Evcil Hayvan

Kedilerde Sarılık Neden Olur? Ne Zaman İyileşir?

Kedilerde Sarılık Neden Olur? Ne Zaman İyileşir?

Evcil hayvan sahiplerinden kimilerinin aklından geçen sorular arasında “Kedilerde sarılık neden olur?” vardır. Bunun sebebini keşfedip kedilerini ve hatta kendilerini sarılıktan korumak isteyenlerin önce tam tanımı bilmesi gerekir.

Sarılık, belli koşullarda kedilerin maruz kalacağı bir semptomdur. Vücutta karaciğer tarafından işlenen bilirubin adlı pigmentler, ciltte ve göz aklarında sararma olarak kendini gösterir. Bu yazıda; kedilerde sarılığın ne olduğunu, belirtilerini ve tedavisini ayrıntılı bir şekilde okuyacaksınız. Kalan tüm sorularınızın cevabı da yine bu satırlar arasında olacak.

Kedilerde Sarılık Hastalığı Nedir?

Kedilerde sarılık, bir diğer adıyla ikterus, hayvanın belli bölgelerindeki renk kayıpları sonucunda sarı görünüme sebebiyet verir. Oriental Short Hair, Abyssinian, Siyam, Somali gibi ırklarda daha fazla görülmekle beraber tüm kediler bu semptom tehlikesiyle karşı karşıya kalabilir. Kedilerde karaciğer yetmezliği, safra kesesi rahatsızlıkları ve kan hücreleri problemleri sarılığa yol açabilir.

Bu başlık altında bilmeniz gereken ilk şey kedilerde sarılık hastalığı diye bir şey yoktur. Kedilerde sarılığa sebep olan bir veya daha fazla hastalık vardır. Sarılık, aslında bir belirtidir. Bu semptomu fark ettiğiniz anda dostunuzu acil olarak veterinere götürüp sebepleri hakkında bilgi almalısınız. Aksi takdirde kediniz sarılıkla boğuşurken hangi hastalığı yaşadığını bilemez ve tedavi ettiremezsiniz. İkterusun sebepleri aşağıdakilerden biri olabilir:

  • Karaciğer rahatsızlıkları: Karaciğerdeki hücrelere zarar veren, yok eden bir hastalık ya da yetmezlik durumu sarılığa sebebiyet verebilir.
  • Kan hücrelerinin yok olması: Karaciğerde veya kan damarlarında oluşan hemoliz; yaralanma, kaza gibi durumlarda ortaya çıkabilir. Bu durumlar sonucunda görülen hemolitik anemi, “Kedilerde sarılık neden olur?” sorusuna aradığınız cevabı verebilir.
  • Safra kesesinde kanal tıkanması: Kesedeki safranın ince bağırsağa taşınmasını sağlayan safra kanalı tıkanırsa kedilerde sarılık görülebilir.

Sarılık belirtisi gördüğünüzde şüpheleneceğiniz hastalıklar, yukarıdakiler olmalıdır. Ölümcül sonuçlara gidebileceği için sarılık belirtilerini fark ettiğiniz anda hayvan dostunuzu profesyonel bir ele teslim etmelisiniz.

Kedilerde Sarılık Belirtileri

Kedilerde Sarılık Neden Olur? Ne Zaman İyileşir?
Kedinizin sarılık olup olmadığını farklı belirtilere bakarak anlayabilirsiniz.

Kedinizde sarılık olup olmadığını anlamak için onu iyi gözlemlemelisiniz. İyi bakılan bir evcil hayvanda belirtiler erken görülür dolayısıyla da teşhis hayat kurtarıcı bir noktaya gidebilir. Kedilerde sarılık belirtileri aşağıdaki şekilde sıralanabilir:

  • Ateş
  • İshal
  • Kilo kaybı
  • İştahsızlık
  • Halsizlik
  • Dışkı ve idrar renginde farklar
  • Letarji
  • Kanama
  • Derinin görülen kısımlarında (diş eti, patiler vb.) ve göz içlerinde gelişen sararmalar
  • Davranış değişiklikleri
  • Sık sık su içme isteği
  • Mukozaların kuruması

Bu belirtilerden biri veya birkaçı kedinizde varsa bir veterinerle görüşmeniz sağlıklı olacaktır. Veteriner hekim, detaylı inceleme yaparak patili arkadaşınızı muayene eder. Böylece yapılan tenkitler sonrası hayvan dostunuzun neyi olduğu tespit edilip tedavi aşaması başlayabilir.

