İnsanlara yardım etmeyi sever misiniz? Sanıyorum ki, hepimiz belirli ölçülerde severiz. Birine yardım etmek, onun hayatında ufak da olsa olumlu bir değişime sebebiyet vermek hepimiz için mutluluk verici eylemlerden biridir. Peki ya yardım etmek bizim için bir görev haline dönüştüyse ve etrafımızda yakın uzak demeden herkese yardım etmeyi sorumluluk olarak görüyorsak ne olacak? İşte mesih kompleksi hastalığının ortaya çıkışı bu şekilde olmuş olabilir.
Uzmanlar iyilik yapma isteğinin çığırından çıktığı bu durumu Mesih ya da daha bilinen adıyla Kurtarıcı Kompleksi olarak tanımlıyor. Bu sendromdan muzdarip kişiler, kişisel önceliklerini bir yana bırakıp kendi günlük hayatlarını bile başkalarına yardım edebilecekleri şekilde planlıyorlar. Bu kişiler aynı zamanda başkalarının hayatlarının kurtarıcısı olduklarına yönelik büyük bir yanılgı taşıyorlar ve çevrelerindeki insanların kaderlerinin onlara bağlı olduğunu düşünüyorlar. Eğer aşağıdaki belirtilerin sizde bulunduğunu düşünüyorsanız bu komplekse sahip olma olasılığınız çok yüksek.
- Biri sizden iyilik istediğinde asla hayır diyemiyorsanız
- Sizden yardım talebinde bulunulmayan durumlar hakkında bile sorumluluk hissediyorsanız
- Başkalarının hayatları ile ilgili konular kendi sorunlarınızın bile önüne geçtiyse
- Kendi önceliklerinizi bir yana bırakıp sık sık çevrenizdekilerin sorunlarını düşünüyorsanız
- Bulunduğunuz tüm ilişkilerde kurtarıcı rolünü üstleniyorsanız
- Çevrenizdekilerin problemlerini çözmeye yönelik oluşturduğunuz planlar başarısız olduğunda olması gerektiğinden daha mutsuz hissediyorsanız
Sizin de yüksek ihtimalle bu durumdan etkilendiğinizi söylemek mümkündür. Türk psikiyatri camiasında oldukça az bilinen bu durum, insanlara hayır diyememe durumu olarak da geçmektedir.
Mesih Kompleksi Hayatımızı Ne Ölçüde Etkiler?
Hayatta egolarımızı tatmin etmenin bir çok şekli vardır. Bunlardan biri de başkalarına yardım etmek, iyilik yapmak olarak tezahür eder. Bu dışarıdan görüldüğü kadar kötü bir durum değil. Başkalarına yardım etmek bizi güçlü ve yenilmez hissettirebilir. Fakat bir gerçek de şudur ki, hepimiz özünde kendimiz için yaşarız. Başkalarının problemleri kendi önceliklerimize vakit ayıramayacağımız kadar bizi meşgul etmeye başladıysa orada durup düşünmeliyiz. Sürekli iyilik yapma hastalığı olarak geçen bu sendrom, kişinin gündelik hayat içerisinde ve çevresiyle girdiği etkileşimlerde, sürekli kendisinden ödün vermesine yol açarak, hayatını çevresini yükseltmek uğuruna geçirmesine sebep olur.
Mesih Kompleksi Tedavisi
Ne yazık ki hiçbirimiz dünyayı kurtarabilecek güce ve kapasiteye sahip varlıklar değiliz. Tek başımıza kimsenin kaderini değiştiremeyiz ve böyle bir sorumluluğumuz yok. Öncelikle bunu kabullenebiliyor olmalıyız. Daha sonra ise hayır diyebilme becerisini geliştirmek geliyor. Uzaktan basit gibi görünebilir fakat sadece ama sadece hayır diyebilmek bile mesih kompleksinden muzdarip insanlar için çok zor. Size bir yardım talebi geldiğinde, sağlıklı bir şekilde önce kendi önceliklerinizi düşünmeli ve ona göre bu yardım talebini yerine getirip getiremeyeceğinize karar vermelisiniz.
Tüm bunlara rağmen hala aşama kaydedemiyorsanız mutlaka bir uzmana başvurmakta fayda var.
Mesih sendromundan da söz ettiğimiz Az Görülen Psikolojik Hastalıklar ve Sonuçları yazımızda, nadir görülen farklı hastalıklara dair detayları öğrenebilirsiniz.