Mükellefiyetli ve mükellefiyetsiz şubeyle alakalı işletme sahipleri çok fazla araştırma yapar. Bu nedenle içeriğimizde size bu konuyla alakalı bilgi vereceğiz. Öyleyse, Mükellefiyetli şube ne demek? Hazırsanız başlayalım.
“Alacak dekontu nedir?” yazımız da ilginizi çekebilir.
Mükellefiyetli Şube Nedir?
“Mükellefiyetli şube nedir?”sorusunun en basit cevabı; açılan şubenin bağlı olduğu vergi dairesine, işletmenin stopaj belgesinin verilmesidir.
Mükellefiyetsiz Şube Ne Anlama Gelir?
Açılan merkezle ilgili olan önemli ve gerekli bilgilerin, belgelerin vergi dairesine iletilmediği durumlarda bu işletmeler mükellefiyetsiz olarak sayılırlar. Şahıslar bu ikisinden birini tercih edebilirler.
Mükellefiyetsiz Şube Açılışı Nasıl Yapılır?
İşletme sahipleri tarafından sıklıkla sorulan ‘mükellefiyetsiz şube açılışı nasıl yapılır?’ sorusunun yanıtı fazlasıyla kolaydır. Vergi mükellefleri, yeni kurdukları işletmelerin stopaj bilgilerini bağlı oldukları vergi kurumuna iletmedikleri durumda, kuruluşun hiçbir vergi mükellefiyeti bulunmaz.
Merkeze ait olan vergi levhası, yani mükellefiyetsiz şube vergi levhası, merkezin kayıt altına alındığının göstergesidir. Kuruluşun hizmete gireceği tarihte, ilgili dilekçeyi gönderirsiniz ve yoklama tutularak vergi levhası şube ibaresi ile tasdik edilir. İşletmeye ait olan levhalarda, şube ibaresinin kesin olarak bulunması gerekiyor.
Herhangi bir işletme açacak veya iş kuracak kişiler öncelikle Mersis sistemi üzerinden başvuru yaparlar. Bu süreç sonrasında, alınan onay kodu ticaret sicil müdürlüğüne bir dilekçe aracılığıyla ulaştırılır. Mükellefiyetsiz şube açılış dilekçesi, işletmenin açılışından 1 ay önce vergi dairesine iletilmelidir.
Açılış için onay alabilmenin bir başka şartı da gelir beyannamesidir. Bu gelir beyannamesi, mükellefiyetsiz şube muhtasar beyanname olarak adlandırılır. Aynı zamanda mükellefiyetli şube muhtasar beyanname de vardır. Gelir vergisi kanunun 84. Maddesi gereğince; iş sahipleri veya vergi tevkifattı yapanlar tarafından, kesilen vergi matrahları toplu olarak iletilir.
Ek iş yeri tescil zorunluluğu, Eski TTK ve Yeni TTK kurallarına göre vergi dairesine tescili zorunludur. Esas sözleşmenin değiştirilmesine ilişkin genel kurur kararı, yönetim kurulunca ve şirket merkezinin şubelerinin bulunduğu bölgedeki ticaret siciline işlenir.
Sıkça Sorulan Sorular
Ticaret Odası Şube Açılışı Zorunlu Mu?
İş yeri açılış, kapanış ve adres değişikliği işlemlerinde gerekli bilgilerin dilekçe ile iletilmesi ve ticaret siciline kaydının yapılması gereklidir.
Şube İçin Sermaye Ayrılması Gerekir Mi?
İş yeri açılışında ayrı bir sermaye tahsisi, muhasebe tarafından gerçekleştirilebilir. Bu durum işletme sahiplerine bağlıdır ve zorunlu değildir.
Şube Yalnızca İş Yeri Midir?
Vergi mevzuatları tarafından şubeler, depo veya iş yerleridir. Her ikisi de bu şekilde anılır.