Ne, Ne Değildir?Sağlık

Küba Kanser Aşısı Nedir?

Küba kanser aşısı

Kanser tedavileri, modern tıbbın gelişimiyle büyük oranda verim ve çeşitlilik kazanmıştır. En yaygın olan kanser tedavi yöntemleri cerrahi, kemoterapi ve radyoterapidir. Bunlara alternatif olarak kliniklerde üzerinde çalışılan deneysel biyolojik tedaviler de mevcuttur. Bunlardan en çok ses getireni Küba’nın kanser aşısı çalışmalarıdır. Peki Küba kanser aşısı nedir?

Küba Sağlık Bakanlığı 2015’ten beri CIMAvax EGF adı verdikleri kanser aşısını, tamamen ücretsiz şekilde kanser hastası olan yurttaşlarına ve gelen turistlere uyguluyor. Aşının temel prensibi, vücudun immün sistemi olarak da adlandırdığımız bağışıklık sistemini harekete geçirerek kanser hücrelerini uyarması şeklindedir.  Bu tedavi yöntemi için daha önce başta Türkiye olmak üzere dünyanın birçok ülkesinden kanser hastası Küba’ya giderek kendilerine umut aradılar. Son zamanlarda çıkan haberlere göre artık aşı için Küba’ya gitmeye gerek kalmayacak. 2019’da gündemde olan konuya ilişkin bilgiyi Fitoterapi ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Canfeza Sezgin verdi. Prof. Dr. Sezgin, Sağlık Bakanlığı’nın aşılar ile ilgili olarak Küba ile koordineli bir şekilde çalışma yürüttüğünü, aşının artık Türkiye’de de olduğunu bildirdi.

Küba Aşısı Hangi Kanser Türlerini Tedavi Ediyor?

Tedaviyle ilgili en önemli detaylardan birisi kuşkusuz ki Küba aşısının hangi kanser türleri kapsamında uygulandığıdır. Prof. Dr. Sezgin bu soruya, “Aşının en çok etki ettiği hastalık grubunun akciğer kanseri hastaları olduğunu fakat tüm tedavi yöntemlerinin uygulandıktan sonra ileri evre ya da lokal ileri evrede olan diğer kanser hastalarına da reçete yazılarak uygulanabildiği” şeklinde açıklık getirmiştir.

Kanser türleri konusunda yapılan çalışmalar üzerinde, dünyada sağlık hizmetini tamamen ücretsiz sağlayan tek ülke konumunda olmayı başaran Küba, bu konuda başarılı bir istatistik de taşıyor.

kuba-kanser-asisi-nedir
Küba kanser aşısı, özellikle son dönemlerde Avrupa ve Amerika’da tedavi masraflarını üstlenemeyen kişilerin tercih ettikleri bir tedavi yöntemi olmuştur.

Küba Kanser Aşısı Yan Etkileri

Kanser aşısının günümüzde rağbet görmesinin başlıca sebebi bilinen kanser tedavi yöntemleriyle kıyaslandığında az yan etkiye sahip olmasıdır. Klasik kemoterapi yönteminin sonucunda meydana gelen olumsuz yan etkileri hepimiz bilmekteyiz. Bugüne dek ilacın enjekte edildiği cilt bölgesinde herhangi bir değişikliğe ya da olumsuz bir yan etkiye rastlanmadı. Bu konuya ilişkin olarak Prof. Dr. Sezgin, şu ifadeleri kullandı:‘‘Özellikle sosyal güvenlik kurumunun geri ödemesinde değil fakat bir tedavi alternatifi olarak yan etkisi az ve yaşlı hastalar dahil birçok hastada tıbbi tedavilerin yanında emniyetli bir şekilde kullanılabilecek tedavi seçeneği olarak önemli. İki haftada bir yaklaşık olarak beş doz yapıyoruz. Arkasından da ayda bir idame tedavisine geçiyoruz. En az bir yıla tamamlanıyoruz.’’

Kanser ile ilgili en ayrıntılı ve güncel bilgileri T.C Sağlık Bakanlığı’nın resmi sitesinden alabilirsiniz.

Küba Kanser Aşısı Maliyeti

Türkiye’de kanser hastaları için büyük bir umut ışığı olan kanser aşısı ne yazık ki herkesin ulaşabileceği bir meblağda değil. Prof Dr. Sezgin aşının bir tüpünün yaklaşık 2700 ile 2800 dolar arasında değiştiğini belirtti. Ancak ilerleyen dönemlerde aşının kullanımının yaygınlaşmasıyla bu fiyatın düşebileceğini belirttti. 2 haftada bir alınan bu ilaç totalde hastaya 5 kere uygulanıyor. Bu noktada hastanın kanser ilacı için ödeyeceği toplam ücret 13500 ile 14000 dolar arasında değişiyor. Şu anda maalesef Sosyal Güvenlik Kurumu bu ilacın masrafını karşılamamaktadır. Hepimizin beklentisi bu durumun değişmesi, CIMAvax EGF isimli ilacın ulaşılabilirliğinin artmasıdır. Bu sayede kanser hastalarının en iyi şekilde tedavi görme olanağına kavuşmasıdır.

Türkiye’de tıp eğitimi başta olmak üzere birçok eğitim alanında yaşanan revizyonlar sonucunda meydana gelen değişim maalesef hastaların tedavi istatistiğini de etkilemeyi başarmıştır. “Küba Kanser Aşısı Nedir?” başlıklı yazının ardından, konu hakkında detaylı bilgiyi “Değişen Eğitim Sistemi Geriliyor mu?” başlığından takip edebilirsiniz.

Shares:

3 Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir