Sinema

Zihin Kontrolü Filmleri: Sınırları Zorlayan Özgün Yapımlar

Zihin Kontrolü Filmleri

Zihnin kontrol edilebileceğine yönelik düşünceler, farklı şekillerde insanların karşısına çıkarken giderek karmaşık bir hal aldı. Manipülasyonlar, psikolojik teknikler, propagandalar gibi birçok etken zihnin kontrol altına alınmasını sağlıyor. Son derece ilgi çekici konulardan olan zihin kontrolü, beyaz perdede efsane filmlerin ortaya çıkmasını da sağladı. İşte zihin kontrolü filmleri içerisinde izlemeye değer en iyi filmler…

Gaslight

Gaslight
Gaslight

1944 yapımlı ABD filmi, manipülasyonun insan hayatındaki inanılmaz etkisini gözler önüne seriyor. Listenin ilk sırasında olmayı hak eden film, eşini delirtmek isteyen bir erkeğin serüvenini anlatıyor. Gaz lambalarının ışığının giderek azalması ile başlayan süreçte Paula, sıklıkla kendini sorgulamaya başlıyor. Daha sonra eşi Gregory tarafından sistemli olarak söylenen hasta olduğuna dair cümleler, hasta olduğuna inanmasına neden oluyor. Gaslight, Paula gerçek bir aşk yaşadığını düşünürken üzerinde oluşan baskıyı derinden hissedebileceğiniz son derece başarılı yapımlardan biri.

Fahrenheit 451

Fahrenheit 451
Fahrenheit 451

Distopya romanından beyaz perdeye uyarlanan Fahrenheit 451, toplumun nasıl etkileneceğini ele alıyor. Devlet otoritesinin propagandalarıyla psikolojik baskı altında kalan toplum, sadece monitörlerden yayınlanan bilgilere bağlı kalıyor. Kitapların tamamının yakıldığı ve yasaklandığı serüvende, bir itfaiye memurunun kitap yakma görevini sorgulamasıyla olayların seyri değişiyor. Zihin kontrolünün bir toplumu ne derece etkilediğini tüyler ürpertecek şekilde işleyen film, usta yönetmen François Truffaut tarafından yönetilmişti.

Get Out

Get Out
Get Out

Jordan Peele yönetmeliğinde çekilen film, vizyona girdiği tarihten itibaren çok konuşulmuştu. Irkçılığa farklı bir açıdan bakan ve toplumda yerleşen etkisini ele alan film, gerilim türünün başarılı bir örneği. Beraberinde toplumun olaylara yaklaşırken sergilediği tutumlar, akıllı bir şekilde eleştiriliyor. Toplumsal algıların ne denli büyüdüğü ve insanları baskı altına aldığı net bir şekilde görülebiliyor. Filmin hikayesi, sevgilisinin ailesinde tuhaflıklar sezen Chris karakterinin olayların üstüne gitmesi ile başlıyor.

Being John Malkovich

Being John Malkovich
Being John Malkovich

Spike Jonze yönetmeliğinde çekilen film, insan beynine hükmetmenin en iyi örneklerini görebileceğiniz yapımlar arasında. Çalıştığı ofiste gizli bir kapı bulan Cusack, kapıdan içeri girdiğinde aslında John Malkovich’in zihnine girdiğini görüyor. Malkovich, kendisini canlandırmaya başlıyor ve olaylar karmaşık şekilde ilerliyor. Zihin kontrolü denildiğinde ilk akla gelen filmlerden olmayı başardığı gibi kült eserler arasında yerini alan başarılı yapımlardan biri.

They Live

They Live
They Live

1988 yapımı olan They Live filminin yönetmen koltuğunda John Carpenter oturuyor. Filmin ana karakteri Nada, tesadüfen bulduğu bir gözlükle her şeyi net şekilde görmeye başlıyor. Reklamlar, propagandalar, insanlar ona tüm çıplaklığıyla görünmeye başlıyor. Zamanla toplumun nasıl manipüle edildiğini gören Nada, insanların köleleştirildiğini acı bir şekilde fark ediyor. Toplumun psikolojisi üzerindeki propaganda etkilerini son derece iyi işleyen They Live, zihin kontrolü filmleri arasındaki en iyi örnekler arasında gösterilebilir.

Scanners

Scanners
Scanners

Zihin kontrolünü en net haliyle işleyen Scanners, 1981 yılında gösterime girmiş ve olumlu eleştiriler almayı başarmıştı. Kadınlar üzerinde denenen bir ilacın etkisi ile telepati yeteneği olan bir türün ortaya çıkmasını konu alıyor. Ortaya çıkan bu tür, telepati ve manipüle yetenekleri ile dünyayı ele geçirmeye çalışıyor. Bilim insanlarının beyin yıkama metodları araştırmasıyla olaylar daha da merak uyandırıyor, filmin sonuna kadar zihinleri zorlamayı başarıyor.

The Manchurian Candidate

The Manchurian Candidate
The Manchurian Candidate

Politik-gerilim filmleri arasında yer alan The Manchurian Candidate, siyasilerin beyinlerinin nasıl yıkandığını çarpıcı bir şekilde ele alıyor. Bir grup sağcı aile, çeşitli komplolarla suikastçı yapılıyor. Kara mizahın da ön planda tutulduğu film, gösterime girdiği 60’lı yıllara damga vurmuştu. Günümüzde hala popülerliğini koruyan oldukça başarılı eserde, birçok Hollywood yıldızı rol alıyor.

Inception

Inception
Inception

Inception, bilinçaltı ve zihin dendiğinde ilk akla gelen filmlerden biri olmayı kısa sürede başardı. Yetenekli kadrosu ve benzersiz senaryosu ile akıllara kazınan filmde, rüya görme anlarına ağırlık veriliyor. Filmin konusuna göre rüya görme anları, zihnin savunmasız olduğu anlarda zihin kontrolü yapılabiliyor. İnsanların rüyada mı gerçek anda mı olduğuna dair beyin yakan film, sonuna dek merak uyandıran kült bir yapım. Dolayısı ile zihin kontrolü filmleri arasında da oldukça iyi bir konumdadır.

The Butterfly Effect

The Butterfly Effect
The Butterfly Effect

Zihin kontrolü filmleri arasında başyapıt sayılabilecek Kelebek Etkisi, kült filmlerden biri. Ana karakterin eski günlüğünü bulması ile başlayan serüvende, olayların seyrinin değişmesi konu alıyor. Genç adam zamanda yolculuk yapabiliyor ve değişiklikler yaparak yeni hikayeler yazıyor. Ancak bu değişikliklerin hem kendi hayatını hem çevresini çok farklı etkilediğini görüyor. Zihninin derinlerinde yaşadığı bu ikilemler film boyunca sınırlarınızı zorlayacak olay örgüleri ile karşınıza çıkıyor.

The Man From Earth

The Man From Earth
The Man From Earth

Yapımcılığını ve yönetmenliğini Richard Schenkman’in üstlendiği Dünyalı filmi, her şeyin göründüğü gibi olmadığını derin bir şekilde işliyor. Tarih profesörü John, istifa etmesinin ardından arkadaşları ile vedalaşmak için toplanıyor. Akademisyenler ve uzmanlar arasındaki beyin yakan sohbetler tartışmaya dönüyor. İnsan zihninin manipüle edildiğine dair çarpıcı replikler, filmin sonunda beklenmedik olaylarla işin içinden çıkılmaz bir hal alıyor. Düşündüren ve her izlendiğinde farklı detaylarıyla dikkat çeken film, enteresan hikayesi ile sürükleyici yapımlar arasında yer alıyor.

Identity

Identity
Identity

Identity, zihin kontrolü filmleri listesinin ilk sıralarında yer almayı hak eden beyaz perdenin en başarılı psikolojik gerilim filmlerinden. Temelinde çoklu kişilik bozukluğunu konu alan filmde, insan zihninin ne denli farklı çalıştığını görebiliyorsunuz. Özellikle psikolojik rahatsızlıklara ilgi duyanlarda hayranlık bırakacak nitelikte bir serüvene yer veriliyor. İnsanların psikolojik sorunlar sebebiyle manipüle edilebileceğinin en güzel örneklerinden biri olduğu söylenebilir.

Who Am I

Who Am I
Who Am I

Siber suçlara karışan bir grubun hikayesini konu alan film, daha çok hacker filmi olarak biliniyor. Ancak insan zihninin derinlerine inen ve enteresan olay örgüleri ile sınırları zorlayan başyapıtlardan da biri. Ana karakterin zihin oyunları ile hikâyenin sonuna dek neler olabileceğini kestiremiyorsunuz. Sonunda ise sınırların ne denli zorlandığını görebiliyorsunuz.

Güzelliğin Portresi

Güzelliğin Portresi
Güzelliğin Portresi

Türk yapımı filmlerden olan Güzelliğin Portresi, gerilim ve korku türünün başarılı yapımlarından biri olarak dikkat çekmişti. Babası ölen Nisan, eşi ile birlikte çocukluğunu geçirdiği eve geliyor. Travmaları ile yüzleşmek zorunda kalan Nisan’a, Hilal ve Özgür tarafından çeşitli manipülasyonlar yapılıyor. Zamanla hasta olduğuna inanmaya başlayan genç kadın, kullandığı psikolojik ilaçların etkisi ile içinden çıkılmaz bir hayata sürükleniyor. Zihin kontrolü filmleri arasında az bilinen ancak manipülasyon tekniklerini başarılı şekilde işleyen Güzelliğin Portresi, başarılı oyuncu kadrosu ile beğenilen yapımlar arasında.

Don’t Look Up

Don’t Look Up
Don’t Look Up

Başrolünü Jennifer Lawrence ve Leonardo DiCaprio’nun paylaştığı Don’t Look Up, sistem eleştirisini konu alan son yılların en başarılı filmlerinden biri. Bilimkurgu filminde, bir grup bilim insanının dünyayı kurtarmak için verdiği mücadele anlatılıyor. Ancak yozlaştırılan toplum, çeşitli propagandalarla bastırılıyor ve medyanın toplum üzerindeki inanılmaz etkisi çarpıcı şekilde işleniyor. Küresel felaketler karşısında dahi tepkisiz kalan toplumların psikolojisi yakından inceleniyor.

The Platfrom

The Platfrom
The Platfrom

Son yılların en çok konuşulan filmlerinden olan The Platform, sosyal bilimkurgu alanında oldukça başarılı yapımlardan biri. “Dikey Öz Yönetim Merkezi” olarak adlandırılan bir kule içerisindeki yaşam mücadelesi konu alınıyor. İnsan psikolojisinin sınırlarını görebileceğiniz bir olay örgüsüne sahip. Açlıkla sınanan ve bir oda içerisinde bambaşka insanlarla yaşamak zorunda kalan ana karakterin ruh halinin değişimi, acı bir şekilde gözler önüne seriliyor.

Requiem For A Dream

Requiem For A Dream
Requiem For A Dream

Zihin kontrolü filmleri, birbirinden farklı konuları ele alan ve her biri psikolojiye dair önemli birikimler kazanmaya yardımcı olan yapımlar. Requiem For A Dream, uyuşturucu maddelerin insan zihni üzerindeki etkisini görmenizi sağlıyor. Aynı zamanda uzun vadede yaratılan ve toplumları etkisi altına alan dayatmalara değiniliyor. Zayıflama hapları kullanarak psikolojik sorunlar yaşamaya başlayan ebeveyn ile uyuşturucu bağımlısı çocuk arasında geçen oldukça duygusal bir hikâyeye sahip.

The Lodge

The Lodge
The Lodge

Korku-gerilim türünün örneği olan The Lodge, Veronika Franz tarafından yazılıp yönetildi. Geçmişindeki travmalarla yüzleşmek zorunda kalan bir kadının hikayesi ele alınıyor. Grace, yaşadığı evde zihnini bulandıran tuhaf olaylara şahit olmaya başlıyor. Zamanla bu olaylar ve geçmişinin izleri arasında kalan Grace, mental sağlığını kaybetmeye başlıyor. Bilinçaltının etkilerini görebileceğimiz filmde, karakterlerin psikolojilerini anlamak için sınırlarınızı zorlamanız gerekiyor.

The Paramedic

The Paramedic
The Paramedic

İspanyol gerilim filmi olan Paramedik, 2020 yılında gösterime girdiği andan itibaren dikkatleri üzerinde toplamıştı. Sağlık görevlisi olarak çalışan genç adamın hayatı, trafik kazası geçirmesi ile değişmeye başlıyor. Aldatıldığından şüphelenmeye başlayan ana karakter, zamanla psikolojik sorunlarla karşılaşıyor. Takıntı ve şüpheciliği konu alan filmde, psikolojik rahatsızlıkların insan zihnindeki etkilerini net olarak görebiliyorsunuz.

Angel of Mine

Angel of Mine
Angel of Mine

Kim Farrant tarafından yönetilen dram ve gerilim filmi, kızını kaybeden bir kadının hayat hikayesini konu ediyor. Genç kadın kaybettiği kızına benzeyen bir kız çocuğuyla tanıştığında, zihni ona çeşitli oyunlar oynamaya başlıyor. Travmaları ile yüzleşmeye başlaması ve zihnini susturamaması, tanıştığı kızın kendi kızı olduğuna inanmasına yol açıyor. Zamanla akli dengesini yitirmeye başlayan annenin enteresan hikayesi, sürükleyici bir şekilde kaleme alınmış.

Atlıkarınca

Atlıkarınca
Atlıkarınca

İlksen Başarır tarafından yönetilen Atlıkarınca, Türk yapımı zihin kontrolü filmleri içerisinde yer alıyor. Küçük bir kasabada dünyaya gelen Sevil ve Edip, annelerinin felç geçirmesiyle İstanbul’a taşınır. Zamanla tavırlarında ciddi değişiklikler olan karakterler, beklemedikleri sırlarla yüzleşmeye başlar. Geçmişin insan psikolojisi üzerindeki etkileri ele alan filmde, olaylar Erdem’in ölmesi ile karmaşık bir hal almaya başlar.

Ünlü yapım Komplo Teorisi de zihin kontrolü filmleri arasında yer alır. Bu filmin detaylarına ise Komplo Teorisi Film İncelemesi yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Don’t Look Up filmi Oscar aldı mı?

Başarı film Oscar ödülü için aday oldu, ancak ödülü kazanamadı.

The Paramedic Filmi IMDb Puanı Kaçtır?

Film IMDb üzerinden 5.7 puan almıştır.

The Platform Filmi Kaç Yılında Çekilmiştir?

Çıktığı anda çok ses getiren film 2019 yılında çekilmiştir.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir