Ne, Ne Değildir?

Pekmez Neden Şekerlenir? Şekerlenmiş Pekmez Nasıl Düzelir?

Pekmez Neden Şekerlenir

Pekmez besleyici ve şifalı olması yönüyle çok önemli besinlerden bir tanesidir. Yapımı sırasında dut, üzüm ve elma gibi çok çeşitli meyveler kullanılabilmektedir. Pekmez yaparken herhangi bir ek şeker ilave yapılmamaktadır çünkü meyvelerin öz suyu şekerin yerini alır. Öyleyse, pekmez neden şekerlenir? Bu konunun detayları sizleri bekliyor.

Evde kendi pekmezinizi yapabileceğiniz gibi dışarıdan güvenilir markalardan da satın alabilirsiniz. Fakat her zaman ev yapımı olanların daha sağlıklı olduğunu söyleyebiliriz.

Pekmez yaparken dikkat edeceğiniz ilk faktör meyve kalitesidir. Meyveleri ne kadar güzel seçerseniz pekmeziniz de bir o kadar lezzetli olacaktır. Pekmez piştikten sonra kavanoza aktarma işlemini yaparken çok dikkatli olmanız gerekir. Aksi taktirde yapmış olduğunuz pekmez bir süre sonra şekerlenebilir. Bu durumda da aklınıza “Pekmez neden şekerlenir?” sorusunu getirir. Cevabını öğrenmek için yazımızın devamını okuyabilirsiniz.

Pekmez Neden Şekerlenir?

Pekmez yapımı kadar pekmezi saklama koşulları da zordur. Günümüzde en çok kullanılan yöntemlerden bir tanesi pekmez henüz sıcak iken kavanozlara aktarmaktır. Kullanacağınız bu kavanozların özellikle cam olmasına dikkat etmelisiniz. Yine önemli olan bir nokta da pekmezi kavanoza aktardıktan sonra kapağını kapatmaktır. Kavanoz kapaklarından hava girişini engellemeniz gerekir. Ancak, pekmeziniz hiç hava almasa bile şekerlenme problemi ile karşılaşabilirsiniz. Fakat bu durum sizi endişelendirmemelidir.

Pekmez yapma işlemini tamamladıktan sonra saklama yönteminizi ve saklayacağınız yeri düzgün seçmeniz gerekmektedir. Aksi taktirde şekerlenme oluşabilir. Peki, bu koşullar altındaki pekmez neden şekerlenir? Bu sorunun cevapları ise şu şekildedir:

  • Pekmezi sıcak ortamlarda saklamak,
  • Pekmezi 1 yılı aşkın bir süre bekletmek,
  • Pekmeze gerektiğinden fazla şeker atmak,
  • Güneş ışığı alan bir ortamda saklamak.

Pekmezi yaparken ve saklarken tüm bu hususlara dikkat etmeniz gerekir. Aksi taktirde pekmezinizde şekerlenme oluşabilir.

Şekerlenmiş Pekmez Nasıl Düzelir?

Şekerlenmiş Pekmez Nasıl Düzelir
Şekerlenmiş pekmezi düzeltmek için ısıtmanız gerekir.

Pekmeziniz şekerlendiği durumlarda endişe yapmamalısınız. Çünkü çözümü oldukça kolay ve pratiktir. Şekerlenmiş olan pekmezinizi kavanozu ile birlikte kaynamakta olan bir suya koymanız gerekir. Bir süre bekledikten sonra şekerlerin çözüldüğünü gözlemleyebilirsiniz. Eğer bu yöntem faydalı olmaz ise deneyebileceğiniz başka yöntemler de vardır.

Bu yollardan bir tanesi de kavanozu açıp pekmezi tekrardan kaynatmaktır. Bu işlem pekmezinize herhangi bir zarar vermeyecektir. Fakat renginde hafif bir koyuluk fark edebilirsiniz. Bu herhangi bir tat problemine yol açmaz.

Pekmezin Şekerlenmemesi İçin Ne Yapmalı?

Pekmez yapımında şekerlenmemesi ve lezzetli olması için yapmanız gereken önemli detaylar vardır. Bunlar ilki meyve konusunda dikkatli seçim yapmaktır. Daha sonrasında seçtiğiniz meyvenin şeker oranına göre ilave su ekleyebilirsiniz. Çünkü yapmış olduğunuz pekmez ne kadar şekerli olursa, o kadar şekerlenme ihtimali olur. Bir sonraki aşamada meyvenizin suyunu ve tanelerini pekmez kıvamı alana kadar kaynatın. Bu işlem sırasında karıştırmayı da unutmayınız.

Pekmeziniz kaynayıp soğuduktan sonra kavanoza girmeye hazır hale gelecektir. Fakat bu aşamada dikkat etmenizi gerektiren en önemli nokta kapağını dikkatlice ve tamamen kapatmaktır. Aksi taktirde pekmeziniz kısa bir zaman içerisinde bozulabilir. Kavanozunuzu doldurduktan sonra saklamak için serin ve güneş ışığı almayan bir yer tercih etmelisiniz. Sıcak ve güneş ışığı alan bir yerde pekmez saklarsanız şekerlenme ihtimali oldukça yüksek olacaktır.

Pekmezinize güzel bir eşlikçi arıyorsanız Kahvaltıların Vazgeçilmezi: Kuru İncir Reçeli Tarifi yazımıza mutlaka göz atmalısınız.

Sıkça Sorulan Sorular

Donan Pekmez İyi midir?

Pekmezin donması iyidir ya da kötüdür gibi bir cevap verilemez. Donan pekmezler ekstra iyi olmayacakları gibi herhangi bir tehlike de teşkil etmezler.

Glikozlu Pekmez Nasıl Anlaşılır?

Eğer bir miktar pekmeze su eklediğinizde pekmez dipte kalıyorsa glikozlu olduğunu söyleyebilirsiniz. Fakat rengini suya veriyorsa sağlıklı ve doğal bir pekmezdir.

Pekmez Köpürmesi Neden Olur?

Eğer pekmeziniz köpürüyorsa, bu durum ürününüzün artık bozulduğu anlamına gelir.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir