SağlıkNe, Ne Değildir?

Magnezyum Ne İşe Yarar? Hangi Besinlerde Bulunur?

magnezyum ne işe yarar

Magnezyum, insan vücudu için önemli sayılabilecek 11 mineralden biridir. Kimyasal olarak sınıflandırılmasında, alkali toprak metalleri içerisindedir. Magnezyum elementinin insan hayatında bu kadar önemli bir yerinin olmasının temel nedeni; vücutta bulunan 300’den fazla enzimin çalışabilmesi için etkin bir role sahip olmasıdır. Vücut, bu elementi, kendi kendine üretemez ve bu sebeple de dışarıdan bir besin yoluyla alması gerekmektedir. Bu yazımızda size “Magnezyum ne işe yarar, hangi besinlerde bulunur?” gibi soruların cevaplarını vereceğiz.

Bir yetişkinin vücudunda yaklaşık 24 gram magnezyum bulunmaktadır. Vücudumuzda bulunan magnezyum rezervinin sürekli bir şekilde doldurulması gerekir. Başka bir deyişle, minarelin işlevlerini yerine getirmesi için vücut içinde sürekli olarak bulunması gerekmektedir. Magnezyum minerali ancak besinlerle alınabilmektedir. Magnezyum içeren besinler tüketmek bu anlamda, mineral takviyesi sağlayacaktır.

En Çok Magnezyum İçeren Besinler

Magnezyum içeren besinler
Magnezyum içeren besinler

Doğada magnezyum mineralleri, toprakta ve deniz suyunun içerisinde bulunur. Nitekim bitkiler toprakta bulunan magnezyumu kullanarak gelişirler. Magnezyum, bitkiler için bir nevi demir işlevi görmektedir. Nasıl ki insanlarda demir minerali hemoglobin yapısına kalıyorsa, magnezyum da bitkilerin klorofil yapısına katılır.

İnsan bünyesinde magnezyumun %60’lık kısmı kemik ve diş yapısında bulunur. Kalan %40’lık kısmı ise yumuşak dokular olan kaslarda ve kan içerisinde yer alır. Magnezyum minerali, beyin ve kalpte diğer organlardan daha yoğun bir şekilde bulunmaktadır. Kan tahlilleri, kanda bulunan magnezyumun eksikliğini veyahut bundan dolayı oluşabilecek bir durumun göstergesi olmamaktadır.

Magnezyum vücut tarafından basit bir şekilde absorbe edilen bir maddedir. Keza, besinlerde bulunan magnezyumun yaklaşık %40-60’ı vücut basitçe emebilir. Bu emilim oranlarına karşın, sağlıklı ve doğal bir beslenmeyle günlük ihtiyaç kadarı rahat bir şekilde karşılanabilir.

Dünya Sağlık Teşkilatı’nın (diğer ismi ile WHO) ve Almanya Beslenme Enstitüsü’ne (DGE) göre, insan vücudunun günde ortalama 280-350 mg magnezyum ihtiyacı bulunmaktadır. Klorofilin temel maddesi olduğundan dolayı koyu yeşil sebzeler, tahıl ürünleri, balık, badem, fındık, fıstık, ceviz, soya fasulyesi, kuşkonmaz, soğan, domates, havuç, kereviz, pırasa, gravyer peyniri, hurma, karaturp, ayçiçeği, kakao, muz, dil balığı ve PH değeri yüksek olan sularda magnezyum minerali bulunmaktadır. Bazı sebzelerin ve tahılların içeriğinde yer alan oksalat ve fitat, demirde olduğu gibi, magnezyumu da bağlayarak emilmesini sağlar.

Magnezyum Faydaları

magnezyum faydaları
Hücresel etkinliği sürdürmesi, insan vücudu için magnezyum ne işe yarar sorusunun en temel cevabıdır.

Magnezyum mineralinin insan metabolizmasına pek çok yararı bulunmaktadır. Mineralin temel görevinin %40’ının içerisinde bulunduğu kan ve kas sistemlerinde gösterdiğini biliyoruz. Kasların güçlenmesini, protein sentezini ve enzim sistemi aktivitesini, hücrelerin büyümesini ve yenilenmesini sağlamakta büyük bir görevi vardır.

Bunların dışında temel görevleri içerisinde; hormonların (insülin, tiroid hormonları, östrojen, testosteron, DHEA), sinir hücreleri arasında iletişimi sağlayan nörotransmitter ismindeki maddelerin (dopamin, katekolamin, serotonin, GABA), mineral ve elektrolitlerin iletilmesinde, hücre zarının elektriksel potansiyelinin değişmesini sağlayarak pek çok hormonun, gıdanın ve nörotransmitterlerin alınımının ve salınımının kontrolü yer almaktadır.

Magnezyum Eksikliğinde Görülen Hastalıklar

magnezyum eksikliği
Magnezyum eksikliğinde hipomagnezemi hastalığı ile karşılaşabilirsiniz.

Magnezyum mineralinin eksikliği tıp içerisinde hipomagnezemi olarak geçmektedir. Halk içerisinde bu rahatsızlığın sıklığı hakkında net veriler bulunmamakla birlikte, hastane içerisinde yatış yapan hastalar üzerinde yapılan tarama sonucunda %6.9-11 hastada magnezyum seviyesi düşük olduğu gözlemlenmiştir.

Bu hastalık için erken bulgular:

  • İştahsızlık,
  • Mide bulantı,
  • Kusma,
  • Yorgunluk,
  • Halsizlik sayılabilir.

Şiddetli magnezyum eksikliğinde ise:

  • Kas içerisinde bulunan kramplar,
  • Kardiyak aritmiler,
  • Fibromiyalji,
  • Uyuşma,
  • Dikkatte azalma,
  • Zihinsel bulanıklık olduğu görülebilir.

Açıklanması zor olan hipokalsemi (kanda bulunan kalsiyum eksikliği) ve hipokalemi (kanda bulunan potasyum eksikliği) vücutta magnezyum eksikliğinin de olabileceğinin şüphesini vermektedir.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir