Palm yağı, gıda sektörünün dışında ağırlıklı olarak, dizel ya da biyodizel araçların yakıtı olarak da kullanılabilmektedir. Endonezya ve Malezya başta olmak üzere, sürekli yağış alan bölgelerde üretimi ve tüketimi yaygındır.
Palm Yağı Neden Gündemde?
Palm yağı ile ilgili Dünya Sağlık Örgütü, Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı ve bir çok ülkenin sağlık bakanlığı dahil olmak üzere açıklamalar yapıldı. Palm yağının içerisinde olan trans yağın (kızartma yağının) hali hazırda zaten kanserojen maddeler sınıfının içerisinde yer alması gündeme gelme sebebi olarak gösterilmektedir. İşin asıl korkutan boyutu ise, gündelik ihtiyaçlarımızda olan bir çok gıdanın içerisinde Palm yağı kullanıldığı bilinmektedir. Düşük maliyeti ve renk, koku ya da tada kötü yönde bir etki bırakmaması trans yağının kullanılmasına neden olarak gösterilmektedir.
İçerisinde Palm Yağı Olan Ürünler Nelerdir?
Palm yağının bu kadar gündeme gelmesinde olan asıl sebep olarak Nutella gösterilmektedir. İlk yapılan paylaşımlarda Nutella’nın kanserojen içerdiği yönünde olmuştur. Fakat içerisinde Palm yağı yer alan milyonlarca gıda ürünü hali hazırda zaten piyasadadır. Piyasa da yer alan hemen her cips ve çikolatanın üretiminde Palm yağı kullanılır. Bunun için markete gittiğinizde gördüğünüz hemen her ürün yer almaktadır. Doğrudan bir isim vermek yerine size yediğiniz ürünün arka kısmında yer alan “İçindekiler” kısmına bakmanızı tavsiye ederim.
Kozmetik ürünleri, Temizleyici ürünler ve daha bir çok kimyasal ihtiyaçlarımızda kullanılıyor. Fakat asıl kanserojen etkisinin sebebi ise, 200 derece de kaynatılmasından kaynaklanıyor. Bu sıcaklıkta yapılan ürünlerden, Palm yağının bütün kokusu ve renkleri gittiği için, firmalar riski yıllardır göze alıyorlardı.
Türkiye Palm Yağı Hakkında Ne Yapıyor?
Faruk Çelik (Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı) konu ile ilgili açıklamasında; Palm yağının insan sağlığına olan olumsuz etkileri hakkında haberdar olduğunu ve bu konuda olan çalışmaların halen daha Bakanlıkta sürdürüldüğünü belirtti.
Konu hakkında daha detaylı bilgi ve araştırmalar geldikçe, yazıyı güncellemeye devam edeceğiz.