Lityum, insan vücudunda yer alan ve pek çok hastalığın tedavisinde kullanılan elementlerden bir tanesidir. Bu element, gümüş rengi ve yumuşak yapısıyla ön plana çıkar. Vücut fonksiyonlarının çalışmasında önemli bir yere sahip olan lityum, psikolojik rahatsızlıkların tedavisinde de tercih edilmektedir. Eğer lityum insan vücudunda olması gerekenden az ya da çok olursa neler yaşanabileceğine dair bilgilere “Lityum eksikliği neden olur?” yazımızın devamında ulaşabilirsiniz.
Lityum Eksikliği Nedir?
Beyin fonksiyonlarının çalışabilmesi, çeşitli hastalıklardan korunmak için lityum, vücudumuzda belli bir miktarın üzerinde yer alır. Bu miktar düştüğünde ise “lityum eksikliği” olarak adlandırılan bir hastalık meydana gelir.
Uzman doktorlar tarafından teşhisi konulan lityum eksikliği, reçeteli ilaçlar yardımıyla tedavi edilebilir. Bu ilaçlardan bir tanesi lityum tuzudur. Lityum tuzu, genellikle günde iki defa kullanılan bir ilaçtır. Hastalığınızın ciddiyetine göre günde üçer defa almanız da gerekebilir. Bu ilaçla vücudunuzda eksikliğini hissettiğiniz elementi kolayca takviye edebilirsiniz.
Beyinde Lityum Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
Lityum, psikolojik rahatsızlık yaşayan hastalarda düzenli olarak kullanılan bir ilaçtır. Lityum tek başına yetersiz kaldığı takdirde “Tegretol” veya “Depakin” gibi ilaçlarla birlikte de kullanılabilir. Psikolojik sıkıntılar yaşayan insanlarda, elementin yetersiz olduğu durumlar için ilaç tedavisine başvurulur, bu tedavide beyindeki lityum eksikliği belirtileri göze çarpar. Bunlar sırasıyla aşağıdaki gibidir:
- Eklem ağrıları
- Saç kırılmaları ve yıpranmaları
- Soğuğa karşı aşırı hassasiyet
- Yorgunluk hissi
- Kilo alma ya da verme
- Cilt kuruluğu
Sayılan belirtiler yaşanırken kişide psikolojik bunalımlar ardarda gelmeye başlar. Depresyon, içe kapanıklık ve hareketlerde anormallikler göze çarpar. Bu belirtiler başladığı anlarda uzman bir psikiyatriye başvurmak gerekir. Uzman psikiyatrist, hastalığınıza göre sizlere reçeteli ilaç yazabilir ve bu ilaçları düzenli kullandığınız takdirde rahatsızlığı rahatlıkla atlatabilirsiniz.
Lityum Eksikliği Teşhisi Sonrası Ne Yapılır?
Lityum elementi, mineral ve metal olarak pek çok alanda kullanılan önemli bir maddedir. Bu kullanım alanlarından birisi de ilaç sanayisidir. Lityum, depresyon, bipolar bozukluğu gibi ruhi hastalıklarla mücadele etmek için kullanılan bir ilaçtır. Beyindeki lityum eksikliği belirtileri sizde de yer alıyorsa uzman bir hekime başvurup lityum tedavisine onay verebilirsiniz.
Lityum Eksikliği Testi
Lityum eksikliği testi, çeşitli belirtiler sonrasında acil tıp merkezlerine başvurduğunuza yapılan bir testtir. Yaşadığınız sıkıntıları doktorunuza aynen aktardığınızda, sizden kan tahlili alınacaktır. Kan tahlilinde bazı göze çarpan detaylar yakalanırsa doktorunuz ekstra olarak, “lityum miktarını tespiti” adıyla anılan başka bir test sonucunu talep edebilir. Test sonucunda elementin vücudunuzda gerektiğinden daha az olduğu tespit edilirse o zaman gerekli tedavi yolları uygulanacaktır.
Lityum Eksikliği Nasıl Giderilir?
Lityum eksikliği tedavisi mutlaka reçeteli ilaçlar dahilinde, uzman doktorların kontrolünde yapılmalıdır. Bunun için pek çok tedavi yolu mevcuttur. Tedavi yolları, hastanın akıbetine göre yapılır. Yaş, cinsiyet, vücut direnci, kandaki lityum eksikliğinin ne derecede yüksek olduğu tedavi planlamasının çizilmesinde önemli ayrıntılardır.
Bu ayrıntılar belirlendiğinde doktorunuzun onayıyla ilaçlarınızı kullanabilirsiniz. Günlük alacağnız maksimum dozu aşmayarak hastalığınızı çözüme kavuşturabilirsiniz. İlacınız bittiği takdirde tekrar doktorunuza başvurmalı ve ilaca devam edip etmeyeceğiniz konusunda bilgi almalısınız. “Lityum eksikliği nasıl giderilir?” sorusunun en geniş perspektifte bu bilgilerle açıklayabiliriz.
Lityum ve Vitamin
Uzman hekimler hastalarına reçete yazarken lityumla beraber vitaminlere de yer verirler. Bunun nedeni; lityumun vitamin emici bir yapısının bulunmasıdır. Yüksek ya da düşük seviyedeki mineral, vücudun vitaminlerden yararlanmasını önler. Bu sebeple doktorlar, vitamin takviyesi önerirler.
Lityum ile Hangi Hastalıklar Tedavi Edilir?
Lityum, düzenli olarak kullanıldığında ruhi rahatsızlıkların pek çoğunda etkili olur. Bipolar bozukluk, manik hastalıklar, zihinsel hastalıklar, bulimia, anemi, nötropeni, kan hastalıkları, depresyon gibi rahatsızlıkların tümünde lityum takviyesi yapılır. Önerilen miktarda ilaç ve lityum takviyesiyle sayılan hastalıkları uzman hekim kontrolünde atlatabilirsiniz.
Sadece bunlarla kalmayıp diyabet, böbrek ve karaciğer rahatsızlıkları gibi dolaşım sistemi sorunlarının çözümünde de kullanılan bir mineraldir. Lityum eksikliği testi yaptıktan sonra mineralin vücudunuzda gerektiğinden az miktarda yer aldığı tespit edilirse siz de uygun tedavi yoluyla saydığımız tüm hastalıklardan kurtulabilirsiniz.
Lityum Hangi Ruhsal Bozukluklarda Kullanılır?
Lityum yoğun olarak psikolojik rahatsızlık yaşayan hastaların tedavisinde kullanılan bir maddedir.Oldukça geniş bir kullanım olanı olan bu mineral özellikle bipolar duygudurum bozukluklarında koruyucu bir rol üstlenmiştir. Bipolar bozukluğu dışında mani nöbetlerinin kontrolünde, siklotimde dengeleyici olarak, dirençli depresyonda antidepresan etsiksini güçlendirmek amacıyla da kullanılmaktadır.
Lityum, bağımlılık sahibi olan insanlar için de gerekli olan bir mineraldir. Örneğin alkol ve madde bağımlıları için günde belli miktarlarda verilen lityum, vücudun tüm yapısını dengeleyer tedavinin ilerleyişine destek verir. Tedavinin sonuç vermesine göre 10 veya 12 aylık dönemlerle uzman doktor kontrolünde ilaç dozu arttırılıp azaltılabilir.
Lityum Eksikliğinde Bitkisel Çözüm Yolları
Kandaki lityum düşüklüğü doğada bulunan bazı besinler yardımıyla iyileştirilebilir. Fakat bu bitkisel çözümler, uzun vadede sorunlarınızın çözümü için güçlü bir etkiye sahip değildir. Kesin ve etkili bir çözüm için uzman doktorlara başvurmalı, gerekli testler uygulandıktan sonra reçeteli ilaçlar kullanmalısınız.
Lityum eksikliğinin en iyi çözümü reçeteli ilaçları kullanmaktır. İlaçlara ek olarak süt, yumurta, maden suyu, zeytin, tahıllı gıdalar, ciğer, patlıcan ve daha pek çok gıda ile beslenerek kandaki lityum miktarını arttırabilirsiniz. Saydığımız besinleri aşırıya kaçmadan tüketirseniz doktorunuzun verdiği reçeteli ilaçlara destek olabilir ve daha kolay bir iyileşme süreci geçirebilirsiniz.
İçme Suyunda Lityum Var Mı?
“Lityum eksikliği neden olur?” başlığımızda değinmemiz gereken bir diğer nokta da içme suyundaki lityum miktarıdır. Danimarkalı bilim insanları konuyla ilgili bir araştırma yaparak tüm verileri gözler önüne serdi. Kaydedilen araştırma, otizm teşhisi konulan çocukları kapsıyordu. 50 binin üzerinde otizmli çocuk incelenerek doğrudan hastalığa etki eden mineralin lityum olduğu saptandı.
ABD’deki Los Angeles California Üniversitesi konuyla ilgili araştırmada bulunarak gelecekte çevre kirliliği sebebiyle lityum oranının içme sularında daha fazla olacağını beyan etti. Şu anda bile büyük bir lityum tehlikesiyle karşı karşıyayız. Her yıl artarak devam eden içme suyundaki lityum miktarının önüne geçilmezse, ilerleyen zamanlarda daha pek çok hastalığın ortaya çıkması sürpriz olmayacaktır.
Vücut sağlığıyla ilgili olarak “İnkretin Nedir?” gibi soruların cevaplarını, içeriğimize göz atarak detaylı olarak bulabilirsiniz.