Kedilerde Sarılık Tedavisi

Kedilerde sarılık tedavisi için her şeyden önce sebep olan rahatsızlık bilinmelidir. Hangi hastalık yüzünden sarılık yaşandığını bildiğinizde tedavisi için de kolları sıvayabilirsiniz. 

Karaciğer, safra kesesi ve kan rahatsızlıklarının ilerleme ve boyutuna göre tedavi süreci değişir. Kimi rahatsızlıklarda evcil hayvanınızın klinikte müşahede altın kalması gerekebilir. Bu sürenin uzunluğu da iyileşme sürecinin gidişatı belirler.

İlaç tedavisinin uygulanabileceği rahatsızlıklarda dozu, süreyi tamamen veteriner hekimin inisiyatifine bırakmalısınız. Kendi kendinize yapacağınız doz aşımı veya azaltması, ilacı kesmek gibi durumlar kedinizin hayatına mâl olabilir.

Eğer safra kesesinin alınması gerekirse ameliyat olmalıdır. Herhangi bir kitle oluşumunda da yine cerrahi müdahale gerekebilir. Müdahale sonrasında ortaya çıkabilecek komplikasyonlara karşı bir süre klinikte kalabilir.

Sebep ne olursa olsun sarılık geçiren kedilerin iyi bir beslenmeye, sakin bir eve, varsa ilaçlarını düzenli kullanmaya ihtiyaçları vardır. Kendisi bu işleri tek başına yapamayacağı için sahibinin ilgisine ve şefkatine ihtiyaç duyar.

Kedilerde Sarılık Ne Kadar Sürede İyileşir?

Kedilerde sarılık belirtileri ve tedavisi hakkında bilgi sahibi olduktan sonra hayvanseverlerin aklında yine de cevaplanmamış sorular kalabilir. Peki, “Kedilerde sarılık ne kadar sürede iyileşir?” diye düşünüyorsanız bu zaman dilimi değişebilir.

İyileşme, bir süreç olacağından ve her hastalıkta durum farkları bulunduğundan net bir süredense ortalama zamanlar biçilebilir. Erken ve doğru bir teşhis yapıldığında kedinizin iyileşme süreci kısalacaktır. Bu iyileşme süreci, hem sarılıkta hem de halihazırda sarılığa sebep olan hastalığında da aynı şekilde görülür. 

Doğru müdahalelerle kediler, 5 ila 8 gün arasında sarılık semptomundan kurtulurlar. Bu sürenin kısalması için tek etken, evdeki düzgün bakım değildir. Aynı zamanda kimi kedi cinsleri nispeten daha dayanıklı bir yapıya sahip olduklarından daha hızlı iyileşebilirler.

Evinde birden fazla kedi besleyen hayvan sahiplerinin aklına doğal olarak “Kedilerde sarılık bulaşıcı mı?” sorusu gelmiştir. Kimi insanlar kendine bulaşma riskinden de korkabilir. Bu noktada öncelikle sarılık hastalığı diye bir kavram olmadığından bulaşıcı olan o değildir. Sarılık, bulaşıcı özelliği olmayan bir hastalığın sonucuysa hiçbir sıkıntı yaşanmaz.

Semptomun altında yatan hastalık, eğer bulaşıcıysa o zaman sarılık da bulaşıcıdır. Ancak sadece ten tene değmesiyle sarılığın altında yatan hastalıkların geçme olasılığı düşük olduğundan bulaş riski de azdır. Tüm bunlara karşın kendinizi ve diğer evcil hayvanlarınızı koruma altına almanız gerekir.

Kediniz için kaygıya kapılmadan önce tüm bu süreçleri doğru yönettiğinizden emin olmalısınız. Belirtileri, kedilerde sarılık tedavisi aşamalarını ve doğru bakımı öğrendiğiniz takdirde dostunuz sizin de desteğinizle iyileşip eski haline dönecektir.

“Kedi yatağa neden işer?” yazımız da ilginizi çekebilir.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir