşı oldukça müsaittir.
Günlük hayatta başımıza gelen kazalardan biri de kapıya parmak sıkışmasıdır. Peki, herhangi bir hasar alması durumunda nasıl bir önlem alınmalıdır? Örneğin, kapıya sıkışan parmağa ne iyi gelir?
Öncelikle yaşanan kazanın büyüklüğü, tedavi aşamasında çok önemlidir. Parmağımız çok şiddetli darbe sonucu sıkıştıysa kırılmış olabilir. Böyle durumlarda mutlaka uzman bir doktora gidilmelidir. Ancak bölgedeki hasar ufak çaplı ise evde tedavi yöntemleri daha uygun olacaktır.
Kapıya Sıkışan Parmak için Tedavi Önerileri
Parmak sıkışması veya incinmesinin geçmesi için yapılan bazı tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Bu tedavi yöntemleri, doğru uygulandığı takdirde oluşan şikayetlerden kurtulmak mümkündür. Tedavi için başvurulan yöntemler genel olarak şunlardır:
Buz Uygulaması
Herhangi bir yere sıkışan parmağa hemen müdahale etmek çok önemlidir. Bununla ilgili uygulanabilecek en etkili tedavi yöntemlerinden biri sıkışan bölgeye buz uygulaması yapmaktır. Hasar gören bölgeye buz konulduğunda ağrı büyük ölçüde azalacaktır. Bunun yanında oluşacak şişlik ya da morarmanın önüne geçilecektir.
Ancak buz direkt olarak derinin üzerine temas etmemelidir. Havlu ya da poşet içinde sıkışan bölgeye uygulanmalıdır. Buzun deriye direkt olarak temas etmesi kılcal damarlara da zarar verebilir. Ara sıra buzu parmaktan çekip biraz bekledikten sonra tekrar konulması doğru olacaktır. Aynı zamanda buz tedavisi, 15- 20 dakika boyunca uygulanmalıdır. Bu işlem gün içinde birkaç kez yapılmalıdır.
Zeytinyağı
Sıkışma etkisi ile incinen parmağın iyileşmesine yardımcı olacak diğer tedavi yöntemi, hasar göre bölgeye zeytinyağı sürmektir. Darbe alan bölgeye zeytinyağı ile dikkatli ve yavaş bir şekilde masaj yapılarak kan akışı hızlandırılabilir. Zeytinyağı aynı zamanda iyileşme sürecini de hızlandıracaktır. Günde 1 kez yapılması önerilir.
Parmak Egzersizleri
Sıkışma sonrası hasar gören parmak birtakım egzersizlerle de iyileştirilebilir. Bunun için öncelikle parmaklarınızda bulunan yüzük gibi takılar çıkarılmalıdır. Daha sonra avuç yavaşça kapatılıp açıldıktan sonra parmakların alt kısmından üst kısmına doğru masaj yapılır. Bu egzersiz günde en az 3 kere tekrar edilmelidir. Parmak egzersizleri sıkışa bölgenin hızlı bir şekilde iyileşmesini sağlar. Ayrıca egzersiz sırasında stres topu kullanmak da etkili olabilir.
Aloe Vera Jel Tedavisi
Kapıya sıkışmış parmağa bir miktar aloe vera jel sürmek de etkili bir tedavi çeşididir. Sürülen jel yaklaşık 15-20 dakika boyunca bekletilir. Sonrasında durulama işlemine geçilir. Bu tedavi günde birkaç kez masaj eşliğinde yapılmalıdır. Çünkü aloe vera jel iltihap önleyici ve iyileştirici etkisi vardır.
Bandaj Tedavisi
Bandaj tedavisi, buz uygulaması sonrasında uygulanabilecek bir yöntemdir. Elastik bandaj şişen veya moraran parmağın üzerine sarılmalıdır. Ancak bandajın parmaktaki kan akışını etkilememesi için sıkı sarılmamalıdır. Eğer sarılan parmakta şişlik, ağrı ve morarma devam ediyorsa, mutlaka bir sağlık merkezine gidilmelidir.
Epsom Tuzu Tedavisi
Epsom tuzu tedavisi, hasar gören parmağın tedavisinde kullanılan yöntemlerden bir diğeridir. Büyük kap ılık su ile doldurulup içerisine iki tatlı kaşığı epsom tuzu ilave edilir. Tuz eriyene kadar güzelce karıştırılır. Kapıya sıkışan parmak hazırlanan tuzlu karışımın içinde 20-30 dakika bekletilerek tedavi tamamlanır.
Epsom tuzu tedavisi, günde en az 2 kez tekrar edilmelidir. Çünkü epsom tuzunun içerisinde kemiklere iyi gelen magnezyum maddesi vardır. Magnezyum sayesinde sıkışan parmaktaki şişkinlik, iltihap ve ağrı hızlıca azalacaktır.
İlaç Tedavisi
Eczanelerde bulunan ağrı kesici ve kas gevşetici özelliğe sahip kremler hasar gören bölgeye iyi gelecektir. Ancak bu kremler muhakkak doktor kontrolünden sonra kullanılmalıdır. İlaçların düzenli kullanılmasında istenilen etki kısa bir sürede kendini gösterecektir.
Parmak Sıkışması İyileşme Süresi Nedir?
Parmağın sıkışması sonrası bölgede kırılma veya ezilme gibi ciddi problemler görülebilir. Eğer hasar gören bölgede kırılma görüldüyse, mutlaka bir doktora gidilmelidir. Kırık tedavisinde hasar gören parmak alçıya alınır. Alçılama işleminden sonra bölgenin iyileşme süresi yaklaşık 5-8 hafta arasıdır.
Sıkışan parmakta kırık yoksa, düzenli olarak yapılan buz tedavisi en çok işe yarayan yöntemdir. Buz tedavisi ile birlikte darbe alan parmak en fazla 1 hafta içinde eski haline dönecektir.
“Tırnak morarmasına ne iyi gelir?” yazımıza da göz atabilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
Parmağın Kırık Olduğu Nasıl Anlaşılır?
Eğer parmakta şiddetli ağrı, şişme ve morluk varsa parmak kırılmış demektir. Tedavi mutlaka doktor kontrolünde yapılmalıdır.
Kırık Parmak Hareket Ettirilir mi?
Kırık parmağa gerekli tedavi uygulandıktan sonra bölge bandajla sarılır. Sarılı parmak yaklaşık 2 hafta hareket ettirilmemelidir.
Parmak Kırıkları Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Tedavi edilmeyen parmak kırıklarında daha sonra şekil bozukluğu, kavrama güçlüğü ve hareket kısıtlılığı gibi olumsuz durumlar görülebilir.