Sağlık

Kulak Sağlığını Korumak için Neler Yapmalıyız?

Kulak sağlığını korumak için neler yapmalıyız

İşitme duyusu ve kulak sağlığı insanların hayatlarını devam ettirebilmeleri için fazlasıyla gereklidir. Bu nedenle kulak sağlığının korunması konusunda dikkatli olunmalıdır. Kulağın zarar görmemesi için birtakım şeylerden kaçınılmalıdır.  Peki, kulak sağlığını korumak için neler yapmalıyız? Aşağıda detaylara değindik.

İşitme Kaybı Neden Olur? Tedavisi Var mıdır?

İşitme Kaybı Neden Olur
İşitme kaybına pek çok neden yol açabilir.

İşitme kayıplarının birçoğunun nedeni doğumsaldır. Doğumsal işitme kayıpları çocuklarda konuşma yeteneğinin de kazanılamamasına neden olur. Bu şekilde yaşanan işitme kayıpları hem çocuk hem çocuğun ailesi hem de toplum için büyük sorunlara yol açabilir. Bu nedenle işitme kaybı sorunlarının en erken şekilde fark edilmesi ve kaybın düzeltilmesi için yapılması gereken her şeyin vakit kaybedilmeden eksiksiz bir şekilde yapılması fazlasıyla önemlidir.

Doğumsal olmayan işitme kayıpları da insanlarda görülebilir. Bu işitme kayıpları birçok hastalık sebebiyle ortaya çıkar. Hafif derecede kendini gösteren işitme kayıpları bile hastaların hayatlarını olumsuz yönde etkileyebilir. Özellikle dış kulak yolu enfeksiyonları hastaların hayatlarının kalitesini önemli derecede etkiler. Hem işitme kaybına sebep olur hem de hastalarda ağrı belirtileri verirler.

Orta kulak iltihabı da işitme kaybı ve ağrıya sebep olan bir diğer hastalıktır. Sık sık kendini tekrarlayan akut orta kulak iltihaplarının ve tedavisi gerçekleştirilmemiş kronik orta kulak iltihaplarının kulağın sahip olduğu anatomik özellikler sebebiyle iç kulak iltihabı, yüz felci gibi olaylara, bunun yanında beyin-beyincik apseleri, menenjit gibi insan hayatını tehdit eden durumlara sebep olma ihtimalleri vardır. Bu tehlikeli ihtimal sebebiyle hızlı ve etkili bir şekilde tedavi gerçekleştirilmesi çok önemlidir.

Kulak Sağlığı için Yapılması Gerekenler

Kulak Sağlığı için Yapılması Gerekenler
Kulak sağlığını korumak için düzenli olarak doktor kontrolü aksatılmamalıdır.

Kulağımızın sağlığı hepimiz için oldukça önemli olduğundan “Kulak sağlığını korumak için neler yapmalıyız?” sorusuna sıklıkla cevap aranır. Kulak sağlığı için yapılması gerekenler şu şekilde sıralanabilir:

  • Kulaklarınızı her zaman temiz tutmaya özen gösterin. Temiz tutmaya çalışırken keskin nesneleri kulağınıza sokmamaya dikkat edin.
  • Aşırı gürültünün bulunduğu ortamlarda uzun süre bulunmaktan kaçının. Gürültüden mümkün olduğu kadar uzaklaşmaya çaba gösterin.
  • Kulağınız ile ilgili herhangi bir konuda şikayetiniz, rahatsızlığınız olduğunda hastaneye gitmek ve doktora görünmek konusunda vakit kaybetmeyin. En küçük şüphenizde gidebileceğiniz en kısa sürede doktora gidin. Doktora gidebileceğiniz zamana kadar kulaklarınızı dışarıdan gelebilecek darbelerden korumaya özen gösterin.
  • Aniden aşırı derecede basıncının meydana geldiği bir ortamda bulunuyorsanız hızlı bir şekilde ağzınızı açın. Aşırı basıncın meydana geldiği ortamlarda patlama olması gibi durumlar örnek gösterilebilir.
  • Kulaklarınızın ıslanmamasına ve ıslansa bile uzun süre ıslak kalmamasına dikkat edin. Islanmış kulaklarınızı, suyu kulak zarınıza kaçırmamaya özen göstererek dikkatlice kurulayın.
  • Birdenbire, sebepsiz yere kısa süreli de olsa işitme kaybı ya da kulak çınlaması yaşadığınız takdirde hemen tıbbi yardıma ulaşmaya çalışın.
  • Kulak ağrısı, akması gibi durumları ihmal etmeyin. Bu tarz durumlar dış kulak yolu iltihabı belirtileri arasında yer alır.
  • Kulaklık kullandığınız zamanlarda ses seviyesini maksimum 90 desibele çıkartın ve kulaklıkları 2 saatten uzun bir süre aralıksız kullanmamaya özen gösterin.
  • Kirli olduğundan şüphelendiğiniz deniz, yüzme havuzu gibi yerlere yüzmek için girmeyin. Temiz olmayan sular kulağınızda iltihap oluşturabilirler.
  • Kulak kirlerinizi çıkartmak için çabalamayın. Kulak kiri kulağınızın dış kanalında tıkanmaya sebep olmadığı sürece kulak enfeksiyonlarına karşı bir koruma kalkanı görevi görür.

Tüm bu sıralananlara dikkat edildiği takdirde, kulak rahatsızlıkları veya işitme kaybı yaşama ihtimali oldukça düşer.

Kulak tıkanıklığı sorunundan kurtulmak için izlemeniz gereken yolları Kulak Tıkanıklığı Nasıl Geçer? yazımızda bulabilirsiniz.

Kulak Temizliği için Kulak Çubuğu Kullanımı Doğru mu?

Kulak çubuğu kullanımından durabildiğiniz kadar uzak durun. Kulak çubukları yararlı oldukları zannedilse de kulak sağlığı açısından en zararlı ürünler arasında yer alır. Güzel bir şekilde temizlediğinizi sandığınız kulağınızın aksine kulak çubuğu kullanımı sebebiyle daha fazla kir girer. Çünkü kulak çubukları kiri temizlemeler, yalnızca kulakta ileri doğru iterler.

Sıkça Sorulan Sorular

Kulak Çubuğu Kulak Sağlığı için Yararlı mıdır?

Hayır, kulak çubuğu aksine kulak sağlığı için zararlıdır. Kulaktaki kirin derine ilerlemesine sebep olur.

Kulak Hastalıklarında Hemen Doktora Gidilmeli midir?

Evet, küçük kulak rahatsızlıkları bile çok tehlikeli olabileceğinden en kısa sürede doktora gidilmelidir.

Kulak Rahatsızlıklarının İnsanların Hayatına Etkileri Nelerdir?

Kulak rahatsızlıkları işitme duyusunun zarar görmesine sebep olabileceklerinden insanların hayatlarını doğrudan etkiler ve çok daha zor bir hale getirirler.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir