BilimNe, Ne Değildir?

LSD Nedir, LSD Etkileri Nelerdir?

LSD Nedir, LSD Etkileri Nelerdir?

LSD, son dönemlerde bazı kesimler ve gençler tarafından oldukça ilgi gören ve ne yazık ki kullanımı yaygınlaşmış bir uyuşturucu olarak dikkat çekiyor. Bu da doğal olarak insanların LSD konusunda merakını arttırıyor. Peki, LSD nedir,  LSD etkileri nelerdir ve günümüze kadar gelişimi nasıl olmuştur? Detaylar yazımızda…

LSD Nedir?

Yasadışı yollardan temin edilen ve üretilen, insani fonksiyonlar üzerinde ciddi etkiler yapabilen LSD, halüsinojen bir etkiye sahip olan bir tür uyuşturucu olarak bilinmektedir. Kimyasal bir terim olan LSD’nin açılımı ise literatürde  D –Liserjik Asid Dietilamid olarak geçmektedir. Madde, halk arasında daha çok LSD ya da LSD – 25 şeklinde anılmaktadır.

Yoğun kafa karıştırıcı ve halüsinasyon etkisi yarattığı bilinen LSD’nin 30 mikrogram (gramının milyonda bir birimi) kullanılması halinde bile saatlerce etki gösterdiği bilinmektedir. Bu halüsinojen ve kafa karıştırıcı madde, liserjik asitten üretilmektedir.

LSD Kullanım Şekli Nedir?

Oldukça büyük riskler içeren LSD, genel olarak ağız yoluyla alınan bir uyuşturucu türü olarak bilinir. LSD genellikle doz başına 20 – 80 mikrogram arasında değişen miktarlarda bulunabiliyor. Tablet, mikrodot ve windowplains şeklinde jelatin formunda bulunup kullanılmasıya birlikte, piyasada daha çok kağıt parça asit şeklinde bulunmaktadır.

LSD Nasıl Bulundu?

LSD Nasıl Bulundu?
Albert Honfmann Bisiklet Sürerken LSD etkisini anlatan LSD kağıdı.

LSD ya da bilinen adı ile asit; Albert Hofmann tarafından, şizofren hastalarını tedavi etmek için kazara yapıldı. LSD’nin açılımı Liserjik asit dietilmid ve kodu C20H25N3O’dır.

Albert Hofmann çalıştığı araştırma kurumu dışında, sık sık doğa gezileri yapan biriydi. Bu gezilerinden birinde, Çavdar Mahmuzu ile karşılaştı (Çavdar Mahmuzu: Çavdar üzerinde yaşayan bir mantar türüdür ve oldukça zehirlidir). Albert Hofmann bulduğu şey hakkında araştırma yaptığında ise; Yılancık isminde hastalığın tedavisinde tarih öncesi dönemde kullanıldığına ulaştı. Üzerine çalıştığı şizofren hastalarının, kan dolaşımını hızlandırmak için bunu kullanabileceğini fark etti.

19 Nisan 1943’de laboratuvarından evine doğru dönerken, çalışmasından bir damla eline damladı. Bisiklet ile ilerlediği yolda koluna damlayan LSD’nin halüsinasyon etkisine maruz kaldı. Sonrasında bu olayı anlatması istendiğinde şu kelimeleri kullandı: Önümde olan her şey dalgalanmaya başladı. Gördüklerim bana oyun oynuyor, içbükey bir ayna yansımasının içinden bakmaya çalışıyordum. Olduğum yerde sabit bir şekilde pedal çeviriyorum ama hareket edemiyor gibi hissediyordum”. Böylece tarihin ilk LSD yolculuğunu Albert Hofmann 1937 yılında yapmış oldu.

Eve vardığında ise uyuşturucunun etkileri artarak devam ediyordu, eşyalar hareket ediyor, gölgelerden farklı yaratıklar çıkıyor gibi hissediyordu. Gözleri ona sürekli oyun oynuyordu. Ertesi gün olduğunda ise, kendini hiç olmadığı kadar iyi hissettiğini iddia ediyordu. “Yeniden başlamış gibi hissediyorum, sanki bildiğim dünya yıkıldı ve gözlerimde yeniden inşa edildi” dedi.

LSD’nin gelişim süresince, ayrıca üzerinde çalışan profesörler de oldukça eğlenmiştir. Üzerinde çalışan doktorlar, birbirlerinin kalemlerine ve bardaklarına LSD sürerek onların etki altında kalmalarını izlemişlerdir.

LSD Hangi Formlarda Bulunur?

Ağırlıklı olarak, ağız yoluyla ve dil altı şeklinde kullanılabilen LSD’nin etki oranı o kadar yüksektir ki; 10 bin doz ürün için sadece 1 gram madde yeterli olur. Neredeyse gözle görülemeyecek kadar küçük bir LSD parçası, büyük etki gücüne sahiptir.

Tablet yani mikrodot şeklinde adlandırılan formu ve jelatin yani windowpane şeklinde adlandırılan daha saydam hali mevcuttur. Hem kullanım açısından pratik olması hem de tasarımı nedeniyle, kâğıt parça asit formu en çok dolaşımda olan halidir. Bu formdaki LSD, resimlerle ve figürlerle süslü kağıtlara emdirilmiş olarak satışa sunulmaktadır.

LSD’nin en büyük tehlikelerinden biri, sıvı halde jelibon, şekerleme, içecek gibi ürünlere rahatlıkla damlatılabilmesidir. LSD cilt üzerinden de etki etme özelliğine sahip olduğu için vücuda yapıştırılan bant, yapışkan ve benzeri etiket ürünlerinden de kana karışabiliyor. Yıllar içinde LSD’nin 300’den fazla kâğıt tasarımı vardır.

LSD Etkileri Nelerdir?

LSD Etkileri
LSD, Çiçek Çocuklar’a askeri yöntemler için kullanılıp kullanılamayacağı öğrenmek için verildi.

LSD ilk uyuşturucu olarak tanımlandığında, Amerika da yasal olarak dağıtılıyordu. CIA önderliğinde üretilen ve dağıtılan LSD, Çiçek Çocuklar olarak geçen bir kuşağa tamamen askeri yöntemler için kullanılıp kullanılmayacağı öğrenmek amacı ile verildi. Sonucunda da etkilerinin sadece halüsinojen olarak, insanı uyuşturan maddeler sınıfına girdiği görüldü ve yasaklandı.

Fakat Çiçek Çocuklar yani hippiler daha fazla LSD istiyorlardı. Bunun için daha yasaklanmamış olan Kanada ve Meksika da LSD üretimi başladı. İlk başta sıvı olarak üretilen LSD, taşınmasında yaşanan problemler ve yakalandığında ağırlık bakımından ceza verilmesi yüzünden, üreticiler için uzun süre tercih edilmedi. Sonrasında mikrogramlık kağıtlara asidi enjekte etmek mümkün oldu. Böylece ağırlık hem azalıyor hem de yakalanma riski azalıyordu.

LSD kullanımının ardından etkisi maksimum bir saat içinde başlar. Dört saate kadar giriş seviyesi atlanır ve pik düzeye gelinir. Sekiz ya da on iki saatin sonunda da sonlanır. En sık görülen etkileri:

  • Görme Bulanıklığı
  • Halüsinasyon
  • Vücut Isısının Artması
  • Titreme
  • Kötü Düşünceler İle Yüzleşme
  • İyi ve Zinde Hissetme
  • Kendini Olduğundan Üstün Görme

LSD’nin Zararları

LSD kullanımı ülkemizde yasak olup, kullanılmasını veya barındırılmasını kesinlikle tavsiye etmiyoruz. Kullanım durumunda, kişinin kötü düşüneler (bad trip) adı verilen rüyalara girerek, etkisinde uzun süre kalması ve bağımlı olma riski taşımaktadır. Etki altında kesinlikle araç kullanmayın ve kendinizi kapalı bir yerde tutun. Yanınızda güvenebileceğiniz birini barındırmanın her şekilde faydası olacaktır.

Bağımlılık türlerinden bir diğer olan uçucu bağımlılığı hakkında ilginç bilgiler duymaya hazır mısınız? O halde Uçucu Bağımlılığı Nedir? Belirtileri Nelerdir? yazımıza göz atabilirsiniz.

LSD’nin Yasal Durumu Nedir?

İnceleme ve araştırma faaliyetleri için 1971 yılında Birleşmiş Milletler Sözleşmesi aracılığıyla izin verilen LSD’nin dolaşımı içinse önemli yasaklar söz konusudur. Bu yasal düzenleme özellikle; Avrupa’nın birçok ülkesi, ABD, Avusturya ve Yeni Zelanda gibi ülkelerde de LSD’nin yasak olmasını sağlıyor. Kurallar bu şekilde oluşturulurken bir tarafta katı şekilde uygulanan yasa diğer tarafta görmezden gelinebiliyor.

Sonuç

Son dönemlerde adından sıkça söz ettiren ve özellikle ebeveynlerin yakından tanıyarak çocuklarını uzak tutabilmek için araştırdıkları LSD nedir ve LSD etkileri nelerdir gibi sorulara yanıt aradığımız yazımızda bazı temel noktalara dikkat çektik. Özellikle de kağıt parçaları, jel yiyecek ve şekerlemeler, sıvı içecekler gibi maddelere karşı daha dikkatli olmak gerekiyor.

Shares:

2 Yorumlar

  • Seval
    Seval
    12 Nisan 2017 at 14:55

    ilk resim cok guzel gi

    Reply
    • akol
      12 Nisan 2017 at 15:00

      İlk kullanılan LSD’yi temsil ediyor

      Reply

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